*Demir emilimini azaltan besinler; çay, kahve, kola, sigara, alkol, kepekli ekmektir. Kişide demir eksikliği varsa fazla tüketilmemesinde fayda vardır. *Yemekten en az yarım saat sonra çay veya kahve tüketmeniz, yediğiniz yiyeceklerdeki demiri daha fazla kullanabilmeniz anlamına gelmektedir.
Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı içmeyenlere oranla yüzde 30 daha fazladır. Demir emiliminde de C vitamini etkili olduğundan ve genellikle sigaranın yanında çay-kahve gibi demir emilimini engelleyen içecekler tüketildiğinden sigara içen bireylerde demir eksikliği de görülmektedir.
Mide ya da ince bağırsağın bir kısmının operasyonla alınması Vücuda alınan demirin, çölyak gibi hastalıklar nedeniyle bağırsaklar tarafından yeterli düzeyde emilim olmaması Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini önemli oranda engellemesi.
Öncelikle midedeki asit seviyesinin yeterli olması yani mide pH değerinin düşük olması demir emilimini arttırmaktadır. Ancak mide koruyucu denilen ve asit salınımını engelleyen ilaçların gereksiz kullanımı ile bu emilim dengesi bozulmuş durumda. Demir emilimini artıran diğer bir etken ise C vitaminidir.
-Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. -Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri gibi hayvansal besinler yüksek oranlarda demir içerir. Baklagiller, meyveler, kuruyemişler, tahıllar ve sebzeler dahil olmak üzere bitkiler de demir içermektedir. Demir açısından en zengin meyveler özellikle incir ve kayısı olmak üzere kuru meyvelerdir.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Demir bakımından zengin yiyecek ve içecekleri tüketirken soya içeriklerden de uzak durmanız gerekir. Çeşitli maden sularında bulunan kalsiyum tuzları demir emilimini azalttığı için bu ürünler de dikkatli tüketilmelidir (6).
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Ancak bu zengin mineraller aynı zamanda kolesterol de içerdiğinden dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimi yeterli oluyor. Etin yanında C vitamini içeren bol limonlu yeşil salata tüketmek de demir emilimini artırmaya yarıyor.
Kahvedeki kafein de demir emilimini olumsuz etkilerken demirden zengin besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmek de yine demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanak, fındık, çikolata, maydanoz, fitat ve oksilatlardan yüksek gıdalar demir emilimini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Non-hem demirin emilim oranı hem demire kıyasla düşüktür. Bunun sebe- bi bitkilerde bulunan fitat ve polifenol türü bileşiklerin non-hem demirin emilimini engellemesidir. Çay ve kah- ve de içerdikleri tanen ve klorojenik asit gibi polifenolik bileşikler ile non-hem demirin emilimini kısıtlar.
Sigara koagülabilite ve kan viskozitesini artırır, fibrinojen düzeyini yükseltir, trombosit agregasyonunu hızlandırır ve kan basıncını yükseltir. Daha önce yapılan çalışmalar kronik sigara içiminin trombosit aktivasyonunda artışa neden olduğunu göstermiştir (6,7).
Sigara içiminin, pek çok B grubu vitamininin düzeyini, özellikle de B12 vitaminini, düşürdüğünü gösteren çalışmalar da vardır."
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Yapılan bazı araştırmalar çay, kahve ve diğer kafeinli içeceklerin demir emilimini azalttığını ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan birinde hamburgerin yanında 1 bardak kahve içmenin demir emilimini yüzde 39 azalttığı sonucuna ulaşıldı.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
Ferritin Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur? Ferritin eksikliği tedavi edilmediği durumlarda kişide fiziksel ve zihinsel sorunlara sebep olabilir. Kişide kalp krizi, nefes darlığı, tırnak bozuklukları, üşüme, anksiyete, sinir, konsantrasyon bozukluğu ve bitkinlik gibi olumsuz belirtiler görülebilir.
En sık görülen kansızlık (anemi) türü demir eksikliğine bağlı olan kansızlıktır. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, çarpıntı, hareketle artan nefes darlığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, ve uyku hali demir eksikliğine bağlı kansızlığın belirtileri arasındadır.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
Kişinin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının da ferritin düşüklüğünde önemli yeri bulunur. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, çok fazla kahve ve çay tüketme, işlem görmüş gıdalar kullanmak ve sık hamilelik yaşamak ferritin düşüklüğüne neden olan kişisel etkenlerdir.
Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.
Bu nedenle ilk olarak demir depolarının neden düştüğü araştırılır ve demir eksikliğinin giderilmesi sağlanır. Ferritin değerinin yükseltilmesi hekim önerileri doğrultusunda yapılmaktadır. Hekimler tarafından verilen şurup, damla, kapsül gibi farklı formlarda olan demir takviyeleri ile ferritin değeri yükseltilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri