Yeşil zeytine tuzlu su yapımı için zeytinlerin konacağı kabın alacağı kadar içme suyuna dört - beş parça limon tuzu ve iki - üç yemek kaşığı kaya tuzu eklenir, salamura tuz eriyene kadar karıştırılır. Zeytinler kavanoza yerleştirilir. Aralara limon dilimleri konulur.
Yeşil zeytinin acısının çıktığını düşündüğünüzde tatlandırmak için salamura tuz, kaya tuzu ya da iri tuz kullanabilirsiniz. Tatlandırmak için sofra tuzu kullanılmamalıdır. Çünkü sofra tuzu yeşil zeytinlerin erimesine neden olur.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
İlgili 39 soru bulundu
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım. Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur. 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur.
Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
Siyah ve yeşil zeytinleri bir kaba alın. Zeytinyağı, limon suyu, pulbiber kekik ve havanda dövdüğünüz kişnişi zeytinlerin üzerine ekleyin. Harmanlayıp servis yapın. Afiyet olsun.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır. Yaklaşık olma süresi bir ayı bulacaktır.
SİYAH ve yeşil zeytinleri bir kaba alın. Zeytinyağı, limon suyu, pulbiber kekik ve havanda dövdüğünüz kişnişi zeytinlerin üzerine ekleyin. Harmanlayıp servis yapın.
Zeytin Baharatı Tarifi Nasıl Yapılır? Taze kişnişler havanda iyice dövülür. Üzerine kekik eklenerek dövülmeye devam edilir. Karışım derin bir kabın içerisine alınır.
Yeşil zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir. Hafif tuzlu, hafif limon tuzlu veya bir iki dilim limon konulmuş ve bir miktar da zeytinyağı gezdirilmiş bir kabın içine su konup içinde uzun süre muhafaza edilebilir.
Sık sık suyu değiştirilerek acısını aldığınız yeşil zeytinleri damak zevkinize uygun oranda tuz ve limon tuzu ile tatlandırabilirsiniz.
Yeşil zeytine neden şeker konur? Yeşil zeytin yapılırken, 1 tatlı kaşığı şeker koyulur ve güzelce karıştırılır. (Şeker, zeytinin kararmasının önüne geçer.)
Malzemeler 5 kğ Tatlanmamış ( ham) zeytin 2 kğ Kalın salamura Tuz 1 paket Limon tuzu 1 kğ Limon Su nohut Yapılışı 5 kğ yeşil zeytini bıçakla 3 yerinden çizip Pet büyük boy su şisesine (3kğ lık 2 şişe) koyuyoruz. 1 avuç nohut ilavesi ile zeytinlerle dolduruyoruz.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Salamurada tatlanan zeytin tanklardan çıkartılarak tenekelenir. Tenekeleme esnasında yeniden su, kaya tuzu, limon tuzu ve zerdeçal ile yapılmış kalıcı salamurası hazırlanır. Salamura suyun içerisine defne yaprağı da eklenerek lezzetine lezzet katılıp sofranızda yemeye hazır hale gelir.
Sarımsaklar soyulup bir fiske tuz ile dövülür. 1 limon sıkılır. Baharatlar, biber salçası, limon suyu ve zeytin yağı sarımsaklarla karıştırılır. Hazırlanan sos zeytinlerin üzerine dökülür. Kahvaltıdan 1-2 saat önce hazırlanırsa sosun lezzeti zeytine daha iyi geçer.
Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri