1. Asl/لﺻﻻا: Kur‟ân ve Sünnet‟te, hakkında hüküm bulunmayan fer „in kıyâs edildiği hükmü açıklayan kaynaktır. Diğer bir deyişle “asıl”, hakkında hüküm bulunan konu anlamına gelmektedir.
İslâm hukukunun amelî-tatbikî bölümünü ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eden fıkıh terimi.
Fıkıh usulünde makīs, müşebbeh adlarıyla da anılan fer', kıyasın dört rüknünden biri olup hükmü hakkında nas bulunmayan ve asla kıyas edilip onun hükmünü alan mesele olarak tanımlanır.
Kıyasın dört unsuru vardır: 1-Asıl, hükmü âyet ve hadislerde açıklanmış olan meseledir. 2-Fer', asıl meseleye kıyas edilerek hükmü belirlenmek istenen yeni meseledir. 3-Aslın hükmü, asıl mesele hakkında verilmiş olan farz, haram, mubah gibi bir hükümdür.
Fer'i hükümler ise, namaz, oruç, hac, zekât ve benzeri ibadetlerle, nikâh, talak, radâ' (süt emişme), ticaret ve benzeri müslümanların günlük muamelelerine dair hükümlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
İslâm'da dört aslî delil vardır: Kitap (Kur'ân-ı Kerîm) Sünnet (Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadisleri) İcmâ
Kök, temel, esas.
Asli müdahilin, asıl davanın konusu üzerinde taraflardan bağımsız bir hak iddiası vardır. Feri müdahilin, davanın taraflarından birisinin davayı kazanmasında hukuki yararı mevcuttur. Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır.
Kökten olmayan, dallara, kollara ait olan.
Kitap, sünnet, icma, kıyas "aslı deliller", istihsan, istislah, istishab, örf, sahâbî sözü, geçmiş şerîatler "fer`î" delillerdir (Sava Paşa, İslâm Hukuk Nazariyesi, 11, 47-51).
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman fer günümüzde daha çok göz ile ilgili ele alınmakta ve ifade edilmektedir. ''Gözünün feri gitmek.'' Yani kişinin canlılığını kaybetmesi üzerine öne çıkan bir ifadeye sahiptir. Moral bozukluğu, güç ve kuvvet den düşmek gibi farklı anlamlar kapsamında ele alınır.
fer / فر / فَرْ
(Ferr) Geri çekilme, kaçma, firar.
Ferî TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Ayrıntılarla ilgili, ayrıntı niteliğinde olan.
Feeri, tiyatro için kullanılan terimlerden birisidir. Tam anlamıyla kahramanları melek, cin, şeytan gibi varlıklardan meydana gelen masalların oyunlaştırılmış biçimi denilebilir.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder.
Feri müdahale, medeni usul hukuku nezdinde bir davada davacı ve davalı dışında ilgili dava sonucunda verilecek hükümden hukuki durum ve statüsü bakımından etkilenme ihtimali olan üçüncü kişilerin kendi hukuki menfaatlerini korumak amacıyla davaya dahil olmasına imkân veren bir müessesedir.
Feri isminin anlamı ise şu şekilde; Asılla ilgili olmayıp ikinci derecede olan, ayrıntılı.
[1] Bakışlarının canlılığı yitmek.
Orijinal ifadesi "American Sign Language"dir. Bu dil duyma özrü olan toplumlar ile iletişim kurmak için kullanılmaktadır. Asl Ne Demek? American Sign Language ifadesinin baş harflerinden oluşan ve Amerikan İşaret Dili anlamına gelen Asl, duyma özrü olan kişilere yönelik olarak hazırlanmış bir işaret dilidir.
ASL yani Automatic Sound Levelizer aracın içerideki gürültü seviyesini devamlı ölçerek müzik sesini bu değişen durumlara göre ayarlar. Yani trafik, motor sesi vs gibi gürültüler arttıkca ses artar, gürültü azalınca ses azalır.
Sünnet ise geniş anlamda, el-Asl'da birkaç terimle ifade edilmektedir: Hz. Peygamber'in ve sahabenin yaygın uygulamaları için “es-sünne” tabiri geçmektedir. “Eser”, “âsâr” kelimeleriyle geniş olarak merfu hadisler, sahabe ve tabiin sözleri kastedilmektedir.
Müçtehidler, evvelâ aslî delillere bakarlar. Fakat bir meselede aslî delillerde hüküm bulamazlarsa, bu defa “fer'î deliller” denilen ikinci dereceden delillere müracaat ederler.
Şeriata ait amelî prensip, hakkında âyet, hadis veya icmâ bulunan veya temelde bu delillere dayanan ve İslâm'ın pratik yönünü oluşturan prensipler. Allah ve Rasûlünün emir, yasak, muhayyer bırakma veya bir kimsenin fiiline ilişkin iki şeyi birbirine bağlama özelliklerini taşıyan prensiplere "şer'î hüküm" denir.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri