Nişan töreninde giyilecek kıyafetlere gelirsek, gelinin nişan elbisesini erkek tarafı alırken, damadın takım elbisesini kız tarafı alır.
Nikah Elbisesini Kim Alır? Bu konu tamamen evlenecek olan çiftlerin tercihine bırakılmalıdır. Aslında eski geleneklere göre erkek tarafının aldığı nikah elbisesini günümüzde çiftler kendi maddi durumlarına göre belirlemektedir.
Ayrıca nişanla ilgili en çok merak edilenler arasında “Nişanda damatlığı kim alır” sorusu da yer alıyor. Hemen yanıtlayalım: Erkeğin nişan takımını ve damatlığını kız tarafı alır.
Her genç kızın hayalini kurduğu düğün töreninin muhteşem olması için gelinlik ayrı bir yere sahiptir. Sadece düğün değil, nişan ve kına gecesi tercih edilen elbiseler de önemlidir. Gelinlik, nikâh, nişan ve kına gecesi için alınan tüm elbiselerin, aksesuarların ve kuaförün ücretini ise adetlere göre damat tarafı öder.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
2023 Evlilik Cüzdanı Ücreti Nedir? 2023 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 445 TL'dir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
İlk gece gelinliğin damat tarafından çıkarılması bir adettir ancak adet olmasa bile gelinlik, gelinin tek başsına çıkarabileceği bir elbise değildir. Bu nedenle ilk gece boyundan kuyruk sokumuna kadar düğmeli ya da ipli olan bu elbisenin çıkarılması için damadın desteğine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Yaz mevsimindeki bir nikah için beyaz, krem veya daha açık tonlar tercih edilir. Ancak kış mevsimine gelindiğinde kapalı alanlarda gerçekleşen nikah törenlerinden dolayı daha koyu tonlardan oluşan lacivert, haki, bordo gibi renkler tercih edilmeye uygundur.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir. Ancak, günümüzde çiftler ve aileler bu masrafları daha esnek ve eşit bir şekilde paylaşma eğilimindedir.
Mazeret izni olarak kabul edilen evlilik (düğün) izni nikah yapılmadan önce kullanılamaz. Yani evlilik (düğün) izni nikahla birlikte başlamaktadır. Nikah için gün alınmış olması, evlilik (düğün) izni talep etmek için gerekli ve yeterli iken nikah için gün alınmasından önce evlilik izni kullanabilmek mümkün değildir.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
Burada yer alan düzenlemeden anlaşılacağı üzere memurun sadece kendisinin evlenmesi ya da çocuğunun evlenmesi hallerinde söz konusu bu iznin kullanılması mümkün olur. Öte yandan vurgulamak gerekir ki ilgili kişinin torunu, yeğeni kardeşi vs. evlenirse söz konusu bu mazeret izni talep edilemez.
Oda nikahı ücreti de başvuru yaptığınız belediyeye göre değişiklik göstermektedir. Fakat törenli ya da salonlu nikah törenine göre fiyatının daha uygun olduğunu söylememiz mümkündür. Sonuç olarak yıldırım nikahı ücreti yoktur çünkü öyle bir nikah yoktur.
Düğüne nikâh memurunu çağırmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken ücret 650 ile 1550 lira aralığında ancak belediyelerin bu konuda sabit bir fiyatı olmadığını da hatırlatmak gerekiyor.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Ayrıca Yargıtay'ın eski kararında, erkeğe takılan takılar erkeğin “kişisel malı”, kadına takılanlar da kadının “kişisel malı” sayılıyordu. Ancak bu görüş artık değişti. Yargıtay, düğünde takılan takıların geline ait olduğu görüşündedir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri