Kola gibi asit içeren içeceklerin plesantaya zarar verdiği, böylece bebeği de risk altında bıraktığını ifade edelim. 1 bardak asitli içecek içtiğinizde vücudunuzda neredeyse 1 avuç dolusu küp şeker aldığınızı da hatırlatarak asitli içeceklerin gebelik döneminde oldukça zararlı olduğunu vurgulayalım.
Aynı şey asitli tırnak içinde asitli yani gazlı içecekler için de geçerli: Günde 1 veya 2 tane maden suyu veya kolalı içecek tüketilmesinde ne anne açısından ne de bebek açısından hiçbir sakınca yok.
İçerisinde karbondioksit barındıran bu içecekler, kandaki karbondioksiti artmasına ve kanda bulunan oksijen oranının düşmesine neden olur. Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir.
Hamilelik döneminde kurşun, kimyasal maddeler, röntgen ışınları ve iyonlaştırıcı radyasyon, boya buharı, tarım ve haşere ilaçları ve temizlik maddeleri hem anne adayı hem de bebeği için risk oluşturabilir.
Kadın doğum uzmanlarının çoğu; hamilelik döneminde içilen maden suyu ve sodanın ne bebek ne de anne adına herhangi bir zararının olmadığını belirtmektedir. Aksi halde maden suyunun içerisinde kalsiyum, magnezyum gibi pek çok yararlı mineralin olması, annelerin maden suyu tüketmesi için önemli bir sebeptir.
İlgili 42 soru bulundu
Aynı şey asitli tırnak içinde asitli yani gazlı içecekler için de geçerli: Günde 1 veya 2 tane maden suyu veya kolalı içecek tüketilmesinde ne anne açısından ne de bebek açısından hiçbir sakınca yok.
Yüksek tansiyon, ödem, geçmeyen baş ağrısı, görme bozuklukları, karnın üst bölümünde ağrı, sırt ve mide ağrısı ve nefes darlığı gebelik zehirlenmesinin belirtileri arasında gösterilir.
Bebeğin hayattaki ilk 1 yaşı, beyin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Bu dönemde bebeği bir an önce uyusun diye ayakta sallamak, ağladığı için iki kolundan tutup sarsmak, bebeğin sağlığını olumsuz etkileyip, ciddi beyin hasarlarına neden olabiliyor.
Çok ciddi bir durum olmadığı sürece karnınıza gelen darbeler bebeğinizin, evdek ufak bebeğin tekmeleri, bizim ultrasonografide böyle bu şekilde bastırmamız, baba adayının bebeğini sevmek için ve hatta onu hissetmek için bastırması bebeğe bir şey hiçbir şekilde bir zarar vermez.
Gebelik sürecinde kola tüketimi düşük sorunu yaşanmasına da yol açabilir. Düşük riskine karşı ise bu süreçte kola tüketimi önerilmemektedir. Ayrıca yüksek miktarda kafein tüketen anne adaylarında bebeğin ölü doğması sorunu da yaşanabilir. Gebelik döneminde vücuda giren kafeinin dışarıya atılması çok zordur.
Bu yüzden bu dönemde meme dokusuna tam destek sağlayacak şekilde ne büyük ne de küçük, tam ölçüsünde, esnek malzemeden üretilmiş, pamuklu, terletmeyen ve askıları kalın bir sütyen uygun olacaktır. Ağırlaşan ve büyüyen göğüsler için sırtınızı destekleyen geniş askılı bir sütyen rahat etmenize yardımcı olur.
Gazlı içecekler kemiklerin güçlenmesini engelleyerek, kişilerin kemiklerinde deformasyonlara yol açıyor. İçerisinde şeker oranı oldukça yüksek gazlı içecekler, insülin seviyesi, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da neden oluyor.
Meyveli maden sularının içeriğinde maalesef çok fazla şeker ilavesi mevcut. Meyve yerine şekerli maden suyu içiyoruz. Bu sebeple hamilelikte meyveli maden suyu tüketmek zararlıdır diyebiliriz. Gebelik süresince şekeri doğal yollarla almanızı öneririz.
Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Ağır Kaldırma- Kontrolsüz Hareketler
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde, düşük riski yüksek olduğu için hareketlere de dikkat edilmelidir. Hamilelikte egzersiz anne-bebek için çok yararlı. Fakat vücut ısısında yükselmeye neden olacak ağır ve uzun süreli egzersizlerden kaçınmak gerekir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Ovalı "Mesleksel aşırı yorgunluk, uzun zaman ayakta kalma, fiziksel ve mental gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres, erken doğum ve suların erken gelmesine sebep olabiliyor” diyor.
Halk arasında ağır kaldırmanın, çok hareket etmenin düşüğe sebep olduğu düşünülür. Bu düşünceler yanlıştır. Ağır kaldırmak veya zıplamak gibi şeyler düşüğe neden olmaz.
Gebelik zehirlenmesi tanısı için gebenin öyküsü çok iyi alınmalıdır. Hastalığın sıklıkla 35 yaş üstü hamilelerde, ilk gebeliğini yaşayanlarda, vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olanlarda, önceki gebeliğinde preeklampsi geçirmiş kişilerde, damar hastalığı mevcut kadınlarda ve tedaviyle gebe kalanlarda görülebiliyor.
Gebelik zehirlenmesi, rahim yatağını döşeyen ince kıvrık arter damarların aşırı daralması ile plesantanın bebeği besleyememesi durumudur. Preeklampsi olarak ta bilinen gebelik zehirlenmesi, çok ciddi sorunlara veya anne – bebek ölümlerine neden olabilir.
Gebelik zehirlenmesi herhangi bir şekilde öngörülebilir veya önlenebilir bir gebelik komplikasyonu olmamakla birlikte günlük düzenli egzersizler ve dengeli beslenme ile obeziteden kaçınarak sağlıklı bir yaşam şeklinin benimsenmesi ve damar sağlığının korunması durumunda risk azaltılabilir” şeklinde ifade etti.
Kolanın kafeinli olmasının yanında gazlı da olması hamilelik döneminde bir risk oluşturur. Dolayısıyla uzmanlar hamilelik döneminde kola içilmesini kesinlikle tavsiye etmezler.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri