Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir. Pişince tuz ve kekik atılır. 2 dakika ağzı açık şekilde kendi yağında kavrulur.
Kavurmayı pişireceğiniz, tencereyi ocağa yerleştirin ve ısınmasını bekleyin. Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye alın. Etleri kısık ateşte kavurmaya başlayın. Etler suyunu salıp, tekrar çektiğinde, yaklaşık 45 dakika sonra hazır olacak.
15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Püf noktaları Kuzu kavurma yapımında kullanacağınız tencereyi etleri koymadan önce iyice ısıtmalısınız. Kuzu eti pişerken suyunu salan bir et çeşidi olduğu için ilave su eklemeniz genellikle gerekmez. Kuzu kavurmayı pişirirken suyu çok azalırsa, azar azar ılık su ilavesi yapabilirsiniz.
Kuzu eti kaç saat kaynatılır? Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişirin. Kuşbaşı yemeğiniz hazır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Yanmaz yapışmaz kalın tabanlı bir çelik tencere veya döküm bir tencere en lezzetli etleri pişirmenizi sağlayacaktır. Tencereyi ocağa alın ve içerisine etleri ilave edin. Orta ateşte bir süre sürekli karıştırarak pişirip ardından kısık ateşe alın. Bu süre zarfında etlerin suyunu salmaya başladığını göreceksiniz.
Bir tavayı ısıtıp küp dilimlenmiş iç yağı ilave edin ve erimeye bırakın. Ufak küpler halinde kesilmiş kavurmalık eti tavaya ilave edin ve orta ateşte renk alıncaya kadar pişirin. Yağ eriyip rengi değişince tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte 45-60 dk arası eti pişmeye bırakın.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Öncelikle eti güzelce temizleyip yıkıyorsunuz, kanlı suyu iyice çıksın içinden. (Suda bekletmede yapabilirsiniz). Sonra orta boy tencerede eti yaklaşık 45 dakikada haşlayın. Zamanı olmayan düdüklü tencerede kullanabilir.
Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirin ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, et kavurma piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Kurban eti bir gün dolapta dinlendikten sonra yıkamadan düdüklü tencereye alınır. Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
Bir etin piştiğini nasıl anlarız? Eğer ızgara etini az pişmiş seviyorsanız pişirme süreniz kısa olmalıdır. Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir.
Kurban eti, kesildikten sonra 24 saat süre ile dinlendirilmeli ve 1 günün sonunda tüketilmelidir. Zaman kısıtı olduğunda ise, en az 12 saat buzdolabında bekletmek hijyenik açıdan büyük önem taşımaktadır.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Eğer kısık ateşte etleri kavurmaya çalışırsanız etler suyunu çekmek yerine daha çok sulanır. Etlerin rengi kırmızılıktan döndüğünde ocağın altı iyice kısılır. Etlerin daha iyi pişmesi için tavanın kapağı kapatılır. eğer kuzu ya da koyun etinden sac kavurma yapıyorsanız et daha kolay pişecektir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Çabuk pişer; ızgara, fırın veya tavada pişirmeye uygundur.
KOYUN ETİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
Lokum gibi bir et pişirmenin en önemli noktası marine etmektir. Kavurmanın lezzetli olması için etin dinlendirilmesi gerekir. Ancak bayramda böyle bir imkanımız olmadığından dolayı soğanla lezzetlendirebilirsiniz. Baharat olarak sadece tuz, karabiber ve dağ kekiği kullanın.
Kuzunun arka ayaklarına but denir. But eti yağsız ve yumuşak olur.
Sebzeleri ve marine edilmiş kuzu kol parçalarını fırın tepsinize dizin. Tepsinize çok az miktarda (1 parmak su bardağı) su ekleyebilirsiniz. Etlerin ve sebzelerin üstünün yanmaması için kapakla ya da pişirme kağıdı ile üstünü kapatın. 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına hazırladığınız kabı koyun, 2,5-3 saat pişirin. Süre sonunda eğer kızarmamışsa butun üzerine az bir tereyağı sürüp 15-20 dakika fırında kızartma işlemine devam edin. Kuzu butunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Kuşbaşı etleri normal tencerede 60 dakikada haşlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri