Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir. Gebeliğin 7. ayından itibaren günde 8-10 kilo süt veriyormuş gibi yemlenmesine özen gösterilmeli, aşırı kaba yem verilmemelidir.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Evet, yonca süt veren, sağılmakta olan inekler için en önemli kaba yemdir. Diğeri de mısır silajı. Ancak kuruya ayrılmış ineklerde aynı şeyi söyleyemeyiz.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt. üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan. süt vermektedir.
İneğin laktasyon süresi boyunca her gün aynı miktarda süt vermeyeceği, laktasyonun 150 inci ya da 180 inci gününden itibaren giderek sütünü azaltacağı bilindiğine göre, o laktasyondaki süt verimini tahmin etmek için pik seviyesini 200 ile çarpmak gerekir. Böylece olması gereken gerçek süt verimi ortaya çıkar.
Yüksek yağ ve protein oranına sahip inek sütü denince akla gelen ilk cins olan Jersey cinsi inekler daha az doğal kaynak kullanan ve doğaya daha az karbon salan ufak yapılı hayvanlardır. Jersey İneğinin yağ kürecikleri (globül), herhangi bir süt cinsinin en büyüğüdür.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir.
Sütte faaliyet gösteren bazı mikroorganizmalar da özellikle kırmızı ve mavi olmak üzere sütün renginde bazı değişiklikler yapabilir. Koku/Tat: Taze ve normal bir sütün kendine has hoş tat ve kokusu vardır. Tadı bileşiminde bulunan süt şekeri ve mineral maddelerden özellikle klor tuzlarından ileri gelmektedir.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
eğer yarın 10 inekli süt sağım içine girerseniz. ineklerin tanesinden minimum 30l süt alıyorsunuz. günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır.
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
50 inek x inek başına 5 litre süt = 250 litre süt yapar. 30 günde 50 inek x günde 250 litre süt= 7500 litre süt yapar. litre başı 2 lira x 7500 litre= aylık net kazanç 15 bin lira. 12 ayda x 15.000 = 180.000 bin lira yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri