Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Verilen süre içerisinde ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. Aynı öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir.
Bununla birlikte birden fazla taksitin ödenmemesi durumunda borcun muaccel hâle gelmesi yanında borç 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tahsil edildiğinden vadesi dolan taksitlerin gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.
KYK Öğrenim Kredisi Borcu Ödenmediğinde Ne Olur? Öğrenim kredisi borcu mezun olunan tarihten iki yıl sonra ödemeye başlanır. Eğer borç ödeme planı oluşturulduğu şekilde zamanında ödenmez ise aylık %1,40 oranında gecikme zammı günlük olarak hesaplanarak aylık öğrenim kredisi borcuna eklenir.
Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilir. Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçlular, borçlarını erteletebilmeleri için borç başlangıç tarihinden bir ay önce https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile borç erteleme talebinde bulunabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Gecikmiş KYK borcu nasıl ödenir? Eğer KYK borcunuzun taksitlerini zamanında ödemeyip birikmesine neden olduysanız üzerine faiz eklenecek ve borçlarınız artacaktır. Bu durumda borç, vergi dairesi üzerinden ödenir.
a) SGK'da kaydı bulunmayanların (işsiz olanlar) borçları endeks (yurtiçi üfe) uygulanarak 1 yıllık erteleme yapılabilecek olup, 1 yılın sonunda tekrar erteleme talebinde bulunulabilecektir. b) Ödeme dönemi askerlik dönemine rastlayanların borçları askerlik döneminin sonuna kadar endeks uygulanmadan ertelenebilecektir.
Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.
Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir. Örneğin %2'lik faizle aldığınız krediyi ödememeniz hâlinde borcunuza en fazla %2,60'lık bir gecikme faizi eklenir.
KYK burs ve kredi borçlarında yaşanan gecikme faizleri, yasalaşan kanun teklifiyle birlikte silinecek.
KYK borç yapılandırma hesaplamasında Yİ-ÜFE indirimi yapılır. Yİ-ÜFE indirimi sayesinde toplam borç, öncekinden daha düşük bir miktara tekabül eder. Peşin ödeme avantajı sunulur ve tek seferde borç kapatılabilir. Kolay ödeme seçeneği de mevcut olmakla birlikte 6, 9, 12 ve 18 ay taksitlendirme yapılabilir.
Madde 4- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilecek burs-kredi taahhüt senetlerinin noterde tanzim ve tasdik edilmesine ilişkin iş ve işlemler; vergi, resim ve harca tâbi değildir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen burs-kredi ve nakdî yardımlar haczedilemez.
Bu tarihe kadar Ziraat Bankası üzerinden yapılan bütün ödemeler sisteme işlenmiş olup, öğrencilerimizin borçlarından düşürülerek kalan borçları vergi dairesine aktarılmaya başlanmıştır.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Ödeme gecikmesi halinde kredi notunuz olumsuz etkilenir. Bu da gelecekteki kredi başvurularınızı zorlaştırabilir veya daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmanıza neden olur. En ciddi durumlarda, hukuki yollara başvurulabilir ve icra süreci başlatılabilir.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. Kanun teklifi yasalaştığında, ödemesi başlamayanlardan faiz alınmayacak, ödemenin ertelenmesi durumunda belirtilen şartlara göre faiz alınacak.
Vergi affı paketinin kapsamı içerisinde KYK öğrenim kredisi borçları bulunuyor. Yeni vergi affı düzenlemesi ile birlikte mezunların geçmişten olan borçları yapılandırılacak ve taksitler halinde ödeme imkanı sağlanacak. Gecikme sebebiyle ortaya çıkan faizler ödenmeyecek.
Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçiliyor. İlk taksitin 30 Eylül 2021'e kadar, kalan taksitlerin de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi gerekiyor.
Gelirler İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giriş yaparak e-Devlet ile giriş seçeneğine tıklanıyor. e-devlet sistemine giriş bilgileri girildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığının sayfasındaki yönlendirmeleri takip ederek KYK borcu bulunan kişiler kolaylıkla taksitlendirme işlemi başvurularını ...
e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak vergi borcu yapılandırması yapabilirsiniz. Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvurunuzu yapabilirsiniz. KYK ve vergi borçları yapılandırması için tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri