Mısır yağının yanma noktası 232 derecedir ve bu yağ kızartmalar için uygun bir yağdır.
Mısırözü yağı kızartma, fırınlama ve derin kızartma tarifleri için önerilmektedir. Zengin tadı ve yüksek vitamin içeriği nedeniyle salata, sos ve mayonez hazırlanmasında kullanılabilir. Endüstriyel uygulamalarda ise atıştırmalık gıda endüstrisinde dayanıklı ve güvenilir bir kızartma yağı olarak kullanılır.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Mısır yağı mısırın buğday rüşeyminden elde edilen yağdır. Ana kullanım alanı, yüksek duman noktası rafine mısır yağını değerli bir kızartma yağı yapan pişirme alanıdır. Aynı zamanda bazı margarinlerde önemli bir bileşendir. Mısır yağı genellikle diğer birçok bitkisel yağ türünden daha ucuzdur.
İlgili 20 soru bulundu
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Mısır yağı, gıda sektörünün dışında da kullanılan bir yağ çeşididir. Makine yağlarının içinde, plastik ve reçine üretiminde, sabun ve kremlerde, bazı böcek ilaçlarında, mürekkep, boya ve tekstil boyaması gibi alanlarda da kullanılır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Kızartma yapımında kullanacağınız yağın çeşidi de oldukça önemlidir. Zeytinyağı, mısır yağı gibi bitkisel yağlar, sağlık açısından daha faydalıdır. Bu yüzden kızartma yaparken bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Yine de “Tereyağı kullanmak istiyorum” derseniz saf, arıtılmış olanları kullanarak kararmayı önleyebilirsiniz. En iyi sonuç için zeytinyağı veya ayçiçeği tercih etmelisiniz. Mısır tercih ederken de önceliğiniz cin mısır ya da Arjantin mısırı olursa daha iyi bir sonuç alırsınız.
Sadece salatalarında değil hamur işlerinde de kullanabilirsin. B1, B2, B6 ve E vitamini, kalsiyum, demir, çinko ve potasyum açısından fazlasıyla zengin bir yağ. Mısır yağı ayıklanan mısırların tohumlarından elde ediliyor ve karbonhidrat açısından da çok zengin.
Rafine mısır yağı ürünlerinin kendine has tadı ve kokusu bulunmaktadır.
Tereyağı, naturel sızma zeytinyağı, rafine edilmemiş mısırözü yağı, rafine edilmemiş soya fasulyesi yağı ve rafine edilmemiş ceviz yağı en çabuk yanan yağlardandır.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Sıvı altın olarak bilinen argan yağı dünyanın en pahalı yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri