Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme. Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara yol açan birçok bakteri herhangi bir koku salmaz ve taze dana etinin üzerinde bulunabilir. Bakterileri öldürmek için kıymayı her zaman iyi pişir.
Kavrulan kıymaya bir miktar kimyon atarsanız hem et kokusunu bastırırsınız hem de etin hazmını daha da kolaylaştırırsınız.
Bozuk kıymayı anlamanın en yaygın yollarından biri de onu koklamak. Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur.
Kıymanın Kokusu;
Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa, bozulmaya başladığını gösterir. Eğer kıymanız her zamankinden farklı olarak kesif bir kokuya sahipse çok büyük bir ihtimalle kıyma bozulmuştur.
En belirgin değişimler renkte başlar ve normal şartlarda kıymanın rengi parlak kırmızıdır. Uzun süre bekleyen kıymanın rengiyse canlı kırmızıdan uzaklaşıp grileşmeye başlar. Eğer kıymanız soluk bir görünümdeyse ve tamamen grileşmişse büyük ihtimal bozulmuştur ve kullanılmaması daha doğrudur.
İlgili 32 soru bulundu
Kıymadan keskin ve ekşi bir koku geliyorsa dikkat! Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
Kasaptan aldığınız kıymayı çiğden kavurmak için öncelikle ısınmış tavaya kıymayı alın ve kısık ateşte kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine zeytinyağı, küp doğranmış soğanı ve sarımsakları ekleyin. Kavurmaya devam edin ve son aşamada sevdiğiniz baharatlar ile lezzetlendirin.
Kıymayı kokla ve burnuna ekşi bir koku gelip gelmediğine bak. Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Kurban etini pişirirken tencerenin içerisine yarım çay kaşığı tarçın ve bir adet defne yaprağı koyun. Bu kokuyu dağıtmaya yardımcı olacaktır. Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır. Eti marine etmek kokuyu azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Bozulmuş kıymada ağır bir koku olur. Hafif ekşimtırak, kokladığınızda sizi rahatsız eden bir koku alıyorsanız, kıymanız bozulmuştur. Hem taze hem de pişmiş kıymada aynı keskin koku olur. Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin!
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Kıyma kavrulurken önce soğanlar kavrulur. Lakin soğan kavurmak da yağsız olmayacaktır. Önce kıyma daha sonra soğanı kavurmak hatalı bir tercihtir, soğanların diri kalması muhtemeldir. Ayrıca soğanlar kıymanın bıraktığı suyu alarak kavrulmadan haşlanır ki kıymanın lezzeti azalır.
Bir kabın içine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım su bardağı süt, 2 diş sarımsak, 2 dal kekik ve biberiye ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra eti bu sosa batırın ve bir gün boyunca bekletin. Bu yöntem kalıcı bir koku oluşmasını önler.
Kıyma tamamen çözülmeden kullanılmamalıdır. Donuk haldeyken pişirilirse bir tarafı çiğ kalacaktır. Bu da yapılan yemeğin lezzetini ve kıvamını bozacaktır. Üstelik dondurulmuş gıdalar çözülmeden pişirildiği zaman kendi tadı da fazla hissedilmez.
Eti pişirirken tencereye 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı tarçın koyarsanız etin yoğun kokusu gidecektir.
lezzet olarak da, sağlık açısından da kuzu eti daha iyi. çünkü kuzuya , danaya verdikleri kadar yabancı madde, hormon, antibiyotik verme şansları yok. koyun kokar,kuzu kokmaz.danadan sadece kıyma yerim kuzu eti tartışmasız lezzetli.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at.
Kıymanızı soğan ile kavurarak Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede yemek yaparken daha az vakit harcarsınız. Aldığınız kıymanın tamamını kullanmayacaksanız eğer, kavurup Koroplast Buzdolabı Poşetlerine bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla dayanamaz. Ancak dondurduğunuz takdirde etlerinizi uzun bir süre saklayabilirsiniz. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler.
Soğan hafif piştikten sonra tencereye kıyma konur. Kıymanın rengi dönünce salça, su ve baharat atılır. 10 dk daha pişirip ocağı kapatalım. Afiyet olsun.
Biberler hafiften renk değiştirmeye başladığında domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edelim. Yine karıştırarak kavurmaya devam edelim. Pişen kıyma kavurmamızı ocaktan alalım.
Genel olarak kıymalar tek sefer çekilmektedir. İkinci kez çekme, daha ince yapılı ve güzel görünmesini sağlamaktadır. Buzlukta bekletilen kıymadan yapılan köfteler çok lezzetli olmamaktadır. Bu nedenle köfte yapımında mümkün olduğuna kasapta taze çektirilmiş kıyma kullanılmalıdır.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri