Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz. - Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelmektedir.
Neden Et Kararır? Etlerin kararmasıgenellikle myoglobin adı verilen bir proteinin oksijenle teması sonucu etin rengini değiştirmesiyle meydana gelir ve bu durum etin bozulduğu anlamına gelmez. Ancak kararma etin tazeliğine dair bir endişe oluşturabilir, özellikle etin üzerinde bir koku veya değişik bir dokusu varsa.
Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden dolayı kahverengiye dönebilir.
Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Taze ürünler için renk değişimi normaldir. Bozulmada gözlenen renk değişimi genellikle solma veya kararma şeklinde olur. Renk değişimine ek olarak, bozulma durumunda etlerde koku, yapışkanlık ve çamurlaşma gözlenir. Bu özelliklere sahip etlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur. Bozulmuş etin rengi ise genellikle mor, yeşil veya siyaha dönük olur veya ette bölgesel renk değişimleri görülmeye başlar.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Kurban etleri buzdolabında en fazla 3-4 gün kadar tutulabilir. 4 günden sonra bozulmaya başlayacaktır. Hava almayacak şekilde poşetlendiyse buzlukta 1 yıla kadar saklanabilir. Et oda sıcaklığında en fazla 5 saat kadar bekletilmelidir.
Taze et normalde hafif bir tada sahiptir, ancak bozulmuş et tat olarak ekşi, metalik, acı veya kötü bir şekilde farklılık gösterebilir. Aynı zamanda ağızda metalik veya acı bir tat bırakabilir. Bozulmuş et genellikle hoş olmayan ve rahatsız edici bir koku yayabilir. Kokusu ekşi, amonyak gibi olabilmektedir.
Çiğ etin üzerinde ince bir sıvı tabaka olabilir. Fakat cıvık, yapışkan bir kıvam olmamalıdır. 4 - Küf : Özellikle pişmiş bozulmuş beyaz etin üzerinde küfler oluşur. Yeşil ya da beyaz renkte küfler etin üzerinde mevcutsa orada bakteri oluşumları başlamıştır ve zehirlenmeye maruz kalmamak için tüketilmemelidir.
Etin rengini veren “myoglo- bin” isimli pigmenttir. Myoglobin, globülin içeren protein ve demir elementinin bağlı olduğu protein olmayan kısımdan meydana gelir. Etin rengi demirin oksidasyon duru- muna göre ve bu pigmentin belirli dalga boyundaki ışığı absorbe etme ve yansıtmasından kaynaklanır.
Özellikle temmuz ve ağustos aylarında hafif bir kuzu eti kokusu gelir. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında hafif bir kuzu eti kokusu gelir. Bu koku iri kuyruklu kuzularda, özellikle Karaman kuzularında daha yoğun, kısa kuyruklu yayla kuzularında ise daha azdır.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Soğuk zincirini korumaya özen gösterin. Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir.
🍖Etler, porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmelidir. 🍖Etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişir ve büyük parçalar 5-6 gün buzdolabı koşullarında muhafaza edilebilir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Kuzu eti sıkı olup, pembemsi beyaz yağı ve kemikleriyle ayırt edilir. Büyük kuzular her mevsim bulunabilirken 28-30 kg gelen canlı kuzu, kesimden sonra 14-15 kg et verir. Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir.
Etin saklanma süresi ve koşulları, özellikle son iki yılda Manisa'daki askeri birliklerde üst üste yaşanan toplu zehirlenme vakalarıyla gündeme gelmişti. Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
Çinli araştırmacılar, beyaz et gibi "iyi yağ" içeren kuzu eti elde etti. Çinli bilim adamları kuzu etinin genetiğiyle oynayarak beyaz hala getirdiler. Elde edilen bu yeni kuzunun etinde, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve fındıkta bulunan kalbi yormayan, Omega 3 gibi "iyi tip" yağ bulunuyor.
Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri