Afetlerden etkilenenlere çadır sağlamak artık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) görevi. 1999 depreminin ardından çadır kent kurup yöneten Kızılay, afetlerde sadece gıda ihtiyacını gidermekten sorumlu.
Afetlerden etkilenen insanlara barınma alanında da yardım edebilmek amacıyla, Kızılay tarafından 1954 yılında kurulan çadır dikim tesisi yıllar içinde büyümüş, Kızılay'ın çadır üretim kabiliyetleri günden güne gelişmiştir.
Kızılay'ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile de görüşme gerçekleştirdilerini duyuran Ahbap Derneği yetkilleri ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendikleri çadırların sözleşmesini yaparak ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdiklerini açıkladı.
Kızılay Çadır&Tekstil AŞ'de AHBAP derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır.
Toplam 54 bin çadırı AFAD'a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP'a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış.
İlgili 21 soru bulundu
AHBAP'A DA ÇADIR SATMIŞLAR
Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel, bugün yayımlanan yazısında, Kızılay'ın depremin üçüncü gününde AHBAP'a 46 milyon TL'lik çadır satışı yaptığını duyurmuştu. Ahbap ve Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent de deprem sonrası Kızılay'dan çadır satın aldıklarını teyit etmişti.
Okan Yücel. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3'üncü gününde Kızılay'ın, Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP'a çadır sattığı ortaya çıktı. Gazeteci Murat Ağırel'in ortaya çıkardığı olay uluslararası alanda da soruşturmaya yol açabilir.
Bakanlığımıza bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, 300 bin 809 çadırın kurulumunu tamamladı.
Ahbap da 2050 adet çadır aldığını açıkladı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da depremin ilk günlerinde Ahbap'a logosuz 2050 adet çadırı "maliyetine" sattıklarını doğruladı.
Bu kapsamda, Kızılay yöneticileri, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesince yargılanmalıdır. Deprem sonrasında parayla çadır satışı ve neden olduğu zararlar birlikte değerlendirildiğinde Kızılay'ın bu eylemi, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen 'Görevi kötüye kullanma' suçunun tipik örneğini oluşturmaktadır.
Ebeveyn alanı ve çocuk alanı olmak üzere iki bölmeden oluşan çadırların girişinde, mutfak olarak kullanılan ve soba kurmaya da uygun bir alan yer alıyor. Kızılay, Ankara ve Erzincan'da bulunun fabrikalarında yaklaşık 550 çalışanıyla her gün 500 çadır üreterek afet bölgesinde AFAD kullanımına sevk ediyor.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük depremin ardından Kızılay'ın bölgeye sevk ettiği çadırlar, kurulmaya başlandı. Uzman ekiplerini bölgelere intikal ettiren Kızılay, barınmadan beslenmeye pek çok alanda hizmetlerine devam ediyor.
Kızılay Çadır & Tekstil Kızılay Yatırım İştirakidir.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Kızılay'ın teşkilatı, Genel merkez ve şubelerden oluşur.
Kızılay Çadır & Tekstil; çadır, Ankara, Malatya ve Erzincan'da bulunan çadır üretim işletmeleri ile kişisel koruyucu ekipman ve tekstil alanında ihtiyaç duyulan ürünleri en üst kalite standartlarında ve yenilikçi bir bakış açısıyla üreterek, en hızlı şekilde çözümler sunar.
Türk Kızılay, afet bölgelerinde oluşan geçici barınma ihtiyacını, ürettiği yüksek kalitedeki afet çadırları ile karşılamaktadır. Yurt içi ve yurt dışı insani yardım çalışmalarında uzun süreli kullanılabilen afet çadırlarının yanı sıra ihtiyaca yönelik özel çadırlar üretmektedir.
Kızılay vatandaşların iade ettiği çadırları toplayıp, depolamıştır. Valiliklerde oluşturulan bürolar vasıtasıyla 35 bin aşkın depremzede vatandaşımız, deprem bölgesinden nakledilerek, kamu tesislerine yerleştirilmiş olup, ihtiyaçları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Ahbap, müzisyen ve hayırsever Haluk Levent tarafından kurulan, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.
Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. AHBAP'ın iddiaları doğrulamasının ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.
AFAD, depremin vurduğu illerde 287 noktada çadır kent alanlarının oluşturulduğunu ve 329 bin 382 çadırın kurulumunun tamamlandığını duyurdu.
İçişleri Bakanlığı, mart ayına ilişkin deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve yurt genelinde süren operasyonlara ait verileri paylaştı. Buna göre, depremden etkilenen 8 ilde 345 çadır kentte toplam 656 bin 553 çadır kuruldu. Çadırlarda barınan kişi sayısı ise 2 milyon 626 bin 212 oldu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili yapılan düzenlemeler kapsamında, 15 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonuna sunum yapan Kızılay Başkanı Kınık, Ahbap'a yapılan çadır satışından haberi olmadığını söyledi. Uluslararası Göç Kurumu için üretilen çadırların deprem olunca Ahbap için iktisadi kuruluş satışı yapıldığını aktaran Kınık, "Bana sorsalar bunu yapmazdım." ifadelerini kullandı.
Kızılay Yatırım bir kamu kuruluşu mudur? Yahut dernek midir? Kızılay Yatırım dernek ya da kamu kuruluşu değildir; sahibi %100 Kızılay olan özel bir şirkettir.
Kemal Demir (1921, Sürmene, Trabzon - 4 Ocak 2010), Türk siyasetçidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri