Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliği sebebiyle olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesini dengeler ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar. Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar.
İlgili 28 soru bulundu
Gebelikte anne adayının canı daha çok tatlı şeyler çekerse kız bebek, tuzlu şeyler çekerse erkek bebek olacağına delalet eder.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Neden Olur? Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler, insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Tatlı krizini önlemek için, Vitamin B, Krom, Koenzime Q-10, Vitamin C, Asetil L-Karnitin, Glutamin kullanabilirsiniz.
Gece yeme sendromu genelde stres, depresyon ve düşük özgüvenle yakın ilişkili olurken, şişman kişilerde görülme sıklığı, zayıf veya normal ağırlıkta olan bireylere göre daha fazladır. Bu kişiler yetersiz uyudukları ve aralarda uyanıp yedikleri için sabah uyandıklarında çok tok olurlar ve yeme istekleri olmayabilir.
Basit karbonhidratı es geçin: Hamur işi, pastane ürünleri gibi basit karbonhidratlar tatlıya eğilimi artırır. Bunun yerine Bulgur, kepekli ekmek, tam buğday ürünleri, kuru baklagiller proteinle tüketilirse tokluk hissi artar, tatlı isteği azalır.
Yediğiniz öğünlerin arasına birkaç saat aralık oluşturmanız tatlı isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Yumurta, peynir, baklagiller, et, tavuk, balık tüketerek her öğününüze mutlaka protein eklemeye çalışın. Domates, patates, kabak, patlıcan gibi doğru karbonhidratları tükettiğinizden emin olun.
Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterir.
Araştırmacılar, şeker tüketildiğinde beyinde iyi hissettiren hormonlar diye bilinen serotonin ve dopamin hormonlarının arttığını ve bunun bir nevi bağımlılığa yol açabileceğini belirtiyorlar. Gün içinde sık sık tatlı gıdaları aşeriyorsanız bağımlı olabilirsiniz.
Tarçın, artık herkesin bildiği gibi kan şekerini dengelemede en çok başvurulan doğal isimlerden biri. Kendisi kan şekerini dengelemekle de kalmıyor, tatlı yeme isteğini bastırmada da tek başına büyük bi görev üstleniyor.
Kaynağı ne olursa olsun, yiyeceklerle kazandığımız şekerin (her bir glikoz molekülünün) önünde gidebileceği üç farklı yol var: O şeker molekülü ya enerji olarak yakılıp kullanılacak, ya yedek enerji kaynağı olarak yağa çevrilip depolanacak ya da idrar yoluyla böbreklerden süzülüp atılacak.
Adetliyken yenen şekerin zararlı olmadığı ya da adetliyken yenen yemeklerin kilo yapmadığı gerçek ya da doğru değildir. Şeker, insan vücuduna yıkıcı etkilerde bulunur ve adet döneminde bu etkilerde bulunmadığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Bu aşırı iştah artışı, zaten stresli olan bu dönemde, kadınların kendilerini daha gergin ve huzursuz hissetmesine neden oluyor. Bu dönemde hormon değişikliği, magnezyum ihtiyacı, dengeli beslenmemek ve yeterli miktarda su tüketmemek gibi sebepler tatlı yeme isteğinin ana nedenleri.
Tatlı yediğinizde yanında liften zengin ceviz, badem, fındık, kaju gibi kuruyemişleri tüketerek ani kan şekeri dalgalanmalarını hafifletebilirsiniz. Kuruyemişleri çiğ tercih etmeniz kalp sağlığınızı da destekleyecektir.
Sütlü tatlılar, tatlı tüketilecekse iyi bir alternatiftir ancak aşırı tüketim kilo vermeyi engelleyip; kilo almaya da neden olabilmektedirler. Bu nedenle dengeli ve miktarı belli biçimde tüketmek gerekmektedir. Sütlü tatlılara şeker eklemeyerek pişirmek kaloriyi düşürmede yardımcı olacaktır.
Tüm yiyeceklerin sindirimini bozar. Canınız çok tatlı yemek isterse aç iken yiyin ve üzerine bir bardak sıcak çay için. 1-2 saat sonra da 1 bardak alkali su içmeyi unutmayın.
Araştırmalara göre kadınların yüzde 50'si adet dönemi yaklaştığında çikolata krizi yaşıyor. Bunu açıklayan hiçbir biyolojik gerçek olmasa da muhtemelen bu dönemde düşen enerjimizi yükseltmek ve biraz daha mutlu hissetmek için çikolataya başvuruyoruz.
Anne adayının ilk haftalarda hamilelik belirtisi dahi olmayabilir. Özellikle sabah bulantıları erkek bebek hamileliklerinde olmaz; hatta mide bulantısı olmaması erkek bebek belirtisi sayılır. Erkek bebek belirtilerinden biri de karnın aşağıda olmasıdır; bu durum gebeliğin son zamanlarında kasık ağrısına neden olabilir.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri