Deniz yüzünden pek az yüksekliği olan, 35-36 m. kenarlı bir düzlük üzerine oturtulan Kız Kulesi, her bir kenarı 18-21 m. arasında değişen ölçüleri bulunan küçük bir kaledir.
Hamoğlu, 1 yıl içinde, Kız Kulesi'ni Boğaz'ın en görkemli eseri haline dönüştüreceklerini belirtti. Hamoğlu, Kız Kulesi'ni dünya turizminin gözbebeği olarak niteledi. Hamoğlu, toplam 9 katı ve 300 metrekare kapalı alanı olan Kız Kulesi'ni şu anki harabe halinden kurtarmak için 2.5 milyon dolar ayırdıklarını belirtti.
İstanbul'un 2 bin 500 yıllık tarihe sahip simgelerinden Kız Kulesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz Eylül ayında başlatılan çalışmalar sürerken Kız Kulesi'nin son hali ortaya çıktı. Şurada Paylaş! İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi'nde geçtiğimiz Eylüy ayında restorasyon başlamıştı.
Evliya Çelebi kuleyi "Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkârane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sath-ı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan kapısı vardır." sözleriyle tarif etmiştir.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Kız Kulesi, İstanbul'un simgelerinden biri olarak Boğaz'ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman yer bulur. Zamanında Damalis ve Leandros gibi isimlerle anılan bu kule, İstanbul'da aşkın ve zarafetin bir simgesi olarak aynı zamanda şehirde romantik bir aktivite yapmak isteyenlere ilham verir.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
400lü yıllarda Atinalı bir general olan Alkibiadis, bugün Kız Kulesi'nin yer aldığı kaya üzerine, o günkü gemilerin duraklaması için bir istasyon inşa eder. Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar'daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir.
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Tepkilerin büyümesi üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 1940'lı yıllardaki kız kulesinde yaşanan yangın sonrası yapılan betonarme eklentiye ve yapının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çekilerek 2022 yılı sonunda çalışmaların biteceğini ifade edildi.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kulenin iç bölümüyle birlikte, dış cephesi, iskelesi ve çevresi de düzenlendi.
Çizimlerde bir yanlışlık olduğunu düşünse de biraz araştırma sonrasında Kız Kulesi altında gizli bir geçit olduğunu öğrenir.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
Kız Kulesi'nin üzerine oturduğu kayalığın doğal çizgileri yok edilerek, yayvan bir platform oluşturulmuştur. Gravürlerde ve eski resimlerinde Kız Kulesi adası denizden doğal olarak yükselen kayalarla tanımlanmaktadır. Son müdahalelerle kayalıkların üstü betonla doldurularak ada genişletilmiş.
“Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış.
Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Fakat Eylül 2021'de kulenin depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuleyi restore etme çalışmaları yeniden başladı. Betonarme kısımları sökülerek kulenin özgün malzemesi ahşap ile yeniden yapılacak.
Üsküdar tekfuru Battal Gazi'den korktuğu için kızını ve hazinelerini kuleye kapatır. Daha sonra Battal Gazi Kız Kulesine gelir ve hem kızı hem de hazineleri kaçırır. Rivayete göre Türkler bu olay sonrasında kuleye "Kız Kulesi" ismini vermişlerdir.
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul'un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi'ne ulaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri