Kıyı turizmi, denizden çeşitli eğlendinlen etkinliklerinde faydalanmaya dayanan ve kıyıya bağlı olarak konaklama vb. hizmetlerin sağlandığı turizm çeşididir.
Plaj bölgeleri, genellikle Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşayan insanlar ve Batı Avrupa'dan gelen turistler için önemli bir turizm alanıdır. En önemli plajlar, Ege kıyılarından başlar ve Akdeniz'de Antalya yakınlarında son bulur. Bodrum, Çeşme, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Alanya önemli tatil yöreleridir.
Kıyılarda turizmin gelişimi üzerinde kıyı jeomorfolojisi, iklim, bitki örtüsü fiziki coğrafi etmenler, nüfus, yerleşme, ekonomik faaliyetler beşeri coğrafi etmenler olarak etkili olmaktadır.
Bunlar; tüplü ve şnorkelli dalış, rüzgâr sörfü, balıkçılık, deniz canlılarını ve kuşlarını gözlemleme, kruvaziyer turizmi ve feribot endüstrisi, yelkencilik, yat turizmi, kutup turizmi, deniz müzeleri, tüm kumsal aktiviteleri ve daha fazlasıdır (Orams, 2002).
İlgili 34 soru bulundu
Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Bu türlerden olan dağ turizmi, yapısı gereği doğallığı, macerayı içeren bir turizm türüdür. İnsanların dağlarla tanışıklığı yeni olmamasına rağmen, dağlarda yapılan aktivitelerin giderek yaygınlaşması, turistik amaçlı olarak dağların kullanılmasına da neden olmuştur.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Dikili, Foça, Mordoğan, Çeşme, Sığacık, Gümüldür, Çeşme, Kuşadası, Yenihisar (Didim) kıyı turizminde gelişmiştir. Bodrum, Datça, Bozbu- run yarımadalarında kıyı turizmi küçük koylarda toplanmıştır.
Kış turizmi, odağında kayak sporunun bulunduğu ve buna uygun karlı ve eğimli alanlara yapılan seyahatleri, konaklama ve diğer hizmetlerden yararlanmayı kapsayan faaliyet ve ilişkilerin bütünü şeklinde tanımlanmaktadır (Ülker,1992:12).
İzmir, Çeşme, Bodrum, Kuşadası, Marmaris, Antalya ve Fethiye'de de yat limanları hizmet vermektedir. Yelkenli turlarında meltem rüzgârları; yaz mevsiminde Orta ve Güney Ege'de kendini gösterir. Türkiye'nin önde gelen liman kentlerini; Fethiye, Kaş, Bodrum, Antalya ve Marmaris olarak sıralayabiliriz.
Kıyı tipleri; enine kıyılar, boyuna kıyılar, ria tipi kıyılar, dalmaçya tipi kıyılar, limanlı kıyılar, haliç tipi kıyılar, fiyort tipi kıyılar ve resif kıyıları olarak 8'e ayrılmaktadır.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
Türkiye'de Ege kıyılarında görülebilir. Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile İstanbul Boğazı'ndaki İstinye ve Tarabya Koyu ria türü kıyılara örnek gösterilebilir.
Hiking; doğa yürüyüşü parkurları olarak adlandırılan, önceden planlanmış yollarda, güzel ve doğal ortamlarda yürüme etkinliğidir. Gündüz ve gece yürüyüşleri bulunur. Trekking; genellikle ulaşım araçlarının bulunmadığı bölgelerde yaya olarak yapılan uzun bir yolculuktur.
dağa tırmanma sporu yapan kimse, alpinist.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Av turizmi, av ve yaban hayatı kaynaklarının denetim altında yerli ve yabancı avcıların kullanımına sunulmasını, bu kaynakların rekreasyonel ve turistik yönlerden değerlendirilerek ülke turizmine ve ulusal ekonomiye katkıda bulunmasını amaçlayan etkinliklerdir (Özdönmez vd. 1996).
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Deniz turizmi; su sporları, tekne gezintisi ve benzeri çeşitli aktiviteleri ve buna bağlı ağırlama hizmetlerini içermektedir. Deniz turizmi ile doğrudan ilintili iki turizm türü daha bulunmaktadır. Bunlardan biri kruvaziyer turizm, diğeri ise yat turizmidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri