İki numara diye tabir ettiğimiz patatesin küçük olanı yemeklik haşlamalık olarak geçer. Kabuğu kalın, parlak ve iri patatesler genelde kızartmalık patateslerdir. Üç numaralı diye tabir edilen ve küçük olan patatesler de hamurluk patatestir.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Örnek olarak kızartmalık kategorisi içinde, Agria, Bunba, Dorado, Fianna gibi tarım terminolojisi üzerinden isimlendirilen patatesler, bu türlerin sahip olduğu fiziksel özelliklerle birbirinden ayrılmaktadır.
afyon, muğla(milas) taraflarında yetişen agria(kabuk ve et rengi sarı-koyu sarı) ve ranger russet (kabuk rengi sarı, et rengi krem) cinsi patatesler en iyi kızartmalık patates cinsleri olarak bilinir.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
İlgili 37 soru bulundu
Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı azdır. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Aynı zamanda kızartmalık patatesler diğer patateslere göre daha parlak bir görünümü bulunuyor. Kızartmalık patates seçerken bu özelliklere dikkat ederek kolayca ayırt edip satın alabilirsiniz.
Kızartma yapmak için patates alırken özellikle patatesin iri ve parlak olmasına dikkat etmelisiniz. Yemeklik ve kızartmalık patates arasındaki en tem fark nişasta oranının yüksek, su oranının ise düşük, kabuklarının koyu sarı ve kırmızı tonlarda olması. Bu patates ile çok daha lezzetli kızartmalar yapmanız mümkün.
Fransa 2020 yılında 2,1 milyon tonluk patates ihracatı ile ilk sırada yer almaktadır. Almanya 1,9 milyon tonla ikinci sırayı alırken, Hollanda 1,1 milyon tonluk ihracat ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Şef ve yazar Albert Verdeyen'e göre patates kızartması tartışmasız bir şekilde Belçikalı.
Baby Patates Paket, garnitür olarak yemeklerinizin yanında çok keyifli bir biçimde sunabileceğiniz bir patates türüdür. Baby Patatesleri haşlayarak ve parçalamadan sunarak, fırında közleyerek ya da dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Dünya genelinde bilinen 5000'e yakın patates türü varmış. Evet, yanlış duymadın tam tamına 5000. Say say bitmez. Küçük, büyük, tatlı, tuzlu olmak üzere sınıflandırılan patates, dünyanın birçok yerinde yetişebilirmiş.
Kızartacağınız patatesleri dilimledikten sonra güzelce yıkayın ve kurulayın. Patatesleri ıslakken yağa attığınızda hem yağ patlar, hem de sıcaklığı düşeceği için kızartmadan beklediğiniz performansı alamazsınız. Kuru patates daha iyi kızarır ve çıtır çıtır olur.
Bunun için bir kasede soda ve tuzu karıştırın ve patates dilimlerini içine ekleyin. Yarım saat kadar beklettikten sonra patatesleri süzüp kızartın. Soda ile patatesleriniz leziz ve kıtır kıtır olacak. Kıtır patatesler için bir başka öneri de sirkeli soğuk suda bekletmek.
Patatesleri doğradıktan sonra çıtır olabilmesi için mümkün olduğunca nişastalarını salmalarını su içerisinde bekletmelisiniz. Aynı zamanda suyun soğukluğunu arttırmak için buz ve birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Maden suyu eklemekte patateslerin nişastasını atma konusunda etkili bir çözümdür.
Burada en önemli püf noktası patateslerin çok fazla haşlanmaması. Ardından kağıt havlu yardımıyla patateslerin üzerinde suyu alıp kuru hale getirin. Kuru hale getirdikten sonra buzdolabı poşetlerine aktarıp buzlukta saklayabilirsiniz. Bu şekilde oldukça uzunca bir süre tazeliklerini koruyacaklardır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Sağlıklı bir yöntemle pişirilerek doğru bir şekilde tüketildiğinde faydalı bir besin olarak kabul edilir. Patates bir su ve iyon kaynağıdır. Çünkü potasyum açısından zengindir. Kalsiyum, demir ve fosfor da içerir. 100 gramında 16 mg C vitamini barındırırken A ve B vitaminleri de vardır.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır. ton olarak gerçekleşen ihracat 2022 yılının ilk 3 ayında %33 artışla 106.532 ton olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemizde her bölgede ve şehirde patates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle de İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Niğde ve Nevşehir bu şehirlerin başında gelir.
Tarihçe. Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Patates soyulur, kızartmalık doğranır, kaba alınır, üzerini geçecek kadar su eklenir, sirke, limon suyu eklenip yarım saat bu suda bekletilir. Yarım saat sonra süzülür, havlu üzerine alınıp iyice kurulanır, kurulanan patates kaba alınır.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Patatesler tamamen yumuşayınca yemeğimiz hazırdır. Patatesleri daha hızlı soymak için bulaşık teli ile sürtüp kabuğunu soyabilirsiniz. Patatesleri eşit büyüklükte doğradığımız zaman hepsi eşit zamanda pişecektir. Soğandan (çıt çıt) ses gelince tam kavrulmuş olduğunu anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri