Was ve were nerede kullanılır diye soracak olursanız, cevabı çok açık: Was/were, İngilizcede geçmiş zamanda yani simple past tense'te isim cümlelerinde kullanılır. Cümlede eylemi bir fiil değil de isim ifade ediyorsa ve geçmiş zamandan bahsediyorsak cümlenin öznesine göre was veya were kullanırız.
Was Were neye göre kullanılır? Was yalnızca tekil öznelerle (I, he, she, it) were ise yalnızca çoğul öznelerle (you, we, they) ile kullanılır.
Was'ın birlikte kullanıldığı zamirler I, he, she ve it'dir. Were'ün birlikte kullanıldığı zamirler you, we ve they'dir.
Diğer bir deyişle “am, is, are” ifadesinin geçmiş zamana çekimlenmiş halidir. İngilizcede were was kullanımı arasındaki en önemli fark, was tekil; were ise çoğul özneyi ifadeyi eder. Yani “ben, sen ve o” zamirlerinde was kullanımı; “biz, siz ve onlar” zamirlerinde ise were kullanımı yapılır.
İlgili 31 soru bulundu
Aşağıdaki tablolarda da gösterildiği gibi, tüm tekil özneler (he, she, it gibi) ile birlikte “was”, tüm çoğul özneler ile birlikte is “were” yapısı kullanılır. (+) I/He/She/It was at the cinema yesterday. We/You/They were university students.
Bir cümlenin Past Tense ile kurulduğunu belirtmek için cümlede kullanılan fiil 2. hale getirilir. Past Continuous Tense'de ise geçmiş zamanda was/were yardımcı fiili kullanılır ve ardından fiil “-ing” eki getirilerek eklenir. They were studying chemistry. (Onlar kimya çalışıyorlardı.)
Cümleye olumlu cevap verilecekse yes ile başlanır ve fiilin 2.hali( past formu) kullanılır. Cümleye olumsuz cevap verilecekse no ile başlanır ve fiil yalın halde kullanılır. Durum cümleleri özneye göre "was/ were" ile sorulur ve yine yes/no ile cevap verilir.
İngilizcede have fiili sahip olmak anlamına gelir. Bu fiilin “have” hali “I, you, we, they” özneleriyle; “has” hali “he, she, it” özneleriyle kullanılır. Bunun yanında have fiilinin geçmiş zamana göre çekimlenmiş hali “had” fiilidir.
İngilizce geçmiş zaman ile soru cümlesi oluştururken Simple Past Tense'in yardımcı fiili olan ''did'' başa gelir. Fiil ise olumsuz cümlelerde olduğu gibi 1. hali ile kullanılmalıdır.
İngilizcede would kip belirteci, geçmiş zamanda will kip belirtecinin yerine kullanılmaktadır. Birden fazla anlama sahip olsa da temelinde will'in geçmiş zamanı olarak tanımlanabilir. Öte yandan kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde de would ile başlayan cümle yapıları görülmektedir.
Şimdi could kullanımı konu anlatımıyla bu kavramı öğrenelim. “Can” teriminin geçmiş zaman çekimi (past tense) olan “Could”, rica, anlık ihtimal, geçmişte sahip olunan yetenekler ve gelecekte olması muhtemel durumlarda kullanılıyor. Could kullanımı ayrıca olumsuz ya da soru cümlesi şeklinde olabiliyor.
There was some coke in the glass. (Bardakta biraz kola vardı.) Geçmişteki çoğul nesne vaya olaydan söz ederken, there were (… vardılar) yapısı kullanılır.
İngilizcede was/were soru cümlesi kurmak için kalıp şöyledir; Yardımcı fiil yani was/were+özne+nesne ya da fiil+zaman eki+soru işareti? Bu kalıp doğrultusunda tekil olan zamirlerinde yani I, he, she, ıt de soru kalıbı olan was kalıbı başa gelmektedir.
Be fiilinin ikinci hali kullanılan özneye göre was veya were olacak şekilde kullanılır. Eğer bir cümlede I, you, we, they var ise be fiili; were şeklinde kullanılır. Özne he, she it ise be fiili; was olur.
“How are you?” sorusuna “all right” şeklinde cevap vermek, “fine” kelimesinden çok daha iyidir. Ve tonlama (ses perdesi, yüksek veya düşük), anlamı biraz değiştirebilir. “I'm all right” cümlesinde ise her kelime bir önceki sözcükten daha yüksek bir tonda ise pozitif bir enerjiye sahiptir.
Tek yapmamız gereken şey yardımcı fiilimiz olan was/were'ü “not” eki ekleyerek olumsuz hale getirmek. Olumsuzluk ekini aldığında was, wasn't olarak, were ise weren't olarak kısalacak.
Bilindiği üzere Past Simple yani fiillerin 2. halleri geçmiş zaman – Past Tense için kullanılır. Düzenli fiillerle geçmiş zaman cümleleri kullanılırken fiile kelimeye göre -d/-ed/ied takısı gelmektedir.
Was'ın birlikte kullanıldığı zamirler I, he, she ve it'dir. Were'ün birlikte kullanıldığı zamirler you, we ve they'dir.
Geçmiş zamanlardaki (past tenses) olayları ifade ederken ise bu yapının başındaki “be” eylemi, “was/were” olarak çekimlenir. Geçmişte yapılan bir planı, geçmişte gerçekleşmeyeceği bilinen yada sonradan gerçekleşecek olan geçmiş bir olayı ifade etmek için “was/were” going to yapısı kullanılır.
Türkçe karşılığı “Geçmiş Zaman” olan Simple Past Tense, geçmişte yani şimdiki zamandan daha önceki bir zaman diliminde başlamış ve sona ermiş olan eylemleri/durumları ifade ederken kullanılır. Önemli olan eylemin/durumun ne zaman gerçekleştiği değil, herhangi bir geçmiş zaman diliminde tamamlanmış olmasıdır.
Oldukça basit bir şekilde açıklayalım. Eğer özne “I” ise “to be” fiili kendini “Am” olarak, “He / She / It” ise “Is” olarak, “You / We / They” ise kendini “Are” olarak gösterir. Bu bilgiyi aşağıdaki tablo sayesinde daha rahat kavrayabilirsiniz. Verb “to be,” yani “olmak” fiili işte özneye göre bu şekilde değişiyor.
“Should” kullanımı “Should” ve olumsuz hâli olan “shouldn't” yapıları, en çok tavsiye verirken kullanılır. Bu kullanımda Türkçedeki “-meli / – malı” ekine benzetebileceğimiz “should,” bir zorunluluk veya kural belirtmez. Bir zorunluluk veya kuraldan bahsetmek isterseniz ise “must” kullanmalısınız.
İngilizcede düzenli olarak adlandırılan fiillere geçmiş zaman anlamı vermek için “-ed” takısı kullanılır. Bu İngilizce Geçmiş Zamanda kullanılan “-ed” takısı düzenli fiillerin sonlarına eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri