Özellikle bebekler balgamı öksürerek atamayacakları için bir solunum yolu hastalığı sırasında sıklıkla kusabilirler. Bunun nedeni birikmiş olan balgamı dışarıya atabilmektedir. Bu durumda kesinlikle bir doktora muayene gerekir. Özellikle küçük çocuklarda balgam tehlikeli olabilmektedir.
Özellikle solunum yolu hastalıkları geçirirken sıklıkla kusmalarının nedeni birikmiş balgamı atabilmek içindir.
Bebeklerde balgamın atılması tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi öksürük yolu ile gerçekleşir. Bebeklerde görülen balgamın söktürülmesi için öncelikle doktor tavsiye ile ilaç alımının yapılması gerekir. Aynı zamanda kullanılan ilaçlara ek olarak balgam söktürücü alternatif çözümler balgamın atılması kolaylaştırabilir.
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Nelerdir? Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir. Bu belirtiler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir ve tıbbi bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
Çocuklarda ve bebeklerde balgam, özellikle hastalıkla birlikte görülmesi normal bir durumdur. Bu balgamın nedeni çeşitli faktörlere dayanabilir. Solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, astım gibi hastalıklardan dolayı çocuklarda balgam görülebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Serum fizyolojik su ile burun yıkama yapılması, soğuk buhar uygulaması ve bol su içilmesi balgamı uzaklaştırarak öksürüğün azalmasını sağlamaktadır.
Balgam beyaz renkli ise bu, viral bir enfeksiyon tarafından tetiklenir, bakteriyel bir enfeksiyona dönüşürse sarı ve yeşil renk alabilir. Kalp yetmezliği, kronik reflü, KOAH gibi sebepler bu balgama neden olabilir. Siyah renkli balgam ise kömür, is gibi şeylerin solunmasıyla oluşur. Sigara nedeniyle de karşılaşılır.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Sıcak buhar, tıkalı solunum yollarını açar ve nemlendirir ve mukusun inceltilmesine yardımcı olur, böylece öksürüp balgamı dışarı atabilirsiniz .
Yenidoğanlarda sümüksü kakanın en çok görülme sebebi inek sütüne olan alerji durumudur. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bu annenin inek sütü ve inek sütü ürünleri ile beslenmesiyle anneden bebeğe geçebilir. Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur.
Doğumdan sonraki ilk günlerde birçok bebek midelerinden mukus kusar. Bu çoğunlukla, anne karnında yutulan amniyotik sıvının, sütü emmeye hazırlanırken bebeğin midesinin astarı tarafından üretilen mukusla karışan kalıntılarıdır.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Yeşil veya sarı balgam: Nötrofillerin (beyaz kan hücreleri) bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. Balgam ilk başta sarı gelebilir ve daha sonra yeşile de dönebilir. Bronşit, sinüzit, kistik fibrozis ve zatürrede yeşil veya sarı renkli balgam görülür.
SEKROL, 150 mL şurup içeren, amber renkli cam şişelerde, 2.5-5 mL işaretli kaşık ölçek ile birlikte sunulur. Renksiz, özel kokulu kıvamlı şurup görünümündedir. SEKROL, balgamın koyu ve yapışkan olması ile birlikte olan ani ve süreğen solunum yolu hastalıklarında balgam söktürücü olarak kullanılır.
Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez.
Bol bol su tüketmek de balgamın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Balgamın Rengi ve Özellikleri Bize Ne Anlatır? Günlük çıkarılan balgamın rengi, kokusu, miktarı kimi hastalıkları düşündürebileceği gibi, tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde de yardımcı olabilir. Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir.
Berrak balgam: Balgamın doğal rengi berraktır. Artış gösterdiği durumlar genellikle alerjik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra görülen viral bronşit ve zatürre dir. Yeşil-sarı balgam: Akciğerlerde bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Kalın ve yapışkan kıvamdadır.
Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir.
Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
Bebekler 3 aylık olana kadar ağızdan nefes alabilme yeteneğine sahip değildir. Ayrıca bebekler biz yetişkinler gibi sümkürerek burunlarını temizleyemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri