Bebek ölümlerinin başlıca sebepleri; doğum asfiksi (solunumun başlamaması), zatürre, erken doğum komplikasyonları, ishal, sıtma, kızamık ve kötü beslenmedir. Bunların dışında, eğitim, çevre koşulları, devletin tıp hizmetleri ve annenin sağlık bilgisi gibi pek çok faktör ölüm sayısına etki eder.
Amerikan Sağlık Otoritesi Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, bebek ölümlerinin en çok yanlış yatırma şekli ve yatak düzeninden kaynaklı olduğunu açıkladı.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
ABÖS riskini azaltmanın en etkili yöntemi, bir yaşından küçük bir çocuğu sırt üstü uyutmaktır. Diğer önlemler arasında bakıcılardan ayrı ancak bakıcılara yakın sert bir yatak, gevşek yatak takımı olmaması, nispeten serin bir uyku ortamı, emzik kullanımı ve tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmak yer alır.
1 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler ani bebek ölümü riski taşıyor ve en sık bebek ölümü 2 ila 4 aylık dönemde görülüyor.
İlgili 43 soru bulundu
Ölü Doğumun Sebepleri:
Gebelik sırasında kanama olması (plasenta previa) Dekolman plasenta (bebeğin eşinin ayrılması) Annede diabet (şeker hastalığı) olması Annenin yaralanması, kaza geçirmesi, travma.
7 aylık doğan bebek ölür, 6 aylık bebek yaşar.
Yatağının yumuşak olması, Yastıkla yatırılması, Yatağın içinde oyuncak bulunması, Yüzüstü uyku pozisyonu beşik ölümü riskini oluşturan durumlardır.
Ölü doğan çocuk örtü ile örtülüp defnedilir. Yıkanmasına gerek yoktur. Yıkanmanın mümkün olduğu kadar kapalı bir alanda gerçekleştirilmesi gerekir.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının durması, gebeliğin düşükle sonlandığı anlamına gelir. Düşük durumunda embriyo, vücuttan kendiliğinden tahliye olabilir. Kendiliğinden dışarı çıkamayan düşmüş embriyoların ise vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleyle alınması önerilir.
Anne Karnında Bebeğin Öldüğünü Belirtileri
Genel olarak bebeğin ölmesi durumunda yaşananlara şu örnekleri verebiliriz: Vajinal kanama. Kasık ve belde şiddetli ağrı
Dış dünyada yardımsız nefes almasını sağlayacak donanıma kavuşmasına en az birkaç hafta daha olsa da 30 haftalık bir bebeğin erken doğsa bile yaşama şansı çok yüksektir. Plasenta bebeğe gerekli olan tüm oksijeni ve besini sağlamaya devam eder.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Bebeklerin yüzüstü yatırılması sağlıklı değildir ve güvenlik riski taşır. Yüzüstü uyuma pozisyonu, bebeğin solunumunu engelleyebilir ve ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini artırabilir.
Çocuğun ağlarken nefessiz kalması aileleri her zaman çok korkutur. Genellikle 6 ay-2 yaş arasında görülen bu durum aslında zararsızdır. Çocuğun ağlarken nefessiz kalması bazen soluklaşma ile sonuçlanabilir. Katılma nöbeti Hipokrat zamanından beri bilinmektedir.
Eğer ölüm sırasında gebeliğim kaç hafta olduğu bilinmiyorsa bu durumda bebeğin kilosuna göre isimlendirilir. 500 gramın üzerindeki ölümlere ölü doğum denirken, 500 gramın altındakilere düşük denir.
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti.
Sağ doğup ölen çocuğun adı konulur, yıkanıp kefenlenir, namazı kılınır ve defnedilir, normal cenaze den farkı yoktur, sadece günahsız olduğu için cenaze namazında istiğfar edilmez, kabirde de telkin yapılmaz.
Battaniye yerine bebek uyku tulumu
Lütfen bebeğin yatağının üzerine battaniye veya örtü koymayınız. Bu oldukça önemlidir çünkü bebeğiniz küçük başını bunların altına gömebilir ve kendini tehlikeye atabilir. Doğru boyut için göz kararı şöyledir: tüm yönlerde vücut boyutlarına ek olarak 10 santimetre.
Yazın Bebeklerin Üstü Örtülür Mü? Bebeğinize terlememesi ve pişik olmaması için uyurken de ince ve pamuklu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Üzerine ince pamuklu bir battaniye örtülmesi yeterlidir. Eğer bebeğiniz hareketlenmeye başladığı dönemde ise ve üzerinde battaniye tutmuyorsa, uyku tulumu tercih edilebilir.
Çok kalın olmayan, cildin hava almasına olanak veren pamuklu kıyafetler yeterli olacaktır. Yünlü, polar, kalın kıyafetlere gerek yoktur. Uyurken ise üzerine yine çok kalın olmayan pamuklu bir penye örtü örtülmesi yeterlidir.
Halk arasında yaygın olan “7 aylıkken doğan bebeğin yaşama şansı 8 aylık bebeğe göre daha fazladır” anlayışı doğru değildir. Öte yandan erken doğan bebeklerde görme bozuklukları, işitme sorunları, kronik akciğer hastalığı, spastisite gibi sorunlar görülebilir.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri