Türkiye'de etli tatlı denince aklımıza genellikle tavuk göğsü tatlısı geliyor ancak içinde et kullanılan başka tatlılarımız da var. Örneğin gerdan tatlısı… Kuzunun gerdan etiyle yapılan bu bol meyveli tatlı görünüş itibarıyla da Osmanlı saray yemeği mutancanayı hatırlatıyor.
Kuzunun arka ayaklarında yer alan kısma but bölümü denmektedir. Kuzunun yağsız ve yumuşak bölümlerinden biridir. Bu yüzden kuzunun en lezzetli bölümleri arasında yer almaktadır.
Kuzu eti, lezzeti bakımından en çok beğeni alan hayvansal gıda ürünleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor.
GERDAN VE BAŞ Kuzunun makbul olmayan bölümüdür. Daha çok haşlamalarda ve et suyu çıkarmak için kullanılır. Hayvanın yenilebilen iç organlarıdır: ciğer, yürek, böbrekler, dalak, işkembe, bumbar, şirden, dil, baş, beyin, paça, yumurta. Sakatatta her parçadan farklı yemekler yapılır.
Şişlik: Kemiklerinden sıyrılmış but etinden elde edeceğiniz etleri kuşbaşı şeklinde doğrayıp, terbiyeli kuzu şişler hazırlayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir.
Yağsız et tercih eden kişileri tarafından kullanılabilir. Özellikle kebap yapımı için tercih edilebilecek bir et olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Oldukça kırmızı bir renge sahip olan dana tranç tavada pişirilerek de doğrudan tüketilebilir. Sote, kuşbaşı ve salçalı olarak da pişirilebilmesi mümkün olmaktadır.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
Kuzu kaburga taraklık, kuzunun kaburga bölümündeki etlerin özenle kaburgadan ayrılması ile elde edilen ettir. Çok az baharat ve yağ ile ızgarada kısa sürede pişirebilirsiniz. Fırında pişirmek için üzerine yağlı kağıt ve folyo kapatıp ağır ağır pişirebilirsiniz.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir.
6 aylık olduktan sonra kuzuların adı 1 yaşına gelene kadar toklu, 1 yaşından 2 yaşına kadar ise şişek adı verilir.
İsimlendirme. Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Padişahlara layık görülen bu tatlının içerisinde neredeyse her Osmanlı tatlısında olduğu gibi kuru erik, kuru kayısı, tarçın, fıstık ve badem bulunuyor. Adeta kompleks bir lezzet patlaması. Adından da anlaşılacağı üzere kurban bayramında kesilen kuzucuklarımızın gerdan kısmından yapılıyor. Yapımı da oldukça zahmetli.
Pirzola, koyun veya dana etlerinin kaburga kısmına bitişik olarak kesilen et parçalarına verilen addır.
Kuzu Kapamalık Et Kg (Kemikli, Parça Kuzu Eti)
Kuzu etinin seveni kadar sevmeyeni de çok. Bazen kuzu etinin koktuğunu düşünürüz aslında kokan kuzu eti değil koyun etidir.
Külbastı için kuzunun döş kısmının kola yakın en uç kısmından elde edilmiş olan kemiksiz ete ihtiyacınız var.
Kuzunun böbreklerinin üzerinde içe bakan tek et parçasıdır. Küşleme kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından kesilir.
En çok tercih edilen versiyonu ise koyun ya da kuzu pirzolası. Kalem pirzola adı verilen bu pirzola çeşidi, koyun etinin kol kısmından elde ediliyor. Çünkü kol kısmı, koyun etinin en lezzetli en yumuşak yerlerinden.
Kuzunun arka but kısmı kemiğinden ayrıldıktan sonra ince dilimler halinde doğrandıktan isteye bağlı dövülerek hazırlanır. Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir +4 dereceye kadar 9 gün -18 derecede 6 ay saklayabilirsiniz.
Tranç: But kısmından çıkan yağsız bir ettir. Kas yapısı yoğun, yağ dokusu azdır. Kıpkırmızıdır. Nuar: But kısmından çıkan, yağ oranı düşük bir ettir.
Gulaş (Macarca: gulyás), Macaristan'ın geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle dana eti, soğan, kırmızı biber ve biberden yapılır. Gulaşın kökeni, 9. yüzyılda Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. Yemeğin adı, Macarcada "sığır güden kişi, çoban" anlamına gelir.
Dananın gerdan kısmından sinirleri temizlenerek iri kuşbaşı doğranarak hazırlanır. Yahni tarzı yemekler için uygundur. Türk Gıda Kodeksine uygun termoform tabaklarda gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri