Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri. Öncelikle kuzu göbeği mantarını tohumdan yetiştirmek için belirli ağaçların çevrenizde olması ve tohumları bu ağaçların dibine eklemiz gerekiyor.
Fiyatı altın ile yarışan Kuzugöbeği'nin kurutulmuş halinin kilosu 3 ila 5 bin lira arasında satılıyor. Nisan yağmurlarıyla birlikte ormanlık alanlarda yetişen Kuzugöbeğinin kurutulmuş halinin kilosu 3 ile 5 bin lira arasında satılıyor.
Mantarlar nemli ortamlarda büyüdüğü için yağışın olmadığı bölgelerde çok görülmez. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle sahte kuzu göbeği mantarı da olduğu için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olduğundan çiğ olarak tüketilmemelidir.
Geçtiğimiz yıl 400 ila 500 TL'den satılan kuzugöbeği mantarının fiyatı şimdilerde altında yarışıyor. Kurak geçen bir senenin ardında kuzugöbeği mantarı da zamlardan nasibini aldı. Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Kuzu Göbeği Ebesi Mantarı (Gyromitra Esculenta): Çiğ tüketilmesi durumunda ölümcül bir tehlike oluşturan bu türün beyinsi kıvrımları bulunan bir şekli vardır. Ağulu Mantar (Omphalotus Olearius): Ciddi oranda zehirleme yapısına sahiptir.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
Kuzu Göbeği Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kuzu göbeği tohumları uygun ortam ve koşullar sağlanarak ekimi yapılırsa iki hafta içerisinde çimlenmesi beklenebilir. Bu sürenin 4 ila 6 haftaya kadar uzaması ise normaldir.
Kuzu göbeği mantarını saklama ve pişirme yöntemleri nelerdir? Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Fransız mutfağının önemli bir öğesi olan kuzugöbeği mantarı ekonomik değeri olan ve pek çok gurme tarafından tercih edilen lezzetli bir tür olarak dikkat çekiyor.
Morel mantarı olarak da bilinen Kuzu Göbeği mantarı doğadan yaygın olarak toplanan ve yurtdışına kurutulmuş veya dondurulmuş olarak ihraç edilen bir mantar türüdür.Konik ve yuvarlak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Yemek, 30-40 dakika içinde pişmiş olur. Tercihe göre üzerine yumurta kırılabilir. Ocaktan indirmeden önce toz kırmızı biber, tuz ve doğranmış taze sarımsak yaprakları eklenir. Sıcak olarak servis edilen kuzu göbeği kavurması bazıları için etten daha lezzetlidir.
Mantarların toplanmasına izin yok
Kuzugöbeği mantarının çok değerli ve nadir görülen bir mantar olduğunu kaydeden Küçükateş, "Kilosu 400 lira ile kurusunun 2 bin liraya kadar satıldığı söyleniyor. Kuzugöbeği mantarı çok nadiren yetişir.
Kuzu Göbeği Mantarı Yetişme Yeri:
yanmış araziler ve fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek bulunurlar.
Yenilebilir mantarlardan farklı olarak, bu sahte kuzugöbeği kırmızımsı-kahverengi ila sarı arası bir başlığı vardır ve bu başlık genellikle bir tarafa doğru sarkar ve gevşek ve şekilsiz görünür. Ayrıca iyi tanımlanmış bir çukurlaşma yerine beyin benzeri bir doku fark edeceksiniz.
KUZU GÖBEĞİ EBESİ MANTARI YENİR Mİ? Kuzu göbeği mantarı haşlanarak yenir. Ancak kuzu göbeği ebesi mantarı asla tüketilmemeli. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide de kramp ağrıları yaşanır.
'Amanita phallloides', dünyanın en çok zehirleyen mantarı, literatüre göre 1 santimetreküpü dahi insanı öldürebiliyor. Ayırt etmede yanlış yöntemler var. Ağaç üzerinde yetişen mantar zehirli değildir veya gümüş kaşık içerisindeki renk değişikliği gibi durumların hiçbirisi doğru değil, yanlış inanıştır.
Türkiye'de domalan olarak da adlandırılan trüf mantarı, dünyanın en değerli mantar çeşitleri arasında. Kendine has kokusu ve aroması nedeniyle orman ve tarım sektörlerinin yanı sıra gıda sektöründe de oldukça önemli bir yere sahip.
Türkiye'de en büyük pazar payına sahip beyaz şapkalı kültür mantarı, üretimi konusunda en çok bilgi sahibi olunan türlerin başında gelir. Bu nedenle az risk ve yüksek pazar payı ile bu iş koluna yatırım yapmak isteyen işletmecilerin ilk tercihidir.
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri