Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
genelde çam ormanlarında bulunmaktadır.
Önemli bir not: Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilen mantarlardan kuzu göbeği mantarının yetiştirilmesi gördüğünüz gibi bir hayli emek istiyor.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler.
Kilogramda fiyatı 400 TL olması nedeniyle yaklaşık bir dönümlük alanda 300 ile 700 kilogram arasında ürün alınabileceği bunun da üreticiye 120 ile 280 bin TL arasında kazanç sağlayacağı kaydedildi.
İlgili 17 soru bulundu
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
Sahte Kuzu Göbeği mantarının (Kuzu Göbeği Ebesi) tamamen farklı bir mantar grubuna dahil olduğunu, 4-12 cm şapkası ve kahverengi görüntüsü ile beyin şekline benzediğini ifade etti.
Kuzu Göbeği Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kuzu göbeği tohumları uygun ortam ve koşullar sağlanarak ekimi yapılırsa iki hafta içerisinde çimlenmesi beklenebilir. Bu sürenin 4 ila 6 haftaya kadar uzaması ise normaldir.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir. Kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor ve az bulunduğu için de oldukça değerli. Ancak tüketirken dikkat edilmesi gerekli. Aşırı miktarlarda ve çiğ olarak tüketilmemesinde fayda var.
Kuzu göbeği mantarı zengin toprakları sever. Orman açıklıkları, yol ve akarsu kenarları, bitki örtüsü yanmış araziler ve fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek bulunurlar. Toplanma mevsimi genel olarak Mart – Mayıs ayları arasındadır.
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Kuzu Göbeği Ebesi Mantarı (Gyromitra Esculenta): Çiğ tüketilmesi durumunda ölümcül bir tehlike oluşturan bu türün beyinsi kıvrımları bulunan bir şekli vardır. Ağulu Mantar (Omphalotus Olearius): Ciddi oranda zehirleme yapısına sahiptir.
Doğada kendiliğinden oluşan Kuzugöbeği mantarı, Artvin'de meraklıları tarafından yoğun ilgi görüyor. Fiyatı altın ile yarışan Kuzugöbeği'nin kurutulmuş halinin kilosu 3 ila 5 bin lira arasında satılıyor.
Etli kısmı biraz mum kıvamındadır ve sap kısmında silindir ve boş bir yapı bulunur. Tüketilmeye uygun olan kuzugöbeği mantarı, porsiyon kontrolü ile yenmelidir. Morchella cinsinden olan bu faydalı mantar farklı isimlerle de anılmaktadır.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Hafızaya iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı faydaları arasındadır. Böbreklere ağır gelmez hafif ve besleyici protein deposudur. Kolay emilimi olan bu proteinin kan yapıcıdır.
Geçtiğimiz yıl 400 ila 500 TL'den satılan kuzugöbeği mantarının fiyatı şimdilerde altında yarışıyor. Kurak geçen bir senenin ardında kuzugöbeği mantarı da zamlardan nasibini aldı. Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.
Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Kuzu göbeği mantarı nasıl temizlenir? Her bir sapın altından ince bir dilim kesin ve isterseniz mantarları gövdeden uca ikiye bölün. Kirleri temizlemek için soğuk suyla durulayın. Mantarlar temiz görünüyorsa bu işlem yeterli.
Morel mantarı olarak da bilinen Kuzu Göbeği mantarı doğadan yaygın olarak toplanan ve yurtdışına kurutulmuş veya dondurulmuş olarak ihraç edilen bir mantar türüdür.Konik ve yuvarlak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri