Kuzuların 9. haftadan itibaren beslenmelerinde kullanılır. İdeal protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu büyütme yemi işkembenin gelişimini sağlayarak yemden yararlanmayı arttırır.
Kuzuların önünde istediği kadar içebileceği şekilde temiz ve taze su bulundurulmalıdır. Kuzular 14 haftalık yaşa ulaştıktan sonra önlerine GÜRDAL KUZU BÜYÜTME YEMİ'ne ilaveten yavaş yavaş alıştırmak şartıyla 500 gr/gün'e kadar bütün ya da kaba kırılmış arpa konulabilir.
TRAKYEM kuzu başlangıç yemi kuzuların doğumdan itibaren 1-8.hafta sonuna kadar beslenmelerinde kullanılır. TRAKYEM kuzu başlangıç yemi protein, enerji, vitamin ve minerallerce dengelenmiş, lezzetli ve iştah açıcı özelliğe sahip, kolay sindirilebilir bir yemdir.
TRAKYEM kuzu besi yemi kuzuların 9. haftadan başlayarak kesim olgunluğuna gelinceye kadarki beslenmelerinde kullanılır. Besiye çekilen kuzuların erken ve sağlıklı gelişmelerini sağlar.
Kuzular üçüncü ayını doldurduklarında geviş getirebilme özelliğinide kazanmış olurlar. Kuzunun ruminant olma özelliğini tam olarak kazanması 6.aya kadar sürebilir. Gerçek kuzu besisininde 3. ve 6. aylar arasında uygulanması gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
UZATILMIŞ KUZU BESİSİ
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Kuzuların önüne 15. günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ve kuzu başlangıç yemi konulur. Kuzular böylece yavaş yavaş yemeyi öğrenirler. Kuzular bir aydan sonra meraya çıkartılabilir.
Koyunlara gerekli mineral ve izmineral takviyeleri yapılmalı, parazit mücadeleleri ihmal edilmemelidir. Göbek kordonunun doğumdan hemen sonra ve 2 saat sonra 2 kere iyotlu bir solüsyonla temizlenmesi birçok sorunu önleyebilir.
Sütten kesimden sonra erkek ve dişi kuzular ayrı sürüler halinde otlatılırlar. Meraya ilave olarak günde 200-300 gram kesif yem takviyesi yapılmalıdır. Kış mevsiminde doğan kuzular meraya çıkamadıkları için onlara iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca otu temin etmeliyiz.
Kuzu ve oğlaklar 5-6 aylık yaştan sonra sağmal koyun ve keçilerin yemleri ile beslenebilir. İyi kalite kuru ot + günlük 250-300g yoğun yem. Kaba yemin kalitesi düşükse verilecek yoğun yem miktarı 500-700g.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir.
Süt koyunculuğunda kuzular 30-35 günlük yaşta sütten kesilmektedir. Süt ikame yemi ile büyütülen kuzular ise 6-8 haftalık iken sütten kesilirler. Erken sütten kesim 14 günlük yaştan sonraki herhangi bir yaştan sıvı gıdadan tamamen katı gıdaya geçiş olarak tanımlanır.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Ovisol Lamb kuzu ve oğlaklar üç haftalıktan itibaren kullanılabilecek melas karışımlı Vitamin ve mineral zengini sıvı bir üründür. Hastalıklara direnci artırır ve ölümleri azaltır. Kuzuların ve oğlakların hayatta kalma oranını artırır.
Ağıl genişliği, küçük sürüler için 6-7 m, büyük sürüler için 7-14 m olabilir. Yan duvar yüksekliğinin ise en az 3 m olması gerekir. Açık ağıllarda, açık olan cephenin ön kısmında genellikle bir gezinme alanı bırakılır. Gezinme alnının büyüklüğü dinlenme alanının genellikle iki katı kadar olmalıdır.
Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyor.
İlk akla gelenler; aktinobasilloz, aktinomikoz ve solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak; sebepler bunlarla sınırlı değildir. Bölgedeki tümörler (adenokarsinom, lenfosarkom), ödem, kistler, aşırı toz birikmesi, balgam birikmesi, apse, anafilaktik şok (allerji) gibi problemler hırıltılı solunuma yol açar.
(%18 Ham Protein – 2700 kilokalori Metabolize Edilebilir Enerji/kg) Kuzu Yetiştirme Yemi, sütten kesilmiş kuzuların 7 haftalıktan 6 aylığa kadar hızlı büyümesi ve gelişmesi için kaliteli protein, enerji ve diğer besin maddelerini optimum seviyelerde sağlayan konsantre bir yemdir.
Şişe ya da Otomatik Sistemlerle Kuzuların Büyütülmesi
Kuzular; ilk 3-5 gün için her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilir. Bu sürenin sonunda kuzular günde 2-3 kez süt ikame yemi tüketmeye başlar. Şişeyle besleme, süt ikame yemi tüketimini belirlemede yardımcı olur.
10 cm uzunluğundaki yünü olan koyunların -120 dereceye dayanabildiği bildirilmiştir.
Kuzular bir haftalık oluncaya kadar annesiyle birlikte doğum bölmesinde kalmalı, 15'inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ile kuzu başlangıç yemine geçilerek bir aydan sonra da imkan varsa meraya çıkarılmalıdır.
Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Karnobatın eti, merinosun yünü makbuldür. Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Mısır, arpa, buğday kepeği, pamuk tohumu küspesi, ayçiçek tohumu küspesi, bulgur kepeği, soya küspesi, bonkalit, pirinç kepeği, mercimek kepeği, mermer tozu, melas, viptoral, tuz, vitamin ve mineral premiks.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri