Çünkü marketten herhangi bir kıymayı aldığınızda üzerine yapıştırılan etikette son kullanma tarihine ilişkin bir bilgi yer alıyor. Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
Çiğ et ve tavuk
Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün bir tavuk veya hindi ise neredeyse 1 yıl dayanır. Çünkü gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler soğukta üreyemezler.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
En belirgin değişimler renkte başlar ve normal şartlarda kıymanın rengi parlak kırmızıdır. Uzun süre bekleyen kıymanın rengiyse canlı kırmızıdan uzaklaşıp grileşmeye başlar. Eğer kıymanız soluk bir görünümdeyse ve tamamen grileşmişse büyük ihtimal bozulmuştur ve kullanılmaması daha doğrudur.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir.
İlgili 21 soru bulundu
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Kıymayı kısa sürede tüketmeyi düşünüyorsanız, buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak bu süre 2 günü aşmamalıdır. Buzdolabında bekletecekseniz uygun sıcaklığın 4 derece ve daha altı olduğunu unutmayın. Kıymayı uzun süre saklamak istiyorsanız, buzdolabı yerine buzlukta saklayın.
Özellikle uygun şekilde depolandığında gıda üzerinde TETT geçmiş olsa bile bozulma yok ise (küflenme, böceklenme, kokuşma, tadında asidik veya bazik bir tat oluşmamışsa vb.) tüketilebilir.
Son Tüketim Tarihi Geçince Yememeniz Gereken Gıdalar
Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek, ağır gıda zehirlenmesine sebep olabilecek çeşitli bakterilerin oluşumu nedeniyle tehlikeli olabilir. Gıdaları doğru şekilde saklayarak tarihi geçmiş gıdaların kötü ve bazen ağır olabilen etkilerinden kaçınabilirsiniz.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
kırmızı ete rengini veren hayvanların kas yapısında bulunan miyoglobin proteininin suda çözünmesi sebebiyle etin beyazlayıp, suyun kırmızılaşması olayıdır.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
Kıymayı birden oda sıcaklığında bırakmayın
Dondurduğunuz kıymayı birden oda sıcaklığına çıkarmak sulanmasına sebep olur. Kıyma sulanınca, yağının ve lezzetinin bir kısmı da bu suyla akar gider.
Tezgahta çözülmüş eti tekrar dondurucuya kaldırmayın
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Ette belirgin bir defne ve tarçın tadı olmayacaktır. Eti marine etmek kokuyu azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Aynı şekilde etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını da sağlar. Tencerenin içerine beyaz kısımlarından arındırılmış limon kabuğu koymak, kokunun giderilmesine yardımcı olur.
Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şık, ocakta kısık ateşte daha hızlı çözülme gerçekleştiği için etin besin değerini kaybetmediğini kaydetti.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Kıyma Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Kanlı seyreden ishal belirtiler arasında en ciddi olanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri