Kıyı balıkçığı isminden de anlaşılacağı üzer deniz, göl yada akarsu kıyısından yapılan balıkçılığa denmektedir. El oltası veya makaralı olta kullanılarak yapılmaktadır. Amatör balıkçılıkta en çok tercih edilen yöntemdir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Kıyıdan genellikle levrek, çipura, lüfer, kefal, orkinos, hamsi, karagöz ve sardalya gibi balıklar tutulur. Ekmek içi ile hangi balık tutulur? Ekmek içi ile sardalya, sazan, uskumru ve istavrit gibi balıklar tutulur.
Kıyı balıkçılığı sıklıkla kullanılan denizcilik terimleri arasındadır. Kıyıdan çok uzaklaşmadan bir gün içerisinde balık avlayıp limana tekrardan dönme şeklinde yapılmış olan avcılığa kıyı balıkçılığı denilmektedir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Atış değeri 30gr-80gr şeklinde belirtilmiş kamışla 100 gram kurşun atmanız sağlıklı olmaz. Kamışınız atış sırasında zarar görebilir. Örnekteki kamış için, kurşun+olta takımınızın(yemin) ağırlığı en 30 gramdan az 80 gramdan fazla olmamalı ki kamış üretimine uygun şekilde en iyi atış performansını sergileyebilsin.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Yemlerin kıyı şeridinden daha uzağa atılmasına yardımcı olan bir tür olta takımıdır. Bir eğirme çubuğu, makara, misina ve yem içerir. Spin olta takımları tatlı su ve tuzlu su balıkçılığı için kullanılabilir.
Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi'nde levrek için şansını deneyebilirsin.
Orta sertlikte bir olta kamışı, uygun büyüklükte bir olta makinesi ve dayanıklı bir misina tercih edebilirsiniz. Ağırlık Seçimi: Ağırlık seçimi, misinanın dip sürütmesi sırasında deniz tabanına ulaşmasını sağlar.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Spin Olta Kamışları:
Spin olta kamışları yapısal olarak fly kamışlara benzerler ve çok uzun mesafelere kişiyi yormadan atılabilen kamış türüdür. Bu kamış çeşidinde kıyı balıkçılığı olarak tatlı ve tuzlu sularda avlanma sağlanabilmektedir.
Oltaya balık geldiği misinanın suya doğru çekilme eğilimiyle anlaşılır. Bu eylem arttığın da balığın oltaya yakalandığı tahmin edilmelidir. Bu etki kuvveti hissedildiğinde uygun hareketlerle olta yukarıya doğru çekilir ve balık avlanır.
Nerede olta atacağınızı belirlemeniz olta kamışı seçiminizi etkileyecektir. Balık avlamak için yol kat edecekseniz portatif seçeneklere bakmalısınız. Bir tekneye sahipseniz tek parça halindeki olta kamışları tercih edebilirsiniz. Açık denizlerde kullanılacak olta kamışları yüksek mukavemete sahip olmalıdır.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Kamışın uzunluğu, atış mesafesi ve avladığınız balık türüne bağlı olarak değişebilir. Daha kısa kamışlar genellikle düşük menzilli avlar için tercih edilirken daha uzun kamışlar ise yüksek menzilli avlar için idealdir. Genel olarak 2-3 metre arasındaki kamışlar çeşitli av türleri için uygun olabilir.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Sahil şeridinde maltepe-caddebostan arasında 25 30 gr arası kurşun kullanırken kartal yönüne doğru 50-75 gr aralığında kurşun kullanılıyor.
Sağlam, paslanmayan, ucu çok sivri ve düzgün yapılı olta iğneleri seçilmelidir. Doğru balık iğnesi seçiminde önemli olan bir diğer husus ise mümkün olduğunca küçük boyutlu kancaların seçilmesidir. Küçük iğneler yemin oltada daha doğal görünmesini sağlar.
Cevap: Merhaba istanbul için kıyıdan kullanıma uygundur efendim 120 gr 150 gr kadar kurşun kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri