Salisilik Asit ve Dermatoloji Anti – inflamatuar özelliği sayesinde gözeneklerin temizlenmesini sağlar ve kızarıklık azaltıcı etkilerde bulunur.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Hyaluronik asit ve salisilik asit cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan içerikler. Hyaluronik asit cildin nemini artırmaya yardımcı olarak çok daha dolgun görünmesini sağlıyor.
Laktik asit, ciltteki ölü derilerin yok edilmesi için en iyi bileşenlerden biridir. Sivilce (akne) sonrası yara izlerinin görünümünü azaltır ve cildin genel dokusunu düzeltmeye yardımcı olur. Bunların yanında, koyu renk diğer türdeki leke ve izlerin de renklerinin açılmasını sağlar.
3. PHA (Poli Hidroksi Asitler)
Hassas ciltlerin de kullanımına uygun olan kimyasal asitlerdir. Ayrıca antioksidan işlevi görerek cilt yüzeyinin iyileşmesine de yardımcı olurlar.
İlgili 41 soru bulundu
Hassas cilt tipleri de dahil tüm cilt tipleri Hyaluronik asit içerikli ürünler kullanabilir. Düzenli kullanım ile cilt daha pürüzsüz, neme doygun, daha dolgun yapı kazanır. Aynı zamanda ince kırışıklık, elastikiyet kaybı endişelerine de yardımcı olmaktadır. Göz çevresine de kullanılabilir.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Kırmızı sivilce izlerinin giderilmesi için cildinizi güneşten korumanız ve güneş koruyucu kremleri sürekli sürmeniz gerekir. Aynı zamanda sizi çok rahatsız eden bir kızarıklık olması durumunda lazerle tedavi yöntemi de rahatlıkla tercih edilebilir.
Hangi asit hangi cilt tipine uygun? Kuru ve hassas ciltler için: Kuru ve hassas ciltler genellikle glikolik asiti daha iyi tolere eder. Bu asit, cildin nem seviyesini artırır ve cilt bariyerini güçlendirir. Yağlı ve akneli ciltler için: Yağlı ve akneli ciltler için salisilik asit daha uygun bir seçenektir.
Neredeyse her cilt tipine ve her yaş grubuna uygundur. Yalnızca çok hassas ciltlerde kullanım öncesinde minik bir bölgede deneme yapmak gerekiyor. Bunun dışında glikolik asit en çok yoğun şekilde temizleme özelliği sebebiyle yağlı ciltler tarafından tercih ediliyor.
BHA'lar; yağlanma problemlerinde kullanılan ve cildin alt katmanlarına inebilen asit grubudur. Bitkilerden doğal olarak elde edilebildiği gibi, labaratuvar ortamında da üretilebilmektedir. BHA'lar yağda çözünebildikleri için fazla sebum üretimi sonucunda ortaya çıkan problemlerde sıklıkla tercih edilir.
AHA içeren cilt bakım ürünleri kuru ciltler için tavsiye edilirken, BHA içeren cilt bakım ürünleri daha çok akneye yatkın, yağlı cilde sahip kişilere önerilmektedir.
Cildin canlılığını ve nemliliğini sağlayabilir. Cilde esnek bir görünüm sağlayarak kırışıklığın azalmasında etkili olabilir. Eklem ve kasların sağlıklı hareket etmesinde ve hareketin sürdürülmesine yardımcı olabilir. Yaraları iyileştirici özelliğinden dolayı merhem veya ilaçlarda kullanılabilir.
Ama akne için kullandığınız salisilik asiti belki biliyorsunuzdur. Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
Koruyucu bir cilt bakımı için retinol mü glikolik asitler mi daha iyidir? Farkları nedir? İkisi farklı işlevlere sahiptir. Glikolik ciltteki kalıntıları etkili bir şekilde uzaklaştırırken, retinol hücre yenilenmesini ve ayrıca kırışıklıkların görünümünü azaltan kolajen ve elastin üretimini uyarır.
Kojik asit, fitik asit, C vitamini, hidrokinon içeren kremler ise lekeye neden olan melanin maddesini yok ederek lekeyi tedavi etmektedir. Leke tedavisinde en önemli nokta tedavi sırasında ve sonrasında medikal bir güneş koruyucu krem kullanılmasıdır.
IŞILDAYAN CİLDİN SIRRI
Glikolik asit alfa hidroksi asidin (AHA) en küçük halidir. Cildin dengeli şekilde soyularak cildi yeniler, pürüzsüleştirir ve tonunu eşitler.
Yağlı ve akneli ciltlerin tercih ettiği, tıkanmış gözeneklerin açılmasını sağlayarak sivilceleri temizlemesiyle bilinen ve cilt bakımında sıklıkla yararlanılan asit çeşididir. Aynı zamanda beta hidroksi asit (BHA) olan salisilik asit, cilt bakımında sıklıkla kullanılan bileşenler arasında yer alır.
Glikolik asit kullanımının uygun olmadığı durumlardan bazıları şu şekildedir: Alfa hidroksi asitlerin peeling olarak kullanılması etkileri kuru ve hassas cilt tiplerinde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle kuru ve hassas ciltlerin glikolik asit kullanması uygun olmayabilir.
Sivilce kızarıklığı geçmesi için buz kullanılması tavsiye edilir. Pamuk ya da peçetenin içine kuru buzu koyup kızarıklığın olduğu bölgeye uygulayın. 5 ile 7 gün boyunca yapılırsa kızarıklık hafifleyip daha açık renge döner. Sivilce kızarıklığına işlem uygulamadan önce birkaç gün beklenilmesi önerilir.
Krem tedavisi kırmızı leke tedavisinde kullanılan ilk tedavi yöntemidir. Özellikle antioksidan ve e vitamini içeren bu kremleri kullanarak vücudunuzdaki kırmızı lekeler başta olmak üzere her türlü lekeyi anında geçirebilirsiniz. Bundan dolayı kremleri düzenli kullanmanız bu noktada önem teşkil ediyor.
HANGİ ASİTLER BİRLİKTE KULLANILMAZ? İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol) “AHA'lar ve BHA'lar kesinlikle birleştirilebilir. Örneğin yağlı ciltler için salisilik bazlı bir temizleyici ve ardından glikolik asitli bir toner kullanılabilir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Hyalüronik asit, cildin nemini koruyan bir bileşendir ve AHA BHA serumlarından sonra kullanılması önerilir. Hyalüronik asit, cildinizin nemini koruyarak daha sağlıklı bir görünüm sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri