Kızlık zarı doğuştan olan bir yapıdır. Gebeliğin ilk haftalarında oluşmaya başlar.Normal görünümüne ulaşması ergenliğe kadar sürer. Kızlık zarı deliği doğum dönemi civarında oluşur. Bazen kızlık zarı oluşmasına rağmen delik gelişmez.
Kız çocukları doğduğunda bu zar genellikle vajinal açıklığı çevreleyen halka şeklinde bir doku parçası olarak görülürken, ilerleyen dönemde kızlık zarı vajinal açıklığın sadece altını kaplamaktadır. Çok nadir de olsa, kızlık zarı tüm vajinal açıklığı da kapatabilmekte ve adet görme sorunlarına neden olabilmektedir.
Doğduklarında kız çocuklarının kızlık zarı genellikle vajinal açıklığı çevreleyen halka şeklinde bir doku parçası olarak görülür, ancak ilerleyen dönemlerde vajinal açıklığın sadece altını kaplayacak şekilde değişir. Nadir durumlarda kızlık zarı tüm vajinal açıklığı kapatabilir ve adet görmeye engel olabilir.
Bilgilendirme yaptıktan sonra sorunuzu yanıtlayayım : Evet kızlık zarı doğuştan olan bir dokudur. Ve yine evet, çeşitli sebeplerle o bölgede oluşacak bir kaza, darbe vb nedenle kızlık zarı denen himen zarar görebilir.
Kızlık zarı bozulması ancak bir jinekolog tarafından muayene edilerek anlaşılabilir. Bunun dışında kadının kendisinin zarı görebilmesi veya dışarıdan birinin bakarak anlaması mümkün değildir. Cinsel ilişki sonrası kanama ve ağrı olup olması kızlık zarının bozulması konusunda bilgi vermemektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Kızlık zarının yapısı ne kadar esnekse, kızlık zarının ortasındaki açıklık ne kadar genişse o kadar kalın penis veya parmak kızlık zarını bozabilir. Sürtünme (kıyafetle, yastığa veya çıplak) veya mastürbasyon ile kızlık zarı zarar görmez.
Normal bir kızlık zarını parmakla ya da elle hissetmek mümkündür.
Kimi zaman 1,2 saat sürerken, kimi zaman ise birkaç gün sürebilir. Fakat kimi zaman zar yapısı esnek olduğu için hiç kanama da olmayabilir.
Bazı insanlar kızlık zarı bozulduğunda ağrı veya hafif kanama yaşarlar. Ancak çoğu kadın hiçbir şey hissetmez. Esnek bir doku parçası olduğundan, günlük aktivitelerden veya tampon kullanmaktan zamanla gerilir ve incelir. Kızlık zarınız bozulduğunda bir kanama yaşarsınız.
Kızlık zarının tipine göre bu soruya cevap vermek gerekir, esnek ve esneğe yaklın zarlarda herhangi bir acı olmaz iken, daha kalın yapıda zarlarda sızlama tarzı hafif acı duyulabilir. Çoğu genç kızda kanamanın çok olmasından ve bunun canını daha çok yakacağından korkar. Ancak bu da gereksiz bir endişedir.
İzmir kürtaj, kürtaj esnasın da spekulum denilen aleti vajinaya yerleştirir ve bu sebeple beklenilen durum gerçekleşip kızlık zarı bozulur.
En sık görülen kızlık zarı şekli hilal şeklinde olup saat 12 hizasında kızlık zarı dokusu yoktur(Tıbben kızlık zarı tarif edilirken saat kadranı şeklinde tarif edilir.) Bazen saat1-2 den saat 6'ya doğru bazende saat 10-11'den saat 6 'ya doğru kzılık zarında fazladan bant oluşur.
Hayır. Kızlık zarını incelemek için dışarıdan baktığınızda görmeniz pek mümkün değildir. Çünkü kızlık zarı 2-3 cm içeride kalmaktadır. Özellikle kilolu bayanlarda cilt altı yağ dokusunun kalınlığından ötürü kızlık zarı (hymen) daha derinlerde 4-5 cm içeride olabilmektedir.
Kızlık zarı iç yüzeyi mukoza dediğimiz ağız içi yapısına benzeyen bir yapıdadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1- 1,5 cm içerdedir. Aslında vajinanın gelişimi sırasında oluşmuş bir deri kıvrımıdır.
Öncelikle ilk denemenin başarısızlıkla sonuçlanmasının o kadar ender görülen bir durum olmadığı bilinmeli ve endişeye kapılmadan denemeler sürdürülmeli. Unutmayın, başarının kriterim kızlık zarının bozulması değil, her iki tarafın cinsel ilişkiden memnun kalmaları oluşturuyor.
Kızlık zarı anatomisi hakkında bilgisi ve cinsel tecrübesi olan bir erkek ise ilişki sırasında kızlık zarının bozulduğunu hissedebilir. Ancak esnek kızlık zarı, kızlık zarı delik çapının 2 cm üzerinde olması, fazla vajinal ıslanma ve kayganlığın olması durumunda kızlık zarının bozulduğu anlaşılamayabilir.
İlk Gece Kan Gelmediyse Endişeye Gerek Yok!
Bazı kadınlar esnek kızlık zarına sahip olabiliyor. Penis içeriye girdiğinde ve özellikle de vajina giriş bölgesi yeterince kayganlaşmışsa kızlık zarı yırtılmayabiliyor. Ayrıca yırtılmanın yaşandığı bölgede damar olmayabiliyor ve buna bağlı olarak da kanama görülmeyebiliyor.
Yeterli ön sevişme ile vajinada sağlanan sulanma yeterli ise, eşlerin doğru zaman ve doğru yerde ise (kapıda kanlı çarşafı görmeyi bekleyenler yada kalabalık yaşayan aileler) ilk gece cinsel ilişkide hiçbir ağrı, acı olmaz. Kanama kızlık zarının yapısına göre hiç olmayabilir veya olabilir.
Uzun süre ilişkiye girmeyince kızlık zarı eski halini almaz.
Kızlık Zarı 2 kez Bozulur Mu? Kızlık zarı, tam olmayan yırtılmalar ve zedelenmeler sonucu 2 ya da daha fazla kez bozulabilir. Ancak belli bir süre sonra yırtık kızlık zarı açıklığını genişleterek tekrar tekrar açılmasını önler. Böylelikle birkaç ilişkide kanama görülebilir.
Birçok kadın, ilk kez cinsel deneyim sırasında acı hissedip hissetmeyeceği, ne kadar acı verici olacağı, ilk seferinizden sonra ne kadar süre acı verdiği vb. konularda endişelenir. Bu tamamen bir kadından diğerine değişir. Bazı kadınlar hiç acı hissetmezken bazıları da bunu bir iğne batması gibi hisseder.
Klitorise yapılan mastürbasyon kızlık zarına zarar vermez. Ancak içeriye doğru yapılan elle ya da yapancı bir maddeyle girişim kızlık zarını bozabilir.
Kızlık zarı çok kolay bütünlüğünü kaybeden bir yapı değildir. Mastürbasyon, sürtünme yöntemi ile cinsel yakınlaşma, yüzeysel dokunma, çamaşırı üzerinden vajinaya dokunulması kızlık zarında bozulmaya neden olmaz.
- Yaş ilerledikçe kızlık zarında bazı değişiklikler olur
Hiç ilişki olmasa bile zamanla kızlık zarı incelip, gerilir ve ilişki olmadan önce kendiliğinden bozulabilir. Öte yandan bazı kızlarda doğuştan kızlık zarı çok belirsiz olabilir, bu nedenle yırtık zannedilebilir.
Kızlık Zarı Bozulursa Ne Olur
Kızlık zarının bozulması herhangi bir biyolojik değişikliğe neden olmaz. Kızlık zarının üreme sistemi veya genel sağlık durumuyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Kızlık zarı bozulduktan sonra yanma tarzında hafif bir ağrı veya lekelenme şeklinde kanama olması doğaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri