Borçlar Kanunu'nun, “eşin rızası” kenar başlıklı 584. maddesine göre; “Mahkemece verilmiş ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, eşlerden biri ancak diğerinin YAZILI RIZASI ile kefil olabilir.”
Bütün bunlar Yeni Borçlar Kanunu'ndan kaynaklanıyor. Nedenine gelince, bir kişinin, oğlu bile olsa banka kredisine “kefil” olabilmesi için “eşinin rızası” gerekiyor.
Kanun koyucu eşlerin birbirine kefil olamayacağına ilişkin düzenleme getirmemiştir. Dolayısıyla eşler birbirlerinin borcundan ötürü kefil olabilmektedir. Konuya ilişkin Yargıtay ilamı da şöyledir: “Eşin, borçlu eşe kefil olmak istemesi halinde, kefaletin geçerli olması için eş rızasına lüzum olmadığının kabulü gerekir.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Direkt olarak karşılık gelen TMK madde 449 ile “Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır” kuralı aynı şekilde geçerli olacaktır. Anne ve baba, çocuğun malları üzerinde vakıf kuramayacak ve önemli bağışlarda bulunamayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Yaş Sınırı Kefil Olmaya Engel mi? Kefil olabilmek için gerekli olan alt yaş sınırı 18 olmakla birlikte üst yaş sınırı bankanın uyguladığı kredi kullanma üst yaş sınırı ile genel olarak aynıdır.
TMK Madde 449.- Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Bu işlemi vasi bizzat yapamaz, vesayet altında bulunan kişinin bizzat yapması için de izin vermesi mümkün değildir.
Kefaletten kaynaklanan borçta genel olarak mirasçılara intikal eder. ölüm kefaletten doğan borcu sona erdirmez. Borcun miktarının bir önemi bulunmamaktadır.
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Kardeş Kefil Olabilir Mi? Evet, kardeş kefil olabilir. Kefil olacak kişinin mevcut borca konu olan maddi yükümlülüğü yerine getirebileceğinden emin olunması kefil olarak kabul edilmesi için yeterlidir. Kardeşin kardeşe kefil olması için sadece kefil olacak kişinin maddi sorumluluğu alacak durumu olması yeterlidir.
Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
IV.
TBK md. 589, halen yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda bu maddeye karşılık gelen 490. maddeden daha farklı olarak kaleme alınmıştır. BK md. 490'a göre kefil asıl borcun yanı sıra asıl borçlunun kusurunun veya temerrüdünün kanuni sonuçlarından, dava ve takip masraflarından ve akdi faizlerden sorumludur.
Bu düzenleme ile, eşler mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı ya da yasal olarak ayrı yaşama hakkı olmadığı sürece diğer eşin yazılı rızası ile kefil olabilir, yani evli olan kefilin geçerli bir kefalet sözleşmesi yapabilmesi için diğer eşin rızasını alması gerekir.
Eşin rızası, TBK md. 584 gereği yazılı olarak verilir ve kefaletin adi yazılı şekilde olması yeterlidir. Dolayısıyla, rıza beyanının eş tarafından imzar lanması yeterli ve gereklidir; imzanın noterce onaylanması ise zorunlu değildir.
Buna göre kefil, asıl borç ile borçlunun kusur ve temerrüdünün yasal sonuçlarından, dava ve takip masraflarından, rehinlerin tesliminin ve rehin haklarının devrinin sebep olduğu masraflar ile akdi faizden sorumludur.
Bu düzenleme ile gerçek kişi kefiller için kefalet sözleşmesinin imza tarihinden 10 yılın sonuna kadarki süreçte kefildir. 10 yılın sonunda kefillik ortadan kalkmaktadır.
Herhangi birinin çekeceği krediye kefil olmak da kredi notunun düşmesine neden olabilir. Kefil olduğunuz kişi düzensiz ödemeler yapar ya da borcunu hiç ödemezse bu durum doğrudan sizin kredi notunuzu düşürecektir.
Kefil eğer gelecekte doğacak bir borca kefil olduysa, henüz borç doğmadan önce, örneğin borçlunun hesabına henüz kredi tutarı yatmadan önce kefil olmaktan vazgeçebilir. Borç daha doğmadığı için bu durumda kefillikten vazgeçmek kolaydır. Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır.
Ölen kişinin kredi borcunun hayat sigortası tarafından ödenmesi mümkündür. Ancak bunun için poliçe şartlarının ve kişinin ölüm şeklinin sigorta poliçesi şartlarına uygun olması gerekir. Hayat sigortasının ödemeyi üstlenmesi için sigortalının ani ve beklenmedik bir şekilde ölmesi gerekir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Vefat Eden Kişinin Kredi Kartı Borcu Silinir mi? Kişinin vefat etmesi durumunda borç silinmez, hayat sigortası varsa sigorta şirketi, yoksa mirasçılar tarafından ödenir.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Kefil olmak için de kredi çekebilmek gibi en az 18 yaşında olma şartı aranır.
Okuma yazma bilmeyen kişilerin ise, el yazılı şekle uymaları ancak taklit şeklinde olabileceğinden bu durumda da bu kişilerin kefil olamayacakları, ancak resmi yazılı şekle uyarak bu engeli aşabilecekleri[35] doktrinde belirtilmişse de bunun tersi yönünde görüşler[36] de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri