Kuzine soba fırını, üzerinde ve özel gözlerinde yemek pişme özelliği olan bir tür ısınma aracı olarak bilinmektedir. Bu sobalar odunla ya da kömürle ısı dağılımı yapmaktadır. Kütle olarak oldukça ağır olan kuzine sobalar, ortalama 50 kg ağırlığındadır. İç mekanlarda, kafelerde ve dağ evlerinde sık sık tercih edilir.
Hem ısıtmaya hem de üzerinde veya içinde yemek pişirmeye yarayan büyük mutfak sobası.
Eski nesil kuzine fırın sobasını kullanmak için öncelikle kuru odun ve kömürü sobanızın içine yerleştirin.. Yerleştirilen odun ve kömürü çıra veya kozalak yardımıyla odunları tutuşturun. Sobanın üst kapağını kapatarak ve sobanın tüm havalandırmalarını açarak sobanın hava alıp yanmasını bekleyiniz.
Sürgü kolu kapanınca ateş sobayı çevreleyip bacaya çıkacağı için ısı miktarı artacak ve alt fırın pişirme konumuna gelecektir. Ateşlik Ön Kapısındaki Sürgü İse İlk Yakış Esnasında Açık Kalıp , Alevlendikten Sonra Yarı Kapalı Konumda Tutunuz.
Kuzinelerde, kömürler iyice tutuşmaya başladığında, kuzinenin havalandırma deliklerini açarak 30 - 45 dakika arasında yanması temin edilir. İstenilen yanma şiddetine göre havalandırma delikleri ayarlanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kuzine soba nasıl yakılır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Sobayı yakmak için kovanın yarısına gelecek kadar kömür yerleştirilir. Konulan kömür yardımıyla kovada bulunan hava deliğinin kapanması sağlanır.
Her bir Şömine Sobada Isıya dayanıklı eldiven bulunmaktadır. Kapılarda Asbestsiz cam elyaf kapı contası kullanılmıştır. Yanma hızını ayarlamak için önde bir kapak vardır. Yanma sıcaklığını, cihazın verimliliğini arttırmaya ve camın siyahlaşmasını önleyen ikinci hava valfi kapağın üzerinde bulunmaktadır.
Soba bacam çekmiyor
İyi bir hava çekişi için,düzgün boru bağlantısı çok önemlidir. Soba bacasının en büyük çekmeme nedeni sobadan duvardaki bağlantı yerine kadar yukarı yönlü hafif bir eğim olmamasıdır. Eğim yoksa %10-15 arasında tatlı bir eğimle boru bağlantılarını yapabilirsiniz.
Sobanın fazla doldurulması, odun veya kömürün kalitesiz olması, soba kovası kül doluysa, hava rüzgarlı, baca tıkalıysa, bacaların çekmesinde sorun varsa, rüzgar tersten esiyorsa soba tütebilir.
Borcam fırına girer mi? Borcamlar, yapısı gereği ısıya dayanıklı bir cam malzemedir. Özellikle borcamlar, sadece fırınlarda kullanılmak üzere üretildikleri için ocak veya mangal gibi alanlarda tercih edilmemektedir. Normal fırınlarda bulunan 50 ile 200-250 derece aralığı, borcamın kullanılabilirliğini desteklemektedir.
Kuzine sobanın fırın kısmında ekmek, börek, kek ya da çeşitli türde pastalar pişirebilirsiniz. Ayrıca kuzine sobanın üzerinde patates közleme imkanınız da vardır. Ocak kısmında ise kışları sıcacık çay demleyip içebilirsiniz. Yemeklerinizi de ocak kısmında yapabilmeniz mümkündür.
Kuzine sobalar, üzerinde yemek pişirilen ve içerisinde odun veya kömür yakılarak ısınmaya yarayan araçlardır. Kuzine sobalar, ortamdaki nemi kurutmadan ısıtmaya yardımcı olur.
Kuzineli doğalgaz sobası bunlardan biridir. Eski kömür sobalarında yer alan kuzine sistemi, açığa çıkan enerji sayesinde ısınan iç hacmin yemek pişirme amacıyla kullanılmasını sağlar. Fırın tipli bir bölme içeren bu sobaların içinde tepsi içerisinde yemek, pasta ve börek gibi çeşitli yiyecekleri yapmanız mümkün olur.
Günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde sıklıkla kullanılan kuzine sobaların ilk meydana çıkışı 1834 yılında Philo Pinfield tarafından ABD'de de meydana gelmiştir. Kuzine sobalar evleri ısıtmanın yanında aynı zamanda kızartma ve pişirme gibi işlemleri de başarılı şekilde yerine getirir.
Fransızca cuisine "mutfak" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *cocina veya coquina sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince cocere veya coquere "yemek pişirmek" fiilinden türetilmiştir.
Çadır sobası ürünlerini baca çıkışına sahip kamp çadırlarında kullanabileceğiniz gibi, dış ortamlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Dış kaplamasından kaç kat boya kullanıldığına, üst sacın ve camlı ise cam kalitesine dikkat etmek gerekir. Camlı modellerde camın dayanabileceği ısı derecesi ve darbeye dayanıklı olması oldukça önemlidir. Eğer tuğlalı ve mermer altlıklı modelleri tercih edecekseniz, tuğlalarda çatlak olup olmadığına bakmanız gerekir.
Lekeyi çıkarmak için sirke ve karbonatın etkisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat ve sirkeyi karıştırarak duvarı silin. İs lekesinden kurtulduğunuzu göreceksiniz. İs lekesine karşı Arap sabunu da oldukça etkili bir çözümdür.
Sabunlu su ile temizlik yapamıyorsanız sirkeli su veya sıvı sabun kullanarak da ocak yüzeyi temizliği yapabilirsiniz.
Yatarken Soba Nasıl Olmalı? Gece yatarken sobanın altı ve üstü yarım kapatılarak uyuma moduna alınmalıdır. Sobanızın altını üstüne kapatırsanız sobanız söner. Yatmadan hemen önce odun atabilirsiniz fakat kömür kesinlikle atmayınız.
Naftalin veya sabun ile baca temizliği
Yanan naftalin baca iç çeperlerinde kalan is atıklarını sökerek bacanızın tamamen temizlenmesini sağlar. Benzer şekilde sabun kullanarak baca temizliği yapabilirsiniz. Soba içinde veya baca girişinde sabunu yakarak islerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Yer muşambası, mekanların taban kısımlarını korumak ve aynı zamanda da güzelleştirmek amacı ile kullanılan gereçlerin bir çeşididir. Yer muşambalarının birden fazla çeşidi vardır ve her bir türü de farklı işlevler gördüğü için çok yönlü bir ürün olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Patatesleri güzelce yıkıyoruz. Sonra sobanın tepsinin içine koyup, soba yanarken içine koyup yaklaşık 15 dakika kontrol ederek (yumuşamış mı diye) pişiriyoruz. Sonra pişmiş olan patateslerin kabukları soyup, tuzlayıp yiyoruz.
1 Kg premium kalitede mangal kömürü. Poşeti tutuştur 15 dk sonra mangalın hazır! En az 2 saat yanar 5kg tavuk veya köfte pişirir.
Soba tütmesi/ baca tütmesi nasıl engellenir? -Sobayı yakmadan önce, İç mekânda bulunan baca ve soba yüzeyini pürmüzlü kartuş çakmak veya pürmüzlü tüp ile bir miktar ısıtın. Çünkü çelik baca içinde bekleyen soğuk hava katmanı bulunabilir ve bu katman bir çeşit perde vazifesi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri