Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Kız isteme merasiminde Türk kahvesi, iki ailenin de büyüklerine ve önde gelenlerine ikram edilmektedir. Ancak Türk kahvesinin en özel hali damada ikram edilir. Farklı hazırlanma şekli ve sunumu ise zaman içerisinde bu kahvenin “damat kahvesi” olarak anılmasını sağlamıştır.
Tuzlu Kahve İle Verilen Sözler Vardır
Eğer damat adayı, gelin adayının kendisine ikram ettiği tuzlu kahveyi hiç itiraz etmeden ve keyifle içerse bu damadın gelin adayı için her şeyi yapabileceğine dair verilen ufak bir söz olarak kabul edilmektedir.
Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Yani "İstemede önce kahve mi içilir" sorusunun cevabı da evettir.
İlgili 33 soru bulundu
Ev sahipleri ve misafirler arasında kurulan koyu sohbet devam ederken gelin adayı herkese kahve ikram eder. Damada tuzlu kahve ikram edilmesi ise kız isteme seremonisinin olmazsa olmazlarından biridir.
İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır. Kız isteme merasimi ise kahveler içildikten sonra aile büyükleri tarafından başlatılır.
Günümüzde damat kahvesine tuz eklemek biraz eğlenceli bir hale gelip anlamından şaşırtılmış olsa da, eskiden damat kahvesini tuzlu yapmak gelin adayının bu birlikteliği istemediği anlamına gelirmiş. Kahveye bal koymak ise tam tersi, kızın damada olan ilgisini belirtme şekliymiş.
İsteme çikolatası bir varlık göstergesidir diyebiliriz. Bu yüzden çikolatalar, gelenek icabı gümüş tepsinin içine konulur. Yani evlenecek çiftimiz sanki daha önce hiç, bi tane hamburgeri ortak ödememiş gibi, damadın ailesinin zenginliği vurgulanmak istenmektedir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Kız isteme merasiminin en önemli detayı, damadın tuzlu kahve içmesidir. Damat tuzlu kahveyi içerek, kız isteme merasiminin en önemli olayını gerçekleştirir. Kız isteme merasiminde çiçek ve çikolata alınması da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Çiçek ve çikolata eve girer girmez kız tarafına verilir.
Çünkü tuz bir lezzet arttırıcıdır. Acı kahve tadını maskeleyip, doğal tatlı kahve tonlarını ortaya çıkarır. Araştırmalara göre tuz, acılığı nötrlemede şekerden çok daha iyidir!
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Sözde Erkek Tarafı Ne Alır? Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Oğlanın babası, amcası ya da dayısı ve çevrede sözü geçen saygın biri, bir akşam kız istemeye giderler. Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Kız istendikten sonra, aile büyükleri tarafından yüzükler takılır ve düğün için söz alınır.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Kız İstemeye ve Söz Kesmeye Giderken Ne Götürülür? Kız istemenin kilit noktası çikolata ve çiçektir. Duruma ve isteğe göre alternatifler çoğaltılabilir. Çiçek ve çikolata dışında söz kesimine giderken bohça hazırlanır.
Bu sorunun bir tane cevabı yoktur. Kız istemeye giderken genellikle 41 tane gül tercih edilse de farklı sayılar da karşımıza çıkar. 41 tane gül, sevdiğinizin sizin için çok özel olduğunu ifade eder. Sevdiğiniz kişiye kendini özel hissettirmek istiyorsanız 41 tane gülün bulunduğu buketleri tercih edebilirsiniz.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri