Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir.
Son olarak kimyon yerine kullanabileceğiniz baharatlardan biri de kırmızı biber tozudur. Kırmızı biber tozunda yeterince kimyon vardır ve yumuşak tadı ileyemeklerinizde kimyon lezzetini aratmayacaktır.
Genellikle yassı yuvarlak şekli verilen köfteler, kimyon, karabiber, nane gibi baharatlarla zenginleştirilir. Özellikle çocukların çok sevdiği köfteyi basit adımları izleyerek hazırlamak mümkün.
İster soğanlı, maydanozlu anne köftesi ister sadece kıyma ile karıştırarak nefis köfteniz hazır. Tavsiye edilen miktar; Yarım kg kıymaya 5 çorba kaşığı köfte baharatı.
İlgili 36 soru bulundu
Türk mutfağında köfte denilince, kimyondan bahsetmeden geçmek olmaz. Kimyon köftenin lezzetini adeta bütünler, eksikliği anında fark edilir. Kimyonun taze ve kaliteli olması ise büyük fark yaratır. Köftenin içinde kullanılan kaliteli kaya tuzu ve taze öğütülmüş karabiber de en az köfte baharatı kadar önemlidir.
1 tatlı kaşığı yeni bahar. 1,5 yemek pul biber. 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber (ya da 9-10 adet tane karabiber) 1,5 yemek kaşığı kimyon.
Kırmızı et tarifleri için; taze ya da kuru kekik, kuru soğan ve sarımsak tozları, hardal tohumu, kişniş tohumu, karanfil, defne yaprağı, tarçın, zerdeçal, kimyon, kırmızı biber ve karabiber çeşitleri.
Köftelik kıymanın kuralı %70e %30dur. Dana kıyması ile koyun kıymasını daha et çekilmeden karıştırmak gerekir. Seçeceğiniz kıyma mutlaka yağlı olmalıdır fakat ne pişirdiğinizde ekmek banacak kadar çok yağ bırakacak kadar çok yağlı ne de pişirirken kuruyup kalacak kadar az yağlı olmalıdır.
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar. Ayrıca sirke, köftenizi kabartır ve daha iyi pişmesini sağlar.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Karanfil,Karabiber,Kimyon,Tarçın,Kişniş ve Yenibahar karışımından yapılmıştır.
Kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, 2 yumurta, kimyon, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kaba alıp iyice yoğurun. Köfte harcını yuvarlak yassı köfteler şekline getirin. Tavaya çok az zeytinyağı ekleyip ısıtın. Köfteleri önlü arkalı kızartın.
Kimyon özellikle dana etinden yapılan köftelere çok yakışan bir baharat. Köftenin bu sadık eşlikçisi, dana eti dilimlerine de lezzet katıyor. Kimyonu marinat soslarında da kullanabilirsiniz. Gerçek şu ki kimyonsuz bir kırmızı et yemeği düşünülemez.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur.
Taze ya da Kuru Kekik: Kekik neredeyse tüm yemeklerde kullanıldığı gibi hem tazesi hem de kurusu kırmızı ete de çok yakışır. Özellikle tazesini marinasyonda kullanmak çok fark yaratır. Taze Biberiye: Yine kırmızı etin marinasyon aşamasında kullanabileceğin bu baharat, etin lezzetiyle çok güzel bir uyum sağlar.
Burada önemli olan nokta köfte harcında olması gerekenden daha fazla ekmek kırıntısı kullanılmamasıdır. Ekmek kırıntılarının fazla kullanılması sonucunda yoğun bir köfte harcı oluşturabilirsiniz ve bu sert, kuru aynı zamanda yumuşak olmayan köfteler çıkarmanıza neden olur.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
Evde içli köfte yapmaktan çekiniyor, "Ben dış kaplamasını bir türlü yapamıyorum" diye düşünüyorsanız bir de böyle deneyin. İrmik sayesinde tam kıvamında olan hamuruna şekil vermek de çok kolay olacak.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Kekik, Kimyon, Pul Biber, Toz Biber, Nane, Çemen ve Sumak bulunmaktadır.
Peki kimyonun köfte haricinde tavuk etine de çok yakıştığını biliyor musunuz? Tavuk sote, tavuk kavurması ya da tavuk dürüm hazırlayacaksanız mutlaka kimyon kullanın deriz. Hem iştah açar hem yemeğin lezzetini arttırır. Ancak çok yoğun bir tadı olduğu için pul biber gibi kimyonu da dikkatli kullanmakta fayda var.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Arifoğlu Köfte Baharatı 60 gr. kimyon, kişniş, acı toz kırmızıbiber, tatlı toz kırmızıbiber, yenibahar, kekik, karabiber, tarçın, soğan, sarımsak, zencefil, havlıcan, kuru maydanozdan oluşan bir baharat karışımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri