En uygun besi olup, dört aylığa kadar olan besi şeklidir. Genç kuzuların entansif besisinde kuzular 300-350 gr'lık ortalama günlük canlı ağırlık artışıyla, 4 aylık olduklarında 35-40 kg canlı ağırlıkta olmalıdırlar.
Yağlı kuyrukludur. Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Ø Bu beside amaç kuzuların günlük 300 - 350gr'lık ağırlık artışlarını ve 4. Ayın sonunda hayvanların ortalam 35 – 40 kg canlı ağırlığa ulaşmalarını sağlamaktır. Son tüketici için ideal yumuşaklık, tat, koku, renk ve lezzetteki kuzu eti bu şekilde elde edilebilir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir.
İlgili 37 soru bulundu
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
40 Kg Koyundan Kaç Kilo Et Çıkar? Özellikle kıvırcık ırkı koyunlar daha küçük cüsseli hayvanlardır. Yaklaşık 40-45kg ağırlığa sahip olan bu koyunda 16 – 18 kg civarında et çıkar.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Damızlığa ayrılan kuzular 3-4 ay analarını emerler. Sütten kesimden sonra erkek ve dişi kuzular ayrı sürüler halinde otlatılırlar. Meraya ilave olarak günde 200-300 gram kesif yem takviyesi yapılmalıdır.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 5; Nesâî, Dahâyâ, 13; İbn Mâce, Edâhî, 7). Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Kuzu ve oğlaklar 4-6 aylık yaştan sonra sağ-mal koyun ve keçilerin yemleri ile beslene-bilir. Bu yaşlarda iyi kalite kuru ot ve günlük olarak 250-300 g yoğun yem verilmesi normal bir gelişme için yeterlidir. Şayet kaba yemin kalitesi düşükse verilecek yoğun yem miktarı 500-700 g'a çıkarılmalıdır.
Besiye çekilen kuzuların erken ve sağlıklı gelişmelerini sağlar. TRAKYEM kuzu besi yemi protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu besi yemi ile birlikte verilecek iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca ile yüksek performans sağlanır.
Çamlı Kuzu Büyütme Yemi, iyi kaliteli kuru ot ile birlikte 3 aylık yaş başlangıcından 5. ayın sonuna kadar kuzuların serbest tüketimine sunulmalıdır. Eğer kuzular dışarıdan temin edildi ise ilk başta günlük 300 gram yem vererek başlanıp daha sonra her hafta verilen yem miktarını 60-80 gram arttırmak uygun olacaktır.
Kuzuların 9. haftadan itibaren beslenmelerinde kullanılır. İdeal protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu büyütme yemi işkembenin gelişimini sağlayarak yemden yararlanmayı arttırır.
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
''Yüksek oranda Vitamin E, Selenyum, kobalt yanında yeteri kadar bakır içeren yumuşak jel kapsül'' Vitamin E ve Selenyum kuzu ve oğlaklarda beyaz kas hastalığını tedavi eder, kas ve kemik gelişimini hızlandırır. Koyun ve keçilerde kızgınlığa gelme ve döl tutma oranını artırır.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Ülkemizde koyunlar doğumdan 2-3 ay sonra sağılmaya başlanır ve bu sürede üretilen sütün tamamı kuzulara emzirilir. Kuzulara emiştirme süresince 30-35 kg süt vermenin yeterli olduğu bildirilmektedir (Taşkın, 1999). Emişme dönemi koyunlarda süt üretiminin laktasyon boyunca en yüksek olduğu dönemdir.
Süt kuzuları 1-2 aylıkken kesiliyor ve çok lezzetli oluyor. Ayrıca çabuk da pişiyor. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar Ocak - Mayıs ayları arasındadır.
İsimlendirme. Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki- lerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Şafi mezhebine göre ise keçi de iki yaşını doldurmalıdır.
daha az para vererek danadan 35 kiloya yakın et alabilirsin..
Taze Koyun, Kuzu Sığır ve Dana Etleri dükkana gelişinden satışa kadar geçen sürede bekletilmesi ve işlenmesinden dolayı %3-6 civarında fire ve zayiat verir.
Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri