Kuzu kaburga ise pirzolanın altında bulunan bölümde yer almaktadır. Göğüs kafesi kemiklerinden oluşan bu bölümdeki etler yumuşak ve orta yağlıdır.
Dana pirzola, dananın sırt kısmından yani kaburgasından elde edilir.
Pirzola: Dana pirzola, t-bone gibi hayvanın sırt kısmından çıkartılır. Yağlı olması ve yağın damar şeklinde etin içine işlemiş olması nedeniyle tercih edilir. Antrikot kaburgadan sıyrılmadığı ve kemiklerin düzgün bir şekilde kesilmesiyle pirzola halini alır.
En yaygın pirzola çeşidi kuzu veya koyun pirzolasıdır. Tavuk pirzolası adı verilen et çeşidi aslında tavuğun kaburga kısmı değil, but kemiği kullanılarak yapılır. Pirzola çoğunlukla ızgara veya kızartma yöntemleriyle hazırlanır. Üzerinde baharat olarak genellikle kekik tercih edilir.
Dana Pirzola, dananın sırt kısmından elde edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kuzunun but kısmından çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Ancak kuzu külbastı ve kuzu şiş en lezzetli olanlarıdır.
Bıçak veya çatal gibi kesici aletler ile et pişirildiğinde suyunu kaybeder ve sertleşir. Bu nedenle maşa dışında hiçbir mutfak aracı ile etlerinizi pişirme işleminden geçirmeyin. Aynı zamanda pişirme işleminde etinizi sürekli çevirmeyiniz. Çevirmek parçalanmasına hem de lezzetinin değişmesine sert pişmesine sebep olur.
Pirzola eti dana, kuzu ya da koyunun sırt kısmındaki antrikot bölümünden hazırlanan bir et. Antrikotu kaburgadan sıyırmadan önce bitişik olan kemiklerinin kesilmesiyle pirzola eti elde ediliyor.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
But eti yağsız ve yumuşak olur. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri burasıdır. Buttan çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır.
Kırmızı etin en lezzetli kısımlarından pirzola; bir de kuzu etinden ise tadına doyum olmaz. Kuzu pirzola, hem yağlı hem yumuşak yapısıyla mutfak acemilerinin bile en lezzetli şekilde pişirebileceği bir ettir.
Kuzu eti sayesinde vücudun var olan günlük protein ihtiyacının yaklaşık %60.3'ünü karşılamak mümkün olur. Ayrıca vücuttaki B12 vitamin gereksinimini karşılamak da kuzu pirzola tüketimiyle mümkün olur. Yoğun miktarda da bakır, mangenez ve selenyum içermesi vücudun direnç kazanması açısından büyük önem taşır.
Kuzu bonfile: Kuzunun en değerli, yağsız, kemiksiz bel bölgesi etidir. Kuzu kanat pirzola: Kuzunun göğüs kafesindeki kaburga kısmıdır.
Yapılışı: Kuzu kaburgayı iyice yıkayın ve kaburganın boyutuna göre bir tencere içerisine eti yerleştirin. Etin yarısına gelecek kadar tencerenin içerisine su ekleyin. Tuz, karabiber ve taze biberiye ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte etler suyunu çekene ve yağını bırakana kadar pişirin.
Kuzunun sırt kısmındaki 8 omurga kemikli antrikotunun dilimlenmiş halidir. Saklama Koşulları : 0°C ile +4°C'de 10-15 gün;-18°C'de 12 aydır.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Tavayı ısıtın, kuzu pirzolayı yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. Her iki yüzü de kızarınca tavadan alın. Pişen pirzolaları bir tabağa alın. Üzerini taze kekik ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Kuzu pirzolalarımızı önceden ısıtılmış 200°C fırında 1 saat kadar pişirelim. Etlerimizi fırından alalım ve üzerini açalım. Daha sonra üzerlerinin kızarması için tekrar fırına verelim, 5 dakika daha pişirelim. Kuzu pirzolalarımız servise hazır.
Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır. Etin, sağlıklı bir kırmızı renkte olması gerekir. Rengi soluk olmamalıdır ve aynı zamanda üzerinden kan damlamaması gerekir. Ayrıca, etin kas içi yağları ne kadar fazla olursa, tadı da o kadar lezzetli olacaktır.
Pirzola, fırında pişirilmeden önce tavada mühürlenir. Daha sonra isteğe göre sebzelerle birlikte fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişirme işleminin ardından 4-5 dakika fırında bekletilir ve servis edilir.
Geniş bir tavaya 1 çay bardağı sıvıyağ koyup, kızdırın. Yağın içine pirzolaları koyun. Tavanın kapağını kapatıp, kuzu pirzoların her iki tarafını iyice pişirin. Kızaran tavada kuzu pirzolaları servis tabağına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri