Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Cilt alt tonu nedir? Her ten renginin fark edilebilir bir alt tonu vardır, en kolay şekilde bileğinizin iç kısmındaki damar renginden fark edilir. Mavi veya mor görünüyorsa, soğuk tonlusunuz. Damarlarınız yeşil görünüyorsa, sıcak tonlu bir cildiniz var demektir.
Bebeğin ten rengi de anne-babalarda kaygı uyandırabilir çünkü bebek ilk doğduğunda gri, mavi tonlarında olabilir fakat takip eden günlerde bebeğin ten rengi yavaş yavaş ve bölge bölge pembeye dönmeye başlar.
Bazı insanlarda ergenlik döneminde koltuk altları da biraz koyulaşabilir. İnsanların ten rengi, yaşla birlikte soluklaşır.
Ten rengi sonradan değişebilen bir durumdur. Özellikle çocuk yaştan yetişkinlik dönemine kadar olan süreçte bireylerin ten renginde koyulaşma ya da açılma gözlemlenebilir. Bu olağan bir durumdur. Fakat ani yaşanan cilt rengi değişimleri bir sağlık sorununa işarettir.
İlgili 35 soru bulundu
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Ten rengi, her ne kadar modifikasyonla kararabilse de, uzun vadede adaptasyon yoluyla da genetik biçimde değişebilir. Yani Güneş ışınlarının yüzeye dik açıyla, fazlaca düştüğü yerlerde insanlar, Güneş ışınlarına daha fazla maruz kalacağı için tenleri daha koyu olur.
İnsanlar sarıdan kızıla, beyazdan siyaha farklı ten renklerine sahip olabiliyor. Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı. Melanin derimize, gözümüze, saçımıza renk veren pigmenttir ve derinin epidermis tabakasında bulunan melanosit hücreleri tarafından üretilir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor. Bunun önemli bir delili farklı tonların olması.
Sarılık, bilirubin adı verilen ve cilde sarı rengi veren maddenin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesi ile oluşur. Yeni doğan bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Böylece cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Öncelikle bilinmesi gereken buğday ten renginin beyaza yakın olmasıyla beraber hafif kavruk görünmesidir. Yani buğday renk aslında beyaz ve esmer ten rengi arasında kalmaktadır. Bu sebepten dolayı da buğday ten renginde sarı renk pigmentleri daha etkindir. Hafif kavrukluğu veren bu sarı renk tonlarıdır.
Buğday ten rengi, açık ten ile esmer arasındaki ten rengine verilen isimdir. Buğday tenliler için orta ten rengi denilebilir. Buğday tenliler genellikle sarı alt tona sahip olurlar. Hafif sarımsı olan buğday ten rengi ülkemizdeki en yaygın ten rengidir.
Melanin sentezi ve dolayısıyla cilt rengi genetik olarak belirlenir. Melanin sentezi ayrıca güneş ışınları tarafından da tetiklenir.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır.
Kumral ten rengine sahip olmak aslında buğday tonlarında bir ten rengine sahip olmak demektir. Beyaz ten ile esmer ten rengi arasında olan kişilere kumral denir. Bu ten çok fazla sivilce ya da kızarıklık gibi hassasiyet problemleri de yaşamaz.
Deri rengi açısından ise açık deri rengi koyu, mavi-yeşil renge göre daha çekçi gelmektedir. Kırmızı renk pozitif ancak çekicilikte değil. Bazı görüşlere göre ise kırmızı yüz kişilere canlı, kanlı ve çekici gelmekte.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma döneminin ardından gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir.
Cilt beyazlatma kişinin cilt yapısı ve rengine göre belirlenir. Cilt lekeleri fraksiyonel lazer, Q-Switch Lazer ve fraxel gibi işlemlerle tedavi edilebilir. Eğer yüzeysel ve hafif lekeler var ise kimyasal peeling ve karbon peeling gibi işlemlerden de faydalanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri