Birinci derece (yüzeysel) yanıklar Birinci derece yanıklar; yalnızca derinin en dış tabakası olan epidermis tabakasını etkiler. Yanığın fiziksel görünümü kırmızı, kuru ve kabarcıksızdır. Yanık bölgesinde hafif ağrı hissedilebilir. Birinci derece yanıklara güneş yanığı örnek verilebilir.
Birinci derece yanıklar (spidermal) yüzeysel yanıklardır. En üst deri tabakası olan epidermisi etkiler. Ödem oluşabilir ve su toplanması görülmez. Birinci derece yanık kırmızı, kuru ve acı vericidir; ancak kısa sürede iz bırakmadan iyileşir.
Yara kırmızı, kuru ve acı vericidir ve 3 ila 6 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir. Güneş yanıklarının büyük çoğunluğu bu sınıfa girer. 1. Derece yanıklar iz bırakmazlar, yüzeyel 2. derece yanıklar ciltten koyu veya açık renkli leke şeklinde izler bırakabilirler.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Birinci derece (yüzeysel) yanıklar
Bu yanıklara en iyi örnek güneş yanığıdır. Bu tür yanıklarda uzun süreli doku hasarı nadiren görülür ve genellikle cilt renginde hafif bir değişim gözlenir. Yanık bölgesindeki deri 1-2 hafta içinde yüzeyel olarak dökülür. Kısa sürede iz kalmadan iyileşir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
İkinci Derece Yanıklar: Cildin üst ve alt katmanlarında (dermis) meydana gelir. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül), şişkinlik oluşur ve ağrılıdır. Derinin kendini yenilemesiyle iyileşir.
Damar, sinir ve kaslarda etkisi görülen üçüncü dereceden yanıkta siyah ve beyaz lekeler görünebilir. Sinirler zarar gördüğü için hasta ağrı hissetmez ancak yanık olan bölge tehlike altındadır.
Yanık izi hafif dereceli yanıklarda tamamen iyileşebilirken derin hasarlı yanıklarda kalıcı olup medikal tedaviler gerekebilir.
Ayrıca bir ağrı kesici ile de ağrının önüne geçmek mümkündür. 1. derece yanıklar genellikle 1-2 hafta içinde herhangi bir iz bırakmadan iyileşir. Şiddetli Sevgi: Flört Şiddeti | Av. Cansen Erdoğan anlatıyor“Ailene benimle birlikte olduğunu söyleyeceğim!
Birinci Derece Yanıklar: Epidermisin süperfisiyel tabakasını içerir ve 1 hafta içinde skar bırakmadan iyileşirler. Bu derecede Yanıklarda ki ağrı hafif veya orta derecede tarif edilen karakterdedir. Genellikle ilk 24 saat içinde ağrı kalmaz.
Kaynar Su Yanıkları
Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir. Bu nedenle kişinin bir an evvel su ile teması kesilmelidir.
Yüzeysel ve derin yanıklar olarak ikiye ayrılan ikinci derece yanıklar, 1. Derece yanıklardan daha ciddidir. Cildin alt ve üst tabakası ikinci derece yüzeysel yanıklarda yüzeysel hasar görülür. Derin ikinci derece yanıklarda ise alt ve üst cilt tabakasının daha derin katmaları tahriş olur.
Yüzeysel sıcak su yanıklarında iz kalmaz. Derinleşmiş 2. Derece Yanıklarda ve daha ileri seviye yanıklarda iz kalma ihtimali vardır. Yanık bölgesinde oluşan su dolu kabarcıkların patlaması engellenmelidir.
Kaynak su yanığı genellikle 2. derece yanıklar oluştururlar. Bu tür yanıklarda cildin üst tabakasında hasar meydana gelir. Ciltte kızarıklık, şişlik, ağrı ve kabarcıklar görülür.
Eğer birinci ve ikinci derece hafif yanıklar sonucu iz kalmışsa burada kremler ile izlerin geçmesi sağlanabilir. Yanık izi tedavisinde bölge koruma altına alınır. Steril bezle çevrelenir. Cildin iyileşmesine destek olacak kompresyon giysileri tercih edilir.
Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. 2. ve 3.Derece yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur.
Silverdin krem de bu konuda adını duyurmuş etkili bir kremdir. Lekeleri ve yanıkları hızlı bir şekilde tedavi etme özelliğine sahip olmasının yanında sürüldüğü bölgede hızlıca kabuk oluşumuna da sebep olur. Bu nedenle bu kremi kullanırken çok dikkat edilmeli ve asla kabuklar koparılmamalıdır.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmüyor. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür. Gereğinde pansumandan önce RİFOCİN® AMPUL yaraya sürülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri