Kıymayı hazırladıktan sonra yaklaşık bir saat buzdolabında bekletirseniz, kebap kıyması şişten düşmez.
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
1 kilo etten yaklaşık 15 ile 20 arasında şiş çıkarmak mümkündür. 1 kilo eti eğer kuşbaşı şeklinde keserseniz yaklaşık olarak 50-70 gram arasında et kullanıp 15-20 arasında şiş yapmanız mümkündür.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz.
Acılı Adana kebab tarifinin yapılışı Öncelikle geniş bir kabın içine kıymayı, pul biberi, kırmızı biberi, karbonatı ve tuzu, yoğurma kabına alalım. Daha sonra soğanları rendeleyelim, bu malzemeleri iyice yoğuralım ve bir kâseye su koyalım.
İlgili 22 soru bulundu
Yemeklerde karbonat kullanımı
Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir. Bir kaşık karbonat bir gün önceden suda ıslatılan baklagillerin içine ekleyerek de kullanılabilir.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
İşlenmiş hâline donyağı denir. Koyun kuyruğunda bulunan içyağına kuyruk yağı denir.
Etlerin rengi değişip, suyunu salana kadar sürekli karıştırarak, kavurun. Diğer tarafta 2 adet orta boy soğanı 4 parçaya bölüp, etlerin üzerine ekleyin. Ardından 1 baş sarımsağı da ayıklayıp, etlerin üzerine serpiştirin. Daha sonra etlerin üzerine 1 şişe maden suyu dökün.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında fansız olarak kontrollü şekilde 20 dakika pişirin. Güçlü fırınlarda bu süre 10 veya 15 dakikaya düşebilir dikkatli olun. Yassı şişlere, etleri elinizle yayarak parmaklarınızın izini bırakarak dizin.
Köftelik kıyma orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelik kıymaya kesinlikle kuyrukyağı konmamalıdır. Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Çiğ pişmemiş kırmızı etin standart porsiyonu 120 gr. oluyor. Hayvan gibi yiyen tipler (buna ben de dahilim) 4 porsiyon yerse; - 120*4= 480 gr. bunu biz 500 gr diyebiliriz.
Tepsi Kebabı İçin Kıyma Nasıl Olmalı? Tepsi kebabı hazırlamak için orta yağlı kıyma kullanmak yemeğinize lezzet katar.
Türk mutfağının gözdesi, en popüler geleneksel lezzetlerimizin başını çeken Adana kebap kuzu kıymadan hazırlanır. Bu kıymanın en büyük özelliği, 'zırh' dedikleri bir bıçak yardımıyla elde kıyılarak yapılıyor olmasıdır. Bahsi geçen bıçak, görünüşü itibariyle satıra benzer ve keskindir.
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
En sağlıklı et tüketimi kesimden sonra 24 saat beklemek olsa da beklemek istemeyenler için eti karbonat ile ovma veya bir bardak maden suyunda 1-2 saat bekletmek de yumuşamasına (dinlenmesi kadar olmasa da) katkı sağlıyor.
Tarihte İbn-i Sina'nın bu yöntemi sıklıkla uyguladığı söylenmektedir. Kuyruk yağının ağrıyan dize sürüldükten sonra bandaj ile sarılıp bir süre bekletilmesi bölgede oluşan kasılmaları, kas ağrılarını ortadan kaldırır. Kuyruk yağının tüketilmesi kas ve kemik gelişimine yüzde yüz katkı sağlar.
Buzdolabında muhafaza etmek için cam ya da plastik saklama kabı kullanabilirsiniz. Kuyruk yağının sıcaklığını çok iyi şekilde bırakması ve katılaşması için beklemelisiniz. Katılaşınca daha sonra kullanmak için dolaba yerleştirebilirsiniz. Soğuk ortamda kuyruk yağı tadını ve ömrünü koruyacaktır.
Yağın kesinlikle yanmaması gerekiyor, bu yüzden ara ara tahta bir kaşık ile karıştırmalıyız. Yağ tamamen eridiğinde damak tadımıza göre ve yağın daha uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için bir çorba kaşığı kadar tuzu da ekleyip, içinde karıştırarak eritiyoruz.
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir. Kıymayı, pul biber ve toz biberle iyice yoğurun. Buzdolabına koyup 1,5-2 saat kadar dinlendirin.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır.
Eşsiz lezzetiyle Adana'dan adını tüm Türkiye'ye duyuran Adana kebap tarifi herkes tarafından sevilmektedir. Kuzu kıyması, galete unu, un, soğan, yeşilbiber ve sarımsak gibi malzemelerle hazırlanan Adana kebap tarifinde kıymanın yağı haricinde yağ kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri