Ciğeri temizlerken, uzun süre suda bekletmek size iyi temizlenmiş hissettiriyor olabilir ama bu ciğerin lezzeti için tamamen yanlış. Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir. Ciğer temizlerken suda bekletmek yerine sadece sudan geçirmeniz yeterli olacaktır.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.
Arnavut ciğerinin lezzetli pişmesi için ciğerin türüne dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde ciğer lezzetsiz ve sert olacaktır. Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir.
Düdüklü tencereye alalım tencerenin üzerine gelişi güzel doğranmış sebzeleri atalım yağını suyunu ve salçasını da ekleyip kapağını kapatalım. Yaklaşık 30 35 dk kadar pişirelim servis edelim afiyet olsun. :) Ciğeri haşlamadan direk olarak da yapabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Efsane sakatat yemeklerinden Arnavut ciğeri masalarınızın baş tacı, en sevileni olacak. Küp küp doğradığınız ciğeri unlayıp kızartarak yapacağınız arnavut ciğeri lokum gibi olması ile de gönlünüzü kazanacak.
Ciğeri temizlerken, uzun süre suda bekletmek size iyi temizlenmiş hissettiriyor olabilir ama bu ciğerin lezzeti için tamamen yanlış. Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir. Ciğer temizlerken suda bekletmek yerine sadece sudan geçirmeniz yeterli olacaktır.
Kuzu ciğer günümüzün spor besin kaynakları arasındadır. Bu şifalı gıda aynı zamanda fosfor ve magnezyuma ulaşmak için bir maden konumundadır. Kuzu ciğer demir kaynağıdır ve B 12 açısından zengin olduğu için vücudunuzda kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler.
Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Ciğer yıkanmaz, tadını lezzetini yitirir. Bol su ile yıka.
Daha lezzetli ve yumuşak ciğer sote yapmak için ciğeri 1 gün önce süt, zeytinyağı ve baharat (kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz) karışımında marine edebilirsiniz. Marinasyon işlemi hem ciğerinizin daha yumuşak olmasını sağlar hem de kokusunu alır. Aynı zamanda daha da lezzetli olmasını sağlar.
Daha sonra salça ve baharatları ekleyerek ciğer sotemizi karıştıralım. Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim. Yumuşacık ciğer sotemiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Genelde, Arnavut ciğeri, Edirne ciğeri, şiş, tava kızartma olarak tüketiliyor. Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır. Vatandaş ciğeri alınca dolaba koyarak bir iki günde tüketmelidir.
Ciğerin taze olmasını canlı, parlak ve uykuluk dediğimiz iç kısımının beyaz olmasından anlayabiliriz. Ciğerde yeşillenme de olmamalıdır. Vatandaş ciğeri alınca dolaba koyarak bir iki günde tüketmelidir.
Taze ciğerin renginin parlak olması gerektiğini ifade eden sakatatçılar, rengi soluk ve mat olan ciğerlerin eski olduğunu söylediler. Ciğerin saklama süresinin kısa olduğunu dile getiren sakatatçılar ciğerin 1-2 günlük sürede tüketilmesi gereken bir gıda olduğunu söylediler.
İnce ve orta büyüklükte doğranır, ciğerin büyüklüğünde ve ince olacak şekilde kuyruk yağı doğranır. Ciğerler yıkanır kağıt havlu ile kurulanır. Derin bir kaba ciğer alınır üzerine çeyrek zeytinyağ dökülür . Pulbiber, tuz ,kimyon ilave edilir iyice harmanlanır bi gece önceden yapılır terbiye edilir.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak.
Ciğerimizi yıkıyoruz ve süzülmesi için bekletiyoruz. Suyu ve kanı süzülen ciğerlerimizi kağıt havlu veye temiz bir mutfak beziyle iyice kuruluyoruz. Un, tuz, kabartma tozu, kimyon ve kırmızı toz biberi karıştırıyoruz ve ciğerlerle harmanlıyoruz.
Ciğer Sote Tarifi Yapılışı:
Kuşbaşı büyüklüğünde doğradığınız ciğeri yıkayıp süzün. Kavurduğunuz soğanların üzerine ciğerleri atınız. Hızlı bir şekilde karıştırın ve kapağını kapatın. Altını kıstığınız ocakta 10 dakika pişmeye bırakınız.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor. Terbiye devam ederken, patatesleri kızartıp kenara alalım. Soğanları piyazlık doğrayıp, isteğe bağlı baharat ve yeşillikle yoğurabilirsiniz.
Kuzu ciğeri aynı zamanda kompleks olarak B vitamini açısından da zengin olması nedeni ile karaciğerin daha sağlıklı olmasına destek olmaktadır. Bağışıklığın güçlenmesinde de etkili olan kuzu ciğer A vitamini katkısını da sunar. A vitamini özellikle görme üzerinde olumlu etkiye sahip olunmasını sağlar.
soruları en çok merak edilen konular arasında. Bu tarifte gönül rahatlığı ile kuzu ciğeri de kullanabilirsiniz. Malzemeleri ve detaylı anlatımı için sizler de Arnavut ciğeri videomuzu izlemeyi ve evlerinizde denemeyi unutmayın. Afiyet olsun!
İçeriğinde bulunan vitaminler açısından oldukça zengin bir besin olan ciğer saklanması en hassas yiyeceklerden biridir. En fazla iki ay derin dondurucuda saklanabilen ciğerleri, tüketmeden önce belli başlı yöntemlere dikkat etmelisiniz. Aksi halde sağlığınızı olumsuz etkileyebilirsiniz.
Ciğerinizi küp küp kesin. Ciğeri kesinlikle yıkamayın. Bir süzgeçe alın ve süzülmesini sağlayın.
püf noktası Kuzu ciğeri zarını soymak dikkat isteyen bir iştir mümkünse kasaptan alırken zarını soydurup, kuşbaşı doğratın. Kuzu ciğeri dana ciğerine kıyasla daha narin bir et olduğundan yıkarken çok fazla örselememeye dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri