Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
Bebekler sıklıkla 7 aydan sonra benzer heceleri söylemeye başlar. Ba baba, de dede veya ma mama gibi. Ama esas olarak anmalı ve anlaşılır ve bilerek söyledikleri kelimelerin çıkması genellikle en erken 9 ay ve sonrasında gerçekleşir.
Uzmanlar bebeklerin genellikle ilk kelime olarak baba dediğini çünkü “baba”nın “anne”ye göre söylenmesi daha kolay bir kelime olduğunu belirtiyor.
Vokal jimnastik evresi olarak da adlandırılan bu evrede bebeğin hem kendi sesini hem de çevreden gelen benzer sesleri duyabilmesi dil gelişimi için son derece önemlidir. Bu evreden sonra 9. ay itibarıyla dile özgü ses kombinasyonlarının çıkarıldığı mırıldama-babıldama (variegeated babling) evresi başlar.
4 aylık bebek gelişimi
Bu ayda bulduğu her nesneyi ağzına götürerek keşfetmeye çalıştığı için boğulma tehlikesine karşı son derece dikkatli olmak gerekir. 4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder.
İlgili 26 soru bulundu
En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir. İki kelimeyi birleştirmeye başlamıştır: “baba bay-bay”
Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
18-30 ay arasında olup yaşıtlarına göre daha az kelime hazinesine sahip olan ya da konuşamayan bir bebek, geç konuşan bebek olarak kabul edilebilir. Konuşma geriliği olarak adlandırılan bu durumu fark etmek için Uzman Dil Konuşma Terapisti lerine başvurulması gerekir.
Yaklaşık 6 ile 7 ay civarında, bebeğin çıkardığı sesler konuşmaya daha çok benzemeye başlar. 7 ile 10. aylar arasında 2 heceli, 'mama, dede, anne, baba' gibi kısa ve tekrar eden kelimeleri -birer kelime olarak- söylemeye başlarlar.
Sesini keşfetme serüveni 10. ayda halen devam etmektedir, bu nedenle farklı sesler çıkardığını duyabilirsiniz. Anne ve baba gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilirken bazı diğer kelimeleri de yakın seslerle söylemeye çalışır. Ona hayır dediğinizde sizi kolaylıkla anlayabilir.
Her bebeğin dil gelişimi farklı ilerler. Fakat genel olarak bebeklerin gelişim evrelerine göre söyledikleri ilk kelimeler birbirine benzer niteliktedir. Bebek, bebe, araba, baba, gel, dede, mama, evet, al, ben, hayır, bay bay gibi kelimeler bebeklerin söyledikleri ilk kelimeler arasında sayılır.
Bebeklerin ilk kelimeleri “mama”, “baba”, “dede” gibi tekrar eden seslerden oluşur. Peki, dünyanın pek çok yerinde ortak olan bu ve benzeri kelimelerin ebeveynler için kullanılması bir rastlantı mı? Bebeklerin ilk kelimeleri “mama”, “baba”, “dede” gibi tekrar eden seslerden oluşur.
Kız bebek erken doğar, erkek bebek geç. Bu yüzden kız bebeğe hamile isen erken doğurursun. Cinsel birliktelik bebeğin erken doğmasına sebep olur.
Çocukların cinsel kimliklerini doğru öğrenmeleri ve yönelimlerinin ebeveynler tarafınca kontrol edilip dikkat edilmesi gerekildiğini uyaran uzmanlar, çocukların 3 yaşından sonra anne ve babalarınca yıkanmaması ve 7 yaşından sonra da kendi kendilerine yıkanması gerektiğini açıkladı.
“Baba, mama, meme” gibi bir kaç anlamlı kelime söyleyebilir. Kendine özgü garip bir dille konuşma gibi sesler çıkarabilir. Sizin söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışır. Nesneleri sallayarak, vurarak ya da fırlatarak anlamaya çalışır.
Yaşıtlarıyla birlikte oyun oynamayı tercih etmezler ancak yakınında çocukların olması onları mutlu eder. 12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler.
İlk birkaç ay bebeğin gelişimini tamamlaması için oldukça önemlidir. Hareketli bir bebeğe dönüşüm yalnızca 12 ay sürer. İletişimi gelişen bebekler başlangıçta ağlama ve gülümseme yollarını kullanırlar ve bu durum oyuncak tutabilmeye kadar gider. 4 ay sonunda ise anne ve babasını tanıyacak duruma gelir.
2) 3-6 ay: Sesli harfleri söyler. 3) 6 ay: İsmini tanır, insan sesine yönlenir, belirgin ses tonlarıyla seslenir. 4) 12 ay: Basit komutları anlar, bir veya daha fazla kelime veya hece söyler. 5) 18 ay: 3-20 kelime bilir, kelime tekrarlayabilir.
Erken Konuşan Bebek Güçlü Bir Belleğe Sahiptir
Çocuğun erken dönemde ya da beklendiğinden daha erken konuşması belleğinin güçlü olduğunu gösterir. Dolayısıyla konuşma zekâyla ilintilidir.
13 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim Nasıldır? 13 aylık bir bebek, anne ve baba gibi temel kelimeler de dahil olmak üzere 3-4 kelime konuşabilir.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Duygusal gelişim, bebeklikte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Bebeklerde fark edilebilen ilk duygular neşe, öfke, üzüntü ve korkudur. Zamanla benlik algısı oluştukça utangaçlık, gurur, şaşırma, sevinç, mahcubiyet, utanma, suçluluk ve empati gibi daha komplike duygular gelişmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri