SERİ ÜRETİM 2024'TE BAŞLIYOR Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.
14 Aralık 2022 tarihinde Kızılelma ilk uçuşunu yaptı. 23 Ocak 2023'te Bayraktar Kızılelma, sistem tanımlama uçuşunu başarıyla tamamladı.
Baykar, Kızılelma'dan yılda 36 adet üretmeyi hedefliyor. 2024 yılında envantere girmesi beklenen Kızılelma ile Türkiye'nin bu tür bir platformu envanterine ekleyen ilk ülke olması bekleniyor.
Kilogram başına 10 bin dolar olarak satış fiyatı belirtilen Bayraktar Kızıelma'nın azami kalkış ağırlığı 8.5 ton. Yani 8 bin 500 kilogram. Bu da 10 bin çarpı 8 bin 500 olarak hesaplandığında yaklaşık olarak bir Bayraktar Kızılelma'nın 85 milyon TL satış fiyatının olduğu anlamına gelir.
TRT, bu yılın ocak ayında büyük bir lansmanla yayına koyduğu 'Kızılelma' adlı diziden, beklenenden çok çabuk vazgeçmiş, 'Alevi düşmanlığı yapıldığı' gerekçesiyle de eleştirilen dizi sadece 5 ay sonra, 'reytinglerinin düşük olduğu' gerekçesiyle yayından kaldırılmıştı.
İlgili 29 soru bulundu
İnsanlı uçaklarla müşterek harekat icra edebilecek yüksek yetenekte geliştirilen Kızılelma ilk turbofan motorlu insansız Türk uçağı olacak. Kızılelma'nın ilk varyantı, Ukrayna menşeili AI-25 motorla havalanacak ve subsonik hıza sahip olacak şekilde, Ivchenko OKB tarafından geliştirildi.
Milli insansız savaş uçağı Kızılelma ile bilgi veren Erdoğan, "Şimdi bir de Kızılelma. Kızılelma ile beraber bu ne demektir? Bu ufuktur. İnşallah fazla değil 2023'ün sonuna doğru o da seri üretimine geçmiş olacak.
TEKNOFEST 2023'te insanlı savaş uçakları ile kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde birçok ilke imza atan, Baykar'ın özkaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 2024'te seri üretime geçiyor.
SERİ ÜRETİM 2024'TE BAŞLIYOR
Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.
TSK'nın ihtiyacı olan İHA'ların ithal edilmesine paralel olarak, yerli İHA üretebilmek için adımlar atılmaya başlanmıştır. Bu sebeple Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Turna-Keklik, Pelikan-Martı, Öncü,Şimşek,ANKA ve Aksungur insansız hava araçları üretilmiştir.
Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin 150 civarı Bayraktar TB2'si ve 12 kadar AKINCI'sı var. Küçüklerden çok sayıda var. Bol miktarda ANKA var.” dedi. Bayraktar, envanterde hiçbir zaman Bayraktar TB2 kadar AKINCI TİHA olmayacağına çünkü AKINCI'nın büyük bir platform olduğuna değindi.
Maksimum kalkış ağırlığı 19,640 kg oldu. Performans: 40,000 feet. yükseklikte Maksimum kısa süreli hız: Mach 2.02 (693 m/s) 40.000 feet. yükseklikte dayanımına göre maksimum hız Mach 1.89 (648 m/s) Taktiksel maksimum menzil (iç yakıt tankı ve 6 tane 500 pound'luk bomba ile) 360 deniz mili(yaklaşık 600 km).
TCG Anadolu gemisinin envantere girmesiyle ilgili olarak Türk mühendisliği açısından gurur duyduğunu Selçuk BAYRAKTAR, dünyada ilk defa kısa pistli bir gemiye SİHA konuşlanmış olacağını vurguladı. Selçuk BAYRAKTAR, TB-3 2024 yılında, Bayraktar KIZILELMA MİUS 2025'te TCG Anadolu'ya konuşlandırılacak dedi.
2023 Nisan ayında ANKA 3'ün motor çalıştırarak ilk uçuşunu yapması beklenmektedir. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz turbofan motorlu insansız hava aracı (İHA) olan ANKA 3, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. ANKA 3'ün ilk uçuşu 1 saat 10 dakika sürdü. 8 bin feet irtifaya ulaşan ANKA 3, 150 knot hıza çıktı.
Çekimler. Dizinin çekimleri, Hadımköy, Kartal ve Edirne'de yapılmıştır.
Baykar'ın %100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021'de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti.
TUSAŞ'ın İnsansız Hava Araçları (İHA) ailesinin yeni platformu olan ANKA-3 ilk uçuşunu 28 Aralık'ta gerçekleştirdi. Bir saat on dakika... TUSAŞ'ın İnsansız Hava Araçları (İHA) ailesinin yeni platformu olan ANKA-3 ilk uçuşunu 28 Aralık'ta gerçekleştirdi.
Milli muharip uçak KAAN'ın görev arkadaşları olması planlanan hayalet özelliklere sahip KIZILELMA VE ANKA - 3 insansız savaş uçakları için geliştirilen yerli ve milli üretim askeri turbofan jet motoru TF6000'ün ilk çalıştırma safhası başarı ile tamamlandı.
TEI tarafında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde ilk kez çalıştırılan turbofan motoru TF6000, ANKA-3 ile KIZILELMA'ya güç verecek.
Türk Havacılık Uzay Sanayii, özgün olarak yerli imkanlarla geliştirdiği ANKA III İnsansız Hava Aracı projesinde önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz Turbofan motorlu İHA'sı olan ANKA III ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
Öyle ki F-16 uçağına karşı böyle bir test yapıldığında F-16'nın dogfight (it dalaşı) konusunda F-35'e üstünlük kurduğu gözlemlenmiştir. F-16 oldukça gelişmiş bir bilgisayara sahip bir uçaktır. F-35 ise uçan bir bilgisayardır. Yani F-35 aslında zannedildiği gibi it dalaşı yapmak için geliştirilmemiştir.
Uçakların "savaş becerileri"
Eurofighter Typhoon, F35 ve F16'dan daha çevik ve hızlı bir uçak. Ayrıca, yüksek irtifada ve süpersonik hızlarda daha iyi performans gösteriyor. Eurofighter Typhoon, havadan havaya, havadan karaya ve keşif görevleri için çeşitli silahlar taşıyabiliyor.
Lockheed SR-71 gelişmiş, uzun mesafe, stratejik Mach 3+ keşif (casus) uçağıdır. En hızlı jet uçaktır.
18 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Bayraktar Akıncı, 5 ülkeye ihraç başarısı göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri