Karma yem 3 kısım yulaf veya arpa kırması veya ezmesi ile 1 kısım ayçiçeği veya keten tohumu küspesinden oluşturulabilir. Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
Küçükbaş hayvan üreticileri en az haftada bir defa taşların üzerine tuz dökerek koyun sürülerinin tuz ihtiyacını gideriyor.
Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur. Tuzun öncelikle sodyum ve klorürden oluşması, ancak kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi diğer temel iz mineralleri içermesi hayvanların sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
İlgili 25 soru bulundu
UZATILMIŞ KUZU BESİSİ
3-4 ay merada beslenir. Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Kuzu bölmelerinde kuzuların önünde sürekli temiz ve ılık su ve yalama taşı bulundurmalıyız. ERKEK kuzulara günde 1 kg kuru ot veya kuru yonca otuyla 300-400 gr. kesif yem vermeliyiz. DİŞİ kuzulara günde 700 gr. kuru ot veya kuru yonca otuyla 200-250 gr. kesif yem vermeliyiz.
İlk akla gelen çoklu doğum yapan koyunların kuzularıdır. Kuzuların cılız olmasına sebep olan hastalıkların çoğunluğu göbekten vücuda giren bakteriler ile ilgilidir. Göbek kordonu ve doğum hijyeni iyi değilse, göbek yangısı oluşur.
Koyunculukta en önemli gelir kuzu eti elde etmektir. Kuzu doğar 4-5 ay sonra kesilir.
Kuzuların önüne 15' inci günden itibaren kaliteli kuru ot veya kuru yonca otu ve kuzu başlangıç yemi konulur. Kuzular böylece yavaş yavaş yemeyi öğrenirler. Kuzular bir aydan sonra meraya çıkartılabilir.
Bu durumda kuzulara 2 gün boyunca penisilin uygulanır. Gaz giderici olarak karbonat sularına katılır.
Erken teşhis edilirse, tedaviye erken başlanırsa, iyi sonuç alınabilir. Hasta kuzulara yağsız süt verilmelidir. Antibiyotikler, A vitamini, bağırsak antiseptiği ilaçlar iyi gelir. Önemli olan korunmadır.
Koyunlar, içme sulannda % i oranındaki tuzu tolare edebilirler. Ancak bu oranın % 1.5'e çıkması toksik etki yaratabilir. Bazı araştıncılar evcil hayvanların sularının % 0.5 oranında tuz ihtiva etmesi gerektiğini bildirmektedirler. Bunun üzerindeki tuz oranlan gastroentertise ve dehidrasyona neden olur.
Koyunun Dişi Yavrusuna Ne İsim Verilir? Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
Tek kuzulu koyunlara günlük 700 gr. dane yem karması, ikiz kuzulu koyunlara da 1 kg. dane yem karması verilir. Verimsiz dönemde mera ve anız otlatması kafi gelmektedir.
Kurban kesmenin akşam ya da gece şeklinde belirli bir saati bulunmamaktadır. Sabah ya da gece kesmek caiz kabul edilmektedir fakat gece kurban kesmek aynı zamanda da mekruh olarak sayılmıştır. Bu sebepten dolayı gündüz vakitleri içerisinde kurban kesilmesi en doğru karar olmaktadır.
Bu sayede kuzular ele alınır. Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler.
Bir tam kuzu karkas yaklaşık 15 kg'dır.
İlk akla gelenler; aktinobasilloz, aktinomikoz ve solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Ancak; sebepler bunlarla sınırlı değildir. Bölgedeki tümörler (adenokarsinom, lenfosarkom), ödem, kistler, aşırı toz birikmesi, balgam birikmesi, apse, anafilaktik şok (allerji) gibi problemler hırıltılı solunuma yol açar.
Kuzu Nasıl Büyütülür Kuzuların Krepte Büyütülmesi
Kuzular, süt ikame yemi ile beslemeye başlar başlamaz ikinci haftadan itibaren krepe geçirilmelidir. Yem, lezzetli olmalı ve en az %20 protein içermelidir. Kuru yonca otu fazla tüketilmemelidir. Çünkü, kuzularda şişmeye neden olur.
Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar. Dolayısıyla, soğukta hayatta kalma, hem hayvanın ısı üretimini arttırma yeteneğine hem de ortam sıcaklığını etkileyen faktörle bağlı olarak oldukça değişkendir.
Ağıl genişliği, küçük sürüler için 6-7 m, büyük sürüler için 7-14 m olabilir. Yan duvar yüksekliğinin ise en az 3 m olması gerekir. Açık ağıllarda, açık olan cephenin ön kısmında genellikle bir gezinme alanı bırakılır. Gezinme alnının büyüklüğü dinlenme alanının genellikle iki katı kadar olmalıdır.
Yeni doğan kuzular, her 1 kg canlı ağırlık için 40 ml ağız sütü almalıdır. Bu miktar dört eşit öğünde verilebilir. Fazla ağız sütü dondurularak saklanabilir. Koyunlardan yeterli ağız sütü alınamazsa, inek ağız sütü taze ya da dondurulmuş olarak temin edilebilir.
Başarı Kuzu Başlangıç Yemi, ağız sütü (kolostrum) verilmesi sonrası yeni doğan kuzulara 1. haftanın sonundan 8. haftanın sonuna kadar verilir. Kuzularda iyi bir işkembe gelişimi için, 2. haftadan itibaren sınırlı düzeyde kaliteli kuru ot önlerinde bulunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri