Libas kelimesinin çoğulu olan elbise sözcüğü, kıyafet ile eş anlamlıdır. 3- Giysi: Öz Türkçe bir kelime olan giysi, giymek fiilinden türetilmiştir.
Elbise kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlı kelimeleri 'kıyafet' ya da 'giysi' olarak tanımlanmaktadır.
♣︎Kıyafet kelimesinin eş anlamlısı giysi, giyecek, giyim kelimeleridir.
Doğrulanmış Cevap. -siyah-beyaz zıt anlamlı kelimelere örnektir. Soruya bakarsak; =>Giysi kelimesinin zıt anlamlısı yoktur fakat eş anlamlısı vardır,eş anlamlısı kıyafettir.
Denk, aynı ve birlikte anlamına gelir. Müsavi kelimesinin sözlük anlamı eşit olsa da birlikte ve beraber manasında da kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Giysi kelimesiyle eş anlamlı olan kıyafet, genellikle ''kılık'' sözcüğüyle birlikte ikileme olarak kullanılır.
Yazılışı ve okunuşu farklı olan anlamdaş gibi gorunen fakat anlamdaş olmayan yakin anlamli kelimelerdir. Yukarıdaki bilgilerde yararlanirsak Kılık-Kıyafet kelimesinin eş anlamlı olduğunu anlarız. Ikiside Giysi, üzere giyilen eşya anlamındadır.
'Elbisenin' zıt anlamlısı yoktur.
Beygir kelimesinin en bilinen eş anlamlısı attır. Bunun dışında rengi koyu ve doru anlamına gelen kümeyt, Farsçadan dilimize geçen bir kelime olan semend ve yürüyüşü ve görünümü gösterişli anlamına gelen rahş kelimeleri de beygir yerine kullanılan eş anlamlı kelimelerdir.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
YEMEK EŞ ANLAMLISI
Yani bu kelimenin anlamı yerine kullanılabilecek birden fazla ifade dilimizde kullanılmaktadır. Bunlar; Yenmek için pişirilip hazırlanmış yiyecek, aş, taam, ekmek olarak bilinir. Ancak bilinmelidir ki bu kelimenin tam olarak anlam karşılığını veren eş anlamlısı "Aş"tır.
> Giysi eş sesli değildir. ▪︎ Diğer bir adı ise kıyafettir.
ELBİSE KELİMESİNİN KÖKENİ VE TDK ANLAMI
Arapça "libas" kelimesi giysi anlamını karşılamaktadır ve bu kelimenin çoğulu olan "elbise" dilimize doğrudan giysiyle aynı anlamda geçiş yapmıştır. Bu kelimelerin her biri birbiri yerine kullanılabilmektedir.
Irmak kelimesi aynı zamanda Nehir sözcüğü ile beraber eş anlamlı şekilde değerlendirilebilmektedir. Yazılış ve okunuşları farklı şekilde ancak anlamları aynı olması ile beraber her iki kelimeyi de kullanabilirsiniz.
Zıt Anlamlı Sözcüklerden Oluşan İkilemeler: » ileri geri, az çok, er geç, bata çıka, büyük küçük… Biri Anlamlı, Diğeri Anlamsız Sözcükten Oluşan İkilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarım yamalak, çer çöp…
Ev kelimesinin eş anlamlısı hane, konut, aile, beyit, mekan, ocak kelimeleridir.
giysi, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'i', 'y', 's', 'i', şeklindedir. giysi kelimesinin tersten yazılışı isyig diziliminde gösterilir.
Türkçe géy- "giymek" fiilinden +AsI sonekiyle türetilmiştir. giy- maddesine bakınız.
Pırpıt hem pantolon hem de dizlik anlamına gelir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle akraba kelimesi daha yaygın kullanılırken, alternatif olarak genelde hısım sözcüğü de destekleyici biçimde değerlendirmektedir. Özellikle iki farklı cümle arka arkaya yazarken, aynı anlam eşliğinde akraba ile beraber hısım kelimesi cümleleri bozmayacak içinde değerlendirilir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri