Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Tavada bir şey pişirdikten sonra dibinde kalan az miktarda yağı lavaboya dökmek yerine peçete ile silerek çöpe atın. Biriktirilemeyecek kadar az miktarda yağ atığınız varsa kedi kumu gibi emici maddelerle beraber çöpe atın. Böylece çöp torbasından sızmasını da engellemiş olursunuz.
1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletmektedir. Evsel su kirliliğinin %25 i atık yağlardan kaynaklanmaktadır. Evlerimizden lavabolara döktüğümüz kullanılmış kızartmalık yağlar akarsulara, göllere ve denizlere ulaşarak buradaki canlı türlerinin yok olmasına yol açmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bunun için evlerimizde atık yağ durumuna gelen bitkisel yağlarımızı pet şişe gibi kaplar kullanarak ağzı sıkıca kapalı şekilde bize en yakın atık yağ toplama noktasına (muhtarlıklar, atık getirme merkezleri vb) bırakmalıyız.
Evde biriken atık yağ ve pilleri nereye teslim edeceğini bilemeyen okurlarımız için oldukça sevindirici bir haberimiz var. Artık bu atıklarınızı kapıdan teslim edebileceğiniz Migros Sanal Market var.
Pet şişe gibi bir kapta sakladığımız atık yağı mahallemizdeki geri dönüşüm noktasına ağzı kapalı olarak bırakmamız yeterli. Bazı belediyeler atık yağı evinizden almak konusunda da destek verebiliyor. Toplanan bitkisel atık yağlar geri dönüşümle biyoenerji için kaynak haline geliyor.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Eğer tavada kullandığınız yağın miktarı azsa direk peçeteyle silip peçeteyi çöpe atabilirsiniz. Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Patates ve havuç gibi yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürmeye neden olur. Bu durumu engellemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanmalıdır.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol. Un kızarmış yağını yatıştırır ve sıçramayı engeller. - Kızartma yağının içerisine bir avuç tuz katarak sıçramaları engelleyebilir ve kızartılan yemeğin tuz oranını daha iyi ayarlamış olursunuz.
Bitkisel atık yağlar külçe sabun, kimya sanayiinde kullanılacak hammadde ayrıca biyodizel ve sabun gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bunlardan biyodizel; petrol ile karıştırılarak üretilen ve yakıt olarak kullanılabilen bir üründür ve ozon tabakasına olan zararı dizel yakıtlara göre yüzde elli daha azdır.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Atık yağ alım ücreti 10 liradan 95 liraya çıktı
Evet yanlış duymadınız; hayvansal yağlardan, hatta ve hatta “doğal” yağların kullanılıp, geridönüşüme tabi tutulması icap eden yanık ve atık yağlardan dahi sabun üretilebilir.
(2) Atık yağlar, kırmızı renkli ve üzerinde "Atık Yağ" ibaresi yer alan tank/konteynerlerde depolanır. Farklı kategorilerdeki atık yağlar birbirleriyle karıştırılmaz. Bu tankların içine su, benzin, fuel-oil, boya, deterjan, solvent, antifiriz ve motorin gibi herhangi yabancı bir madde karıştırılmaz.
1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletir.
2017 yılından bu yana 'Migros Sanal Market' ile bitkis- el atık yağları ve atık pilleri müşterilerimizin evlerinden alarak, geri dönüşüm için yetkili kuruluşlara ulaştırıyoruz. 2021 yılında, 'Migros Sanal Market' aracılığıyla 131 kg pil ve 284 kg bitkisel atık yağ toplanırken, operasyonel birimlerimizden ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri