Poğaça kaç derecede pişer? Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün. Tabii mutlaka belirli aralıklarla fırın içerisindeki poğaçaları kontrol etmek önemlidir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur. Mayalı hamurların kızarması ve pişmesi için ise 190 derece çoğu zaman uygun görülür.
İlgili 25 soru bulundu
Poğaça hamurunu güzelce yoğurduğunuzu düşünüyorsanız, artık hamuru dinlendirme vakti de gelmiş demektir. Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Pofuduk poğaçalar yapmak, o poğaçaların yumuşacık olmasını sağlamak istiyorsanız tüm malzemelerin oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz yetmez. Kullanacağınız süt ve suyun ılık olması gerekir. Bunun için de süt ve su, ayrı ayrı kaplarda biraz ısıtılır, el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde kullanıma hazır demektir.
Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir. Bu nedenle mümkün olduğunda daha ılık yerlerde muhafaza ederek mayalandırma işlemini gerçekleştirin.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Poğaçanın pişirme dakikası fırının derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak lezzetli bir poğaçayı tam kıvamında hazırlamak için 175 derece yeterli iken, buna bağlı olarak ortalama pişirme süresi 20 ya da 25 dakika olarak öne çıkıyor.
Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.
Siz hamuru hazırlarken fırınınızı 120 derecede ısıtmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika fırınınızı bu ısıda ısıtın, içerisine de içi su dolu bir kap koyun ki nem dengesizliği yaşanmasın. Ardından fırının kapağını kapalı bir şekilde bırakın ve fırınınızı kapatın. 5 dakika kadar bu şekilde dinlendirin.
Fanlı ısıtıcıyla ısıtılan sıcak hava, fırının her yerine eşit oranda ve hızlı bir şekilde dağılır. Böylece az enerjiyle kısa zamanda pişirme sağlarsınız. Turbo pişirme yapacaksanız fırını önden ısıtmanıza gerek olmayacak. Fan, ısının eşit dağılımını sağladığından birden fazla tepsiyle pişirme yapabilirsiniz.
Bugünkü fırınlara baktığımızda "orta sıcaklık" ifadesinin tam da 180 dereceye tekabül ettiğini görebiliyoruz. Öte yandan fırında her şeyi 180 derecede pişireceğiz diye bir şey de yok. Örneğin milföy hamuru ya da turta hamuru gibi yağlı hamurları daha yüksek sıcaklıklarda pişirdiğinizde hamur daha gevrek oluyor.
Arkadaslar,mayalı pogacaları ve açmaları fırından çıkardıktan sonra uzerlerını bır bezle örtüyorum.aradan bırkac saat. Nefis Yemek Tarifleri uygulamamızı indirerek tariflere çok daha hızlı şekilde ulaşabilirsiniz.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
5. Kural: Hamurunuzu sıcak bir ortamda ve hava almayacak şekilde mayalanmaya bırakın. Mantarların şekerle beslenme süreci önünde sonunda duracak ve mantarlar ölecektir. Özellikle soğuk veya çok fazla hava ile karşılaştıklarında vaktinden erken ölür ve hamurun kabarmasını sağlayamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri