Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Devirdaim pompasında oluşan arıza otomobilin diğer donanımlarını da etkiler ve yeni sorunlar oluşturur. Devirdaim pompasının çalışmaması durumunda otomobil hararet yapar, sonrasında motor kapak contası yanar ve piston erimesi görülür.
Hararet yapan motor da silindir kapak contasını yakar. Bu durumun devamı da piston erimesini beraberinde getirir. Sonuç olarak motorunuz revizyon gerektirir. Devirdaim gibi ucuz bir parça yüzünden motor masrafı gibi büyük bir masraf oluşur.
Motorlu araçlarda kullanılan devirdaim pompasının tamiratı ya darevizyon edilmesi mümkün değildir. Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Pompa mili kamasını sıyırdığı zaman pompa çalışmaz. değiştirilir. pompa mili kırılabilir. gevşemesi ve eskimesinden dolayı meydana gelir.
Yapılan İşlemler
Devirdaim pompasının kapağı sökülür. Pompanın üzerindeki cıvatalar sökülür. Motor yerinden çıkarılıp yenisi takılır, bağlantıları yapılır. Radyatöre su ve antifriz ekleyerek değişim tamamlanır.
Triger kayışı motorun soğutma sıvısından da sorumludur. Birçok otomobilde devirdaim pompasını hareket ettirir bu hareket ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemi içerisine girmesini ve soğutma işlemini yerine getirmesini amaçlar.
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Devirdaim seti otomobilinizin motor sıcaklığının ideal düzeyde tutulması için gerekli olan suyun dolaşımından sorumludur. Soğutma suyunun hem radyatör içinde hem de motor bloğu içindeki kanallarda dolaşımı, devir daim pompasından gelen güç sayesinde mümkün olur.
Radyatörde bulunan hava petekleri sayesinde motorun içindeki ısı alınmış olur. Dışarıdan alınan hava vasıtasıyla yapılan soğutmaların yetersiz olduğu yerlerde sıcaklık sensörü (hararet müşiri) devreye girerek fan sisteminin çalışmasını sağlar. Böylelikle aşırı ısınma engellenmiş olur.
Devirdaim Su Pompası Renault 9 Broadway Spring - 450.00 TL.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Hidrofor motorundan ses geliyorsa motorun sıkışmış olma ihtimali /sargısında hasar ihtimali vardır. Fazlardan birinde arıza olabilir ya da kondansatör bozulmuş olabilir. Alacağınız teknik destek ile arıza giderilebilir. Yanı sıra pompanın hidrolik ve mekanik elemanlarında hasar olabilir.
Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir. Ancak bu sesin yaratabileceği en büyük sorun performans kaybıdır.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Hortumun patladığını yine hararet göstergesinden anlayabilirsiniz. Çünkü sistemde yaşanacak herhangi bir aksaklık olsa bile hararet göstergesi yavaş yavaş yükselme eğilimi gösterecektir. Dolayısıyla çok hızlı bir yükseliş ilk etapta size radyatör hortumunun patladığını rahatlıkla düşündürebilir.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
-Devirdaim pompası sürekli çalışıyor. Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri