Patates, kızgın yağda 120 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta piştiği için, akrilamid denilen zararlı bir madde oluşuyor. Patates, işte o zaman gerçek anlamda bir zehre dönüşüyor. Bu yüzden bu akrilamid maddesi içeren ürünlerin uzun süre tüketilmemesi sağlık açısından büyük önem taşıyor.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
- Patates kızartmalarının yeniden taze bir biçimde tüketilebilmesi için bu sefer normal sıvı yağ kullanımı yerine Hindistan cevizi yağı kullanımı yapılmalıdır. Bu şekilde kızartacağınız patatesler ilk günkü kadar taze ve çıtır çıtır olacaktır. - Ekmeğin içerisine patatesleri koyarak sandviç hazırlayabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Kızarmış patates bekledikçe çıtır dokusunu kaybeder, patatesleri eski haline getirebilmek için yapmak gereken iki farklı yöntem var. Bunları deneyerek ertesi güne kalan patates kızartmalarınızı ilk çıtırlığında yiyebilirsiniz.
Eğer yoğurdunuz sarımsaklıysa, dolabınızda koku oluşmaması için bu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Kızartmanın içindeki yoğurt dolapta beklediği süre içerisinde su salacaktır. Kızartmanızı tekrar yemeden önce bu salınan fazla suyu alın ve kızartmanızı en geç iki gün içinde tüketin.
Kızartılmış yiyeceklerin en çok sebep olduğu sorun kalp rahatsızlıklarıdır. Bunun sebebi, içerisinde bulunan trans yağların damarları tıkayarak kalp krizine yol açmasıdır. Kızartma yapmak için genellikle trans yağ içeren bitkisel yağlar kullanılır.
İngiliz hükümetine bağlı Gıda Standartları Kurumu (FSA), ekmek ve patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin yüksek sıcaklıkta pişirildiklerinde akrilamid adında kimyasal bir maddenin açığa çıktığını ve bu maddenin de kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir.
Patates ne kadar taze olursa kızartma yaparken o kadar iyi sonuç alırsınız, çünkü nişasta oranı daha düşüktür. Patatesin taze olduğunu anlamanın en kolay yolu ise dış görünüşüne dikkat etmektir. İnce kabuklu ve altın sarısı patatesler, tazedir.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Amerika'da yapılan çalışmada evlerde ve fast food restoranlarda tüketilen dondurulmuş patates kızartmasının kanser riski taşıdığı ortaya çıktı. Buna göre paketten çıkan soyulmuş, dilimlenmiş ve tam pişirilmemiş dondurulmuş patates yenmeden önce çok kısa bir süre kızartılıyor.
Patates kızartıldığında vitamin değerini kaybedebilmektedir. Kızartılan yağın kalitesiz olması ve yanmış yağ olması kanserojen madde içerdiği için vücutta rahatsızlıkların ortaya çıkmasına meydan vermektedir.
Sadece ekmek ve patates gibi ürünlerle sınırlı olmayan bu öneri; kahve, kek ve bisküvi gibi ürünleri de kapsar. Çünkü bu gıdaların kızartma, kavurma ve fırınlama gibi yüksek sıcaklıkta pişirilmesi sırasında “akrilamid” adı verilen kimyasal bir bileşik oluşur.
Hücre zarının yapısını bozarak, hücrelerin fonksiyon gösterememelerine neden olabilir. Ayrıca kızartma yöntemi ile yiyeceklerin kanserojen özellik kazandığı unutulmamalıdır. Bu durum kanser gelişme riskini arttırabilir. Bunun yanı sıra fazla kalori alımına neden olup obezite gelişimini tetikler.
Kızartılmış yiyeceklerin yüksek oranda yağ içerdiğini vurgulayan Kendilci, aynı zamanda bunun mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa da yol açtığının altını çizdi. Kendilci, kızartma yerine ızgarada, fırında, haşlayarak veya buğulayarak pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir.
3 günden fazla bekletildiğinde patateslerin kurumaya yüz tutmasından ve içinde domates sosu mevcutsa sosun oksitlenmeye başlamasından dolayı tadı buruklaşan kızartmadır. her şeyi az az yapın, 3 gün yemeyin efendim. kanserojendir. karışık kızartmanın dolapta bekleyeceğini düşünmek boş bir beklentidir.
Kızarmış yiyecekler, fazla kalori içerdiği için obezite riskini de artırıyor. Ayrıca araştırmalar kızarmış gıdalardaki trans yağların iştahı ve yağ depolamayı düzenleyen hormonları etkileyerek kilo alımına neden olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri