Murabba (mareçba) bir reçel türüdür. Kaynatılıp kıvama geldikten sonra dondurulan meyve suyu tatlısıdır. Koyu reçel olarak da adlandırılır. Ayva, frenk üzümü, böğürtlen, kızılcık murabbaları günümüzde yapılmaktadır.
Ayvanın iyisi en kolay kokusundan anlaşılır. Elinize alıp güzel kokup kokmadığını kontrol edin. Eğer kokusunu dışarı veriyorsa olgun ve lezzetlidir.
Ayvalarınızı dilim veya bütün halde Koroplast Kilitli Poşetlerin içerisine ayvalarınızı yerleştirebilirsiniz., derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Ayvayı bütün halinde buzdolabı poşetine koyarak ağzını sıkıca bağlayın. Burada amaç ayvanın hava almasını önlemektir. Ayvayı dilimli bir şekilde de buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunun için dilimlenmiş ayvaları aynı şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ayvaların üzerine 1 buçuk su bardağı toz şeker, ayıkladığınız ayva çekirdekleri, 4-5 adet karanfil ve 1 adet çubuk tarçın ekleyin. Son olarak tencereye 1 buçuk litre su döküp, güzelce karıştırın. Ayva hoşafını ocak üzerine alıp, ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
Potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri açısından zengin olan ayva çekirdeği, vücudun bağışıklık sistemini korumaktadır. Cilt temizliğinde ve bakımında üstlendiği rol büyüktür. Ayva çekirdeği ile yapılan cilt uygulamaları, düzenli olarak kullanıldığında siyah nokta ve sivilceleri yok etmektedir.
Özellikle cildi sıkılaştırdığı bilinen ayva çekirdeği jeli, vücudun farklı yerlerinde doğum ya da farklı nedenlerle oluşan çatlakların da görünümünü düzeltiyor, yeni çatlakların oluşma riskini en aza indiriyor. Sözün kısası ayva çekirdeği jeli, cildin parlak, tertemiz, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlıyor.
Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır. Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de yardımcı rol oynadığı iddia edilmektedir.
Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın neden metal kesici aletler ile kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yaptı. Bunun sebebinin ise metal kesici aletlerin içerdiği brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
Ayva İç Kurdu'nun larvaları meyvede beslenerek zarar yapmaktadır (Şekil 53b). Zararlı ilk önce konukçularının kabuğu altında, odunsu dokularda beslenip yerleşmekte ve daha sonra meyvelerde zararlı olmaktadır. Larvalar meyvenin farklı fenolojik dönemlerinde meyvelerin içine girerek kurtlandırır.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar. Ayvayı en rahat şekilde yemenin kolay yolu, ayvayı dilimlere ayırıp üzerine bolca limon dökmektir.
Kötü kolesterolden, stresten korur
Ayrıca bu özelliği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, mikroplar ve virüslerden koruyarak hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir” dedi.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
Not: ayvaya konulacak su ayvanın hafif üzerine çıkacak kadar olmalıdır. örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
Ayva ve şeker ölçüsü genelde bire birdir. 1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir.
Yapılan araştırmalar, Anadolu'dan Yunanistan'a oradan da Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılan ayvanın metal kesici aletlerle kesilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.Bunun sebebi ise metal kesici aletlerde bulunan brenthill maddesi ayvada bulunan pektin ve organik asit maddelerinin özelliğini bitirmesidir.
Ayvalarınızın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla soyup limonlu suyun içerisinde bekletin. Bu sayede rengi kararmaz.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri