Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur. Tuzun öncelikle sodyum ve klorürden oluşması, ancak kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi diğer temel iz mineralleri içermesi hayvanların sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyor.
Kaya tuzu hayvan etinin lezzetli olmasını sağlıyor" dedi. Kaya tuzunun haftada en az 1 defa hayvanlara yedirilmesi gerektiğini belirten Öner, şunları kaydetti: "Kaya tuzu hem hayvan sağlığı hem de etin lezzetti için önem arz ediyor. Kaya tuzu tüketen hayvanın eti lezzetli olur.
Koyunlar, içme sulannda % i oranındaki tuzu tolare edebilirler. Ancak bu oranın % 1.5'e çıkması toksik etki yaratabilir. Bazı araştıncılar evcil hayvanların sularının % 0.5 oranında tuz ihtiva etmesi gerektiğini bildirmektedirler. Bunun üzerindeki tuz oranlan gastroentertise ve dehidrasyona neden olur.
İlgili 33 soru bulundu
Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşerse dehidrasyon belirtilerine benzeyen problemler yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı hissetmeye başlayabilirsiniz Tuz tüketmemek, kolesterol seviyelerini de etkileyebilir.
Doğal bir mineral olan tuz, vücudumuzdaki kan miktarı ve tansiyon seviyesi için önemlidir. Vücudun elektrolit dengesini sağlayan tuz, alınması gereken miktarlarda tüketildiği takdirde, vücudun asit – baz dengesini koruyarak kas kramplarının önüne geçer.
UZATILMIŞ KUZU BESİSİ
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Erken teşhis edilirse, tedaviye erken başlanırsa, iyi sonuç alınabilir. Hasta kuzulara yağsız süt verilmelidir. Antibiyotikler, A vitamini, bağırsak antiseptiği ilaçlar iyi gelir. Önemli olan korunmadır.
Ovisol Lamb kuzu ve oğlaklar üç haftalıktan itibaren kullanılabilecek melas karışımlı Vitamin ve mineral zengini sıvı bir üründür. Hastalıklara direnci artırır ve ölümleri azaltır. Kuzuların ve oğlakların hayatta kalma oranını artırır.
ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gr. kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gr. kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gr. kesif yem vermeliyiz. Bu miktarlar mevsim ve kuzunun durumuna göre bir miktar artırılabilir.
İlk akla gelen çoklu doğum yapan koyunların kuzularıdır. Kuzuların cılız olmasına sebep olan hastalıkların çoğunluğu göbekten vücuda giren bakteriler ile ilgilidir. Göbek kordonu ve doğum hijyeni iyi değilse, göbek yangısı oluşur.
Karma yem 3 kısım yulaf veya arpa kırması veya ezmesi ile 1 kısım ayçiçeği veya keten tohumu küspesinden oluşturulabilir. Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Koyunlar çiftleşme gerçekleştikten yaklaşık 5 ay sonra doğum yaparlar. Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir. Bunun sebebi yağ oranlarının daha fazla olmasıdır. Kuzu eti sıkı olup, pembemsi beyaz yağı ve kemikleriyle ayırt edilir.
Anaçlarda canlı ağırlık 50-60 kg, süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 2-2,5 kg. olup her 100 koyundan 95-105 kuzu alınmaktadır. Süt kesiminden sonra 3 aylık besleme ile 20-25 kg. karkas alınabilir.
Yeni doğan kuzular, her 1 kg canlı ağırlık için 40 ml ağız sütü almalıdır. Bu miktar dört eşit öğünde verilebilir. Fazla ağız sütü dondurularak saklanabilir. Koyunlardan yeterli ağız sütü alınamazsa, inek ağız sütü taze ya da dondurulmuş olarak temin edilebilir.
Bir tam kuzu karkas yaklaşık 15 kg'dır.
Hava cereyanı koyunu ve kuzuyu üşütür, hasta eder. Hava soğuksa doğum bölmesi ısıtılmalıdır. Yem hazırlığı: Doğum sonrası koyuna verilecek kuru ot ve kesif yemi (süt yemi) hazırlayalım.
Arkadaşlar Sadece ağırlık antrenmanından 15-20 dakika önce çay kaşığının yarısı kadar bir tuz alımı size antrenmanda hayal edemeyeceğiniz bir –PUMP- etkisi ve anabolizasyon verecektir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Böbrekler; vücutta su ve tuz atılımını yapan, tansiyonu düzenleyen, kan yapıcı hormonları üreten ve atık maddeleri idrar yolu ile uzaklaştıran işlevlere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri