Safsata (İngilizce: Logical fallacy, Osmanlıca: Kıyas-ı batıl), bir düşünceyi ortaya koyarken ya da anlamaya çalışırken yapılan yanlış çıkarsamadır. Safsatalar ilk bakışta geçerli ve ikna edici gibi görülebilen fakat yakından bakıldığında kendilerini ele veren sahte argümanlardır.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
Kıyasta mantıksal zorunluluk ve olasılık nedeniyle birtakım kıyas kuralları geliştirilmiştir. Öncül önermelerden en az biri tümel ve en az biri olumlu olmalıdır. Öncüllerden birisi olumsuz ise sonuç da olumsuz olur. Sonuçta bulunan terimlerin kaplamı, öncüllerde bulunan terimlerin kaplamını aşmamalıdır.
Sonucun yüklemi büyük terim, konusu küçük terim, her iki öncülde tekrarlanan terim de orta terimdir. Bu tür bir kıyasta büyük terimin içinde bulunduğu önermeye büyük önerme (kübra), küçük terimin içinde bulunduğu önermeye küçük önerme (suğra) denir.
İlgili 41 soru bulundu
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
1- Her kıyasta, büyük, küçük ve orta diye üç terim bulunmalıdır. 2- Ota terim sonuçta bulunmamalıdır. 3- Orta terim iki öncülde de tikel olarak alınamaz. 4- Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır, yani öncüllerden birisi olumsuzsa, sonuç olumsuz, birisi tikelse sonuç tikel olur.
Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir. Kıyas yoluyla hükme varan hukukçuya müçtehit denilir.
Kıyas ve Kıyas Yasağı Kavramı
Kanun koyucunun açık bir şekilde suç olarak düzenlemediği bir davranışın, mevcut suçlara benzetilerek, davranışın cezalandırılması anlamına gelen kıyas, kanunilik ilkesinin sağladığı güvence fonksiyonu nedeniyle, ceza hukukunda yasaktır.
Kelime anlamı “ölçme ve eşitlik” olan kıyas bir İslâm hukuk terimi olarak, “naslarda (âyet ve hadislerde) hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak bir gerekçeye (illet) dayanarak, naslarda hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemek” anlamına gelir.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
İki öncül ve bir sonuçtan oluşan çıkarımlara basit kıyas denir. İki öncül önerme ve bunlardan ulaşılan bir sonuçtan oluşan kıyaslara basit kıyas denir.
Zahiri mezhebi ya da Zâhiriye, bir İslâm dini fıkhı (İslâm hukuku) mezhebidir. İslâmî hükümleri Kur'ân ve sünnetin zâhirî (açık, görünen) mânâsına bakar. İbni Hazm, âyet ve hadislerin zahir, yani görünen mânâlarından başka hiçbir delili ve kıyası kabul etmezdi.
Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.
denk sayma, bir tutma. 2. karşılaştırma, oranlama.
Seçmeli kıyas, bitişik şartlı bir öncülle yapılmışsa, bir ihtimali bildiren şartlı önermedeki belirsizliği ortadan kaldırmak şeklinde bir zihin faaliyeti olarak karşımıza çıkar.
Kanun gereği kıyas yapılması gereken diğer bir durum da kanunda düzenlenen bazı sözleşmelere ilişkin hükümlerin, benzer nitelikteki sözleşmelere kıyas yoluyla uygulanmasıdır. Örnek olarak BK m. 217'ye göre taşınır satımına ilişkin hükümler kıyas yoluyla taşınmaz satımına uygulanmaktadır.
Hakim, vergi yasalarını yorumlarken yeni vergi doğurucu durumlar yada yeni vergi muaflık ve istisnaları yaratamaz[1]. Dolayısıyla, kıyasın Hazine veya yükümlü lehine sonuç doğuruyor olmasının önemi yoktur, her durumda yasaktır.
Kıyas: Bir kanun hükmü tarafından doğrudan düzenlenmemiş bir konuda, benzer bir durumu düzenleyen kanun hükmünden yararlanmadır. Evleviyet: Kanunda bulunan daha hafif bir duruma ilişkin hükmün, kanunda düzenlenmemiş daha ağır bir duruma uygulanmasıdır.
(Nass [yani âyet, hadis] olan yerde kıyas yapılmaz. Biz, zaruret olmadıkça kıyas yapmayız. Bir sual karşısında kalınca, önce Kur'an-ı kerimde ararız. Bulamazsak, hadis-i şeriflerde ararız.
kıyas - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳys kökünden gelen ḳiyās قياس “ölçüm, karşılaştırma, benzetme yoluyla akıl yürütme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳāsa قاس “ölçtü, karşılaştırdı” fiilinin fiˁāl vezninde masdarıdır.
mukayese / mukâyese / مقایسه
(Kıyas. dan) Kıyas etme. Ölçme. Karşılaştırma.
kıyas-ı istisnai / kıyas-ı istisnaî / kıyas-ı istisnâî
Bir hükmün neticesinin aynı veya nakzı, mukaddemelerinden birinde bilfiil zikredilirse, ona kıyâs-ı istisnâi denilir. Başka bir tâbirle: Neticesi veya zıddı bizzat kendisinde zikredilen kıyas.
Evlâ kıyas; fer'deki illetin asıldaki illetten daha güçlü olduğu kıyas türü.
O meselenin illetinin insanın çabasıyla tespiti gibi bir şey caiz değildir, insanın böyle bir yetkisi yoktur İbn Hazm'a göre. Dolayısıyla kıyas da ta'lil de batıldır. İnsan böyle bir nassın illetini ortaya koyamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri