Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
TMK 328/2. maddesine göre, eğitimine devam eden kız bir çocuğa ödenen nafaka için herhangi bir yaş sınırı öngörülmemiştir.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
Eğitim için yardım nafakasının, kanun düzenlemesine göre, eğitim devam ettiği sürece devam edeceği anlaşılabilir. Eğitim nafakasının, çocuğun en azından lisans eğitimi sonuna ve bir meslek sahibi olarak mezun olmasına kadar süreceğinin kabulü gerekir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Nafaka, alacaklının ölümü halinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun yanında aynı durum nafaka alacaklısının yeniden evlenmesi halinde ortaya çıkacaktır. Nafaka yükümlüsü, nafaka alacaklısın evlenmesi bahsiyle nafakanın kaldırılması adına dava açmasına gerek yoktur, kendiliğinden nafaka kalkacaktır.
18 yaşından büyük kız çocuğu eğitim hayatı devam ettiği müddetçe maaşa geçene kadar, eğitim hayatı devam ettikçe evlenene kadar nafaka alır. 18 yaşından sonra nafaka alabilmek için kendi adına Yardım Nafakası davası açması gerekir.
Nafakanın ÜFE oranında artırılmasına veya TÜFE oranında artırılmasına karar verilebileceği gibi enflasyon oranında artırılmasına karar verilmesi de mümkündür. Bu durumda mahkeme, tayin ve takdir ettiği nafakayı, her yıl enflasyon oranında artırılmasına karar verir.
Üniversite öğrencisi çocuk, reşit olduktan sonra yani 18 yaşını doldurduktan sonra üniversite eğitimine devam ediyorsa ve hali hazırda aldığı iştirak nafakası da sona ermiş ise çocuğun açacağı ayrı bir dava ile yardım nafakası talep edebilir.
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer. İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz.
Eşe, çocuğun velayeti verilmemiş ise iştirak nafakası yükümlülüğü ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla boşanma davasında hiçbir kusuru bulunmayan eş, eğer velayet kendisine verilmemiş ise müşterek çocuklar için iştirak nafakası ödemek zorundadır.
Çocuğa Yardım Nafakası Ne Zaman Kesilir? Yukarıda da izah ettiğimiz gibi iştirak nafakası çocuk reşit olana kadar devam eder yani müşterek çocuk 18 yaşına geldiğinde nafaka yükümlüsünün nafaka ödeme borcu kendiliğinden ortadan kalkar.
Anlaşmalı Boşanmada 18 Yaşını Geçen (Reşit) Çocuğun Velayetini Kim Alır? Velayet hakkı, çocuğun 18 yaşına kadar devam etmektedir. Çocuğun 18 yaşını geçmesi halinde reşit olacağından ebeveynin velayet hakkı da ortadan kalkacaktır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Ergin olma yaşı ise 18 yaş olarak kabul edilir. Çocuğa ödenen nafaka kaç yaşına kadar devam eder sorusuna bu yüzden 18 yaşın verilmesi yanlış olmaz. 18 yaşına ulaşana kadar velayet kendisine verilmeyen taraf hükmedilen nafakayı ödemekle yükümlü olur. Erginliğe ulaşılmasından sonra nafaka ödemeleri biter.
AÇIK ÖĞRETİM ÜNİVERSİTESİNDE OKUMAK BABANIN YARDIM NAFAKASI YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ ORTADAN KALDIRMAZ.
Süreli nafaka, iştirak nafakası anlamına gelmektedir. Süresi, çocuğun 18 yaşına girmesi ile sona erecek çocuk adına ödenen bir nafakadır.
Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek olan kişiye bağlanmaktadır. Kişi, asgari ücretle çalışıyor olsa dahi boşanmayla yoksulluğa düşecekse yoksulluk nafakası bağlanabilir. Ancak kişi, bir işe girer ya da asgari ücretten yüksek bir ücretle işe girerse nafaka kaldırılabilir.
Nafaka alacaklısı eş, ödenmeyen nafakanın ödenmesi için icra müdürlüğüne başvuru yaparak icra takibi başlatabilir. Yapılan başvuru sonrasında icra müdürlüğü aracılığı ile nafaka yükümlüsü eşin nafaka borcunu 7 gün içerisinde ödemesi için ödeme emri gönderilmektedir.
Nafaka ödeyen kişiler nafaka ödemelerinin ne zaman biteceğini merak etmektedirler. Nafaka süresi Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Nafaka süresine ne kadar süre evli kalındığının etkisi yoktur. 1 yıl ya da daha az süre evli kalan kişilerde süresiz nafaka hakkına sahip olabilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Benzer şekilde nafaka alacaklısı da koşulları gerçekleştiğinde nafakanın artırılmasını talep edebilecektir. Süreli nafakalara örnek olarak İştirak nafakası gösterilebilir. İştirak nafakası müşterek çocuklar 18 yaşına gelinceye kadar ödenir. Yoksulluk nafakası ise süresiz nafaka türlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri