Beyzade: "Şehzade oğlu". Padişahların kızlarının oğullarına verilen ünvandır. İlk dönemlerdeki "Sultanzade" ünvanının yerini almıştır.
Padişahların erkek çocuklarında Sultan Selim gibi ismin evveline, kız çocuklarında ise Safiye Sultan gibi ismin sonuna getirilmesi adet olan kelime, valilik yapan şehzâdeler hakkında da Çele- bi Sultan9 şeklinde kullanılmıştır.
Osmanlılar'da padişah ve şehzade kızlarının kız çocukları için kullanılan unvan. İslâm dünyasında XI. yüzyıldan itibaren genellikle hükümdar için kullanılan unvan. Hükümdar çocukları için kullanılan bir terim.
Padişah veya şehzade kızı, yani baba tarafından Osman Gazi soyundan gelen Osmanlı imparatorluk prenseslerine 1453'den günümüze kadar “sultan” ve saygı-nezaket mübalağası olarak “sultan-efendi” denmiştir. İstanbul'un fethinden önce “hatun” denmiştir.
Mehmed'e kadar) Çelebi Sultan, annelere Valide Sultan, padişaha çocuk doğurmuşlara Haseki Sultan, erkek kardeşe Mihraç Sultan, kız kardeşe Mihrace Sultan unvanı verilmiştir. Osmanlılar tarafından, hem Padişahlar hem de hanedanın kadın üyeleri için kullanılmıştır; örneğin Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan.
İlgili 33 soru bulundu
Haremde padişahın yakın hizmetindeki cariye kadınlara "hünkâr hasekisi" denmekteydi. Padişahtan erkek çocuk (şehzade) dünyaya getiren hünkar hasekilerine ise haseki sultan denirdi.
Karının kendinden küçük olan kız kardeşine baldız, büyük olan kız ,kardeşine eke denir" .
Şehzadeler 11 veya 15 yaşına kadar aldıkları teorik ve temel eğitimlerin ardından, saltanat sırası kendilerine gelinceye kadar pratik eğitim için büyük sancaklara gönderiliyorlardı. Bu pratik eğitim için sancaklara gönderilme dönemi I. Ahmed ile birlikte son bulmuştur.
Haremde kadınlar; valide sultan (padişah annesi), kadın efendiler/hasekiler (padişahın eşi), sultanlar (padişah kızı), ikbâller (padişahtan gebe kalan odalık), odalıklar, ustalar, kalfalar (bula-abla-kâhya), cariyeler sıralamasıyla hiyerarşik dizilimde rütbelenerek (enderun mektebiyle bir bütün olarak) teşkilatta ve bu ...
Bu yüzyılın en önemli özelliklerinden biri veliaht şehzadelik statüsüdür. Ekberiyet sisteminde tahta en büyük şehzadenin geçmesi esas alındığından en yaşlı şehzade, veliaht şehzade kabul edilmiştir. Veliaht şehzadenin statüsü diğer şehzadelerden farklıdır.
Evlad, Arapça asıllı “efʿāl” kalıbında bir sözdür ve “veled” sözünün çokluk formudur. Anlamı “1. çocuklar. 2. (Türkçede müfred olarak kullanılır) oğul; kız; çocuk. 3. sülale, nesil.” Bu söz Türk dilinde teklik olarak kullanılmaktadır.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
Sultan Abdülmecid Han'ın 3. kuşak torunu, bugün hayattaki Osmanlı Hanedan üyelerinin en yaşlısı ve Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi tahta III. Bayezıd olarak oturacaktı.
İlk devirlerde Osmanlı padişah hanımları için kadın kelimesinin Arapçalaşmış şekli olan hâtun unvanı kullanılırdı. Osman Bey'in hanımı Mal Hatun, Yıldırım Bayezid'in hanımı Devlet Hatun, Fâtih Sultan Mehmed'in hanımı Sitti Mükrime Hatun bu hususta örnek olarak zikredilebilir.
XVIII. yüzyıla kadar padişah hanımlarını nitelemek için hatun dışında "haseki", "sultan" ve nâdiren de "hanım" (Âkıle Hanım, Şeyhülislâm Hocazâde Esad Efendi'nin kızı ve II. Osman'ın hanımı) gibi unvanlar kullanılmıştır. III. Ahmed'den itibaren ise kadın veya kadınefendi unvanı yaygınlık kazanmaya başladı.
Valide sultan (Osmanlıca: والده سلطان), Osmanlı padişahlarının saltanatları sırasında hayatta olan annelerine verilen unvandı. Kaynaklarda "vâlide-i pâdişâh", "vâlide-i saâdetpenâh", "mehd-i ulyâ-yı saltanat" şeklinde de geçmektedir.
Mahidevran ile Hürrem Sultan arasındaki mücadelede Mahidevran Sultan'ı tuttuğu düşünülen ve oğlu üzerinde büyük nüfuzu olduğu söylenen Valide Hafsa Sultan'ın 1534 yılındaki ölümü ile Hürrem'in saraydaki etkisi daha da artmıştır ve Harem yönetimini eline almıştır.
V. Murad (Osmanlıca: مراد خامس) (d. 21 Eylül 1840, İstanbul – ö. 29 Ağustos 1904, İstanbul), 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesidir.
Haremi hangi padişah niçin kaldırdı? Harem'e sadece Gürcü ve Çerkez cariyelerin alınması kuralı son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin'e kadar sürdü. Sultan Vahdettin çağın artık değişmesiyle beraber haremi dağıtma kararı aldı ve uyguladı.
Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.
Sultan Mehmet'in tahta çıkar çıkmaz ilk işi 19 kardeşini boğdurtmak olmuştur. Bu olay Osmanlı tarihinin en kanlı olaylarından birisidir, çünkü öldürülenlerin çoğu bebektir. Halkın bu olaydan sonra III. Mehmed'e kin beslediği ve onu sevmediği rivayet edilir.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Eski Türklerde anneye “ög” derlerdi. Bugünkü “ögsüz” de buradan gelmektedir.
Baldız: Bir erkeğin karısının kız kardeşidir. Bacanak: İki kız kardeşle evlenmiş iki erkek birbirlerinin bacanağı olur, Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri